Αρχική » Grid with Sidebar » Σ. Φάμελλος για δασικούς χάρτες: Καθυστερήσεις από τέσσερις στους δέκα δήμους

Σ. Φάμελλος για δασικούς χάρτες: Καθυστερήσεις από τέσσερις στους δέκα δήμους

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το 42,5% των δήμων δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε επιστολή του προς τους ΟΤΑ.
 
Στην επιστολή του, την οποία απέστειλε με τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, από τους ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο, επισημαίνει ότι υπάρχουν ΟΤΑ που καθυστερούν να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία για τους δασικούς χάρτες.
 
Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας νέα και τελευταία παράταση για την περίοδο ανάρτησης  των δασικών χαρτών,  έως 27 Ιουλίου 2017.
 
Βάσει στοιχείων του υπουργείου μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, το 57,5% των Δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη (δηλαδή 69 δήμοι) είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016.
 
Όπως τονίζει ο κ. Φάμελλος, οι υπόλοιποι δήμοι (51 τον αριθμό) δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτεί ο νόμος και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους, σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενημερώνει με την επιστολή του τον/την κάθε δήμαρχο, ότι :
 
  • η οριοθέτηση στο χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ
  • η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.
 
Επισημαίνει εξάλλου ότι με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας οι δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στον δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δεν θα ήταν αναγκαία.
 
Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Φάμελλος, δυσχεραίνεται και το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης.
 
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα είναι :
 
1.       ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
2.       ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
3.       ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ
4.       ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
5.       ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
6.       ΒΟΪΟΥ
7.       ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
8.       ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
9.       ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
10.   ΔΕΛΤΑ
11.   ΔΟΞΑΤΟΥ
12.   ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
13.   ΔΩΔΩΝΗΣ
14.   ΕΔΕΣΣΗΣ
15.   ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
16.   ΕΟΡΔΑΙΑΣ
17.   ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
18.   ΖΑΓΟΡΙΟΥ
19.   ΖΑΧΑΡΩΣ
20.   ΙΛΙΟΥ
21.   ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ
22.   ΚΑΒΑΛΑΣ
23.   ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
24.   ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
25.   ΚΕΡΚΥΡΑΣ
26.   ΚΙΜΩΛΟΥ
27.   ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
28.   ΚΟΝΙΤΣΑΣ
29.   ΜΕΣΣΗΝΗΣ
30.   ΜΕΤΣΟΒΟΥ
31.   ΜΗΛΟΥ
32.   ΜΥΚΟΝΟΥ
33.   ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
34.   ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
35.   ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
36.   ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
37.   ΟΙΧΑΛΙΑΣ
38.   ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
39.   ΠΡΕΒΕΖΗΣ
40.   ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
41.   ΠΥΡΓΟΥ
42.   ΣΙΘΩΝΙΑΣ
43.   ΣΙΦΝΟΥ
44.   ΣΚΟΠΕΛΟΥ
45.   ΣΠΑΡΤΗΣ
46.   ΣΠΕΤΣΩΝ
47.   ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
48.   ΤΥΡΝΑΒΟΥ
49.   ΦΑΡΣΑΛΩΝ
50.   ΧΙΟΥ
51.   ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ​
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ