Αρχική » Grid with Sidebar » Σφαγή κυνηγόσκυλων από λύκους στον Έβρο…ΦΩΤΟ

Σφαγή κυνηγόσκυλων από λύκους στον Έβρο…ΦΩΤΟ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η παρακάτω ασύλληπτη φρικαλεότητα έλαβε χώρα περίπου μια εβδομάδα πριν, στα Δέκα τρία , περιοχή ανάμεσα στο χωριό Σιδηρώ και Μεγάλο Δερείο στον Έβρο και είναι χαρακτηριστικό δείγμα του τι συμβαίνει πλέον εδώ και μια πενταετία, σχεδόν σε όλη την χώρα καθώς συνεχώς παρουσιάζονται νέα κρούσματα τόσο στην βόρεια αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. 
 
Όλα τα Δασαρχεία της χώρας, τακτικότατα  μας υπενθυμίζουν με εγκυκλίους τις υποχρεώσεις μας, σχετικά με τα κυνηγόσκυλα, τσιπάρισμα, εμβόλια, ευζωία στα κουτιά μεταφοράς κ.τ.λ Άραγε τα ίδια Δασαρχεία δεν θα έπρεπε να εκδώσουν εγκυκλίους για το σωστό και νόμιμο τρόπο αντιμετώπισης των επιθέσεων λύκων προς τα κυνηγόσκυλα ? 
 
Εάν η Πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της αναλάμβανε τις ευθύνες της και φρόντιζε για τη ρύθμιση του πληθυσμού των λύκων στη βόρεια του 39ου Παραλλήλου Ελλάδα, ο συγκεκριμένος συνάδελφος απ’ τον Έβρο αλλά και πάρα πολλοί συντοπίτες του δεν θα είχαν υποστεί τον οδυνηρό αφανισμό των σκυλιών τους από τους λύκους. Ούτε ο άλλος συνάδελφος απ’ το Γομάτι της Χαλκιδικής, ουτε ο άλλος από την Κοζάνη, ούτε ο άλλος από την Καστοριά και ο θλιβερός ματωμένος κατάλογος δυστυχώς δεν έχει τέλος !!! 
 
Η δική μας η Κ.Σ.Ε που ακριβώς αρμενίζει;  Είναι ενήμερη για το ΠΡΟΒΛΗΜΑ;  (γιατί παίζει  και να μην έχει ιδέα μιας και ο πρόεδρος μας δεν τα πάει και πολύ καλά με την τεχνολογία αφού δείχνει να έχει ξεμείνει στην εποχή των ταχυδρομικών περιστεριών όσον αφορά την ενημέρωση και την επικοινωνία ή ίσως να είναι αφοσιωμένος στο καθήκον του, να μας “σώζει” δηλαδή κάθε χρόνο πριν βγει η νέα ρυθμιστική και ας είναι κάθε χρονιά περισσότερο κουτσουρεμένη σε μέρες και θηράματα από την προηγούμενη )
 
Το μόνο σίγουρο είναι πως επιτέλους πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί η κατάσταση με τις επιθέσεις των λύκων ειδικά σε κυνηγόσκυλα δεν πάει άλλο και σιγά σιγά ο κόσμος βλέποντας την οκνηρία και την αδιαφορία από πλευράς πολιτείας προσπαθεί με δικές του μεθόδους που θεωρώ ότι είναι λάθος να λύσει το πρόβλημα με ότι αυτό συνεπάγεται!!!!
 
Αρκεί να σας πω πως έχουν εμφανιστεί κρούσματα με δηλητηριασμένα ψόφια οικόσιτα ζώα αλλά αντί για λύκους να πέφτουν στην παγίδα γύπες και αετοί της Δαδιάς!!!!
 
Επιτέλους ας δοθούν κάποτε απαντήσεις και λύσεις από το αρμόδιο υπουργείο σε αυτό το καυτό θέμα και όχι να αναλώνονται με το αν θα κυνηγήσουμε η όχι κάθε χρόνο!!!!
 
Ας κάνουν μια σοβαρή μελέτη για πιο λόγο τα συγκεκριμένα ζώα επιτίθενται στα κυνηγόσκυλα και μην βιαστούν να μας πουν πως δεν υπάρχει τροφή λόγω κυνηγιού γιατί από την Στερεά Ελλάδα και επάνω τα ζαρκάδια κοντεύουν να μπούνε μέσα στα χωριά και για να μην αναφέρω και το άλλο που επιτίθενται σε μαντριά και αντί να φάνε τα αιγοπρόβατα τρώνε τους σκύλους!!!!
 
Υπάρχουν μαρτυρίες από κτηνοτρόφους στον Έβρο που είδαν μπροστά στα μάτια τους λύκο να επιτίθεται, να διασχίζει το κοπάδι των προβάτων, αγνοώντας τα λες και δεν υπήρχαν και να ορμάει στο σκυλι, με τον βοσκό κυριολεκτικά στήλη άλατος από την έκπληξη λίγα μέτρα πιο εκεί. Πάντα είχαμε λύκους στην χώρα μας αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τις επιθέσεις σε σκύλους.
 
Ωστόσο όσον αφορά τουλάχιστον τον Έβρο (πιθανότατα αυτό να συμβαίνει και σε άλλους νομούς) ενώ η παρουσία λύκων είναι αισθητή σχεδόν σε όλο τον νομό μόνο σε συγκεκριμένα σημεία παρατηρούνται έντονα φαινόμενα επίθεσης σε κυνηγόσκυλα που σημαίνει ότι ορισμένες αγέλες έχουν μάθει να επιτίθενται σε σκύλους και να τους θεωρούν πλέον ως θήραμα και εύκολη τροφή. Αυτό λοιπόν ίσως να είναι η αιτία του κακού και ταυτόχρονα η λύση του, μιας και ο λύκος ως πανέξυπνος θηρευτής και ευκαιριακός άρπαγας, δεν θα ξοδέψει πολύτιμη ενέργεια κυνηγώντας π.χ ένα ζαρκάδι που ίσως και να μην πιάσει ή να διακινδυνεύσει μια άκρως επικίνδυνη αναμέτρηση με μια γουρούνα στην προσπάθεια του να αρπάξει ένα γουρουνάκι. Γιατί λοιπόν να ρισκάρει ενέργεια και τραυματισμούς που στην άγρια φύση σημαίνει θάνατο, ενώ υπάρχει η πανεύκολη λύση του ακίνδυνου σκύλου ?
 
Όλοι μας βέβαια ξέρουμε ότι εκτός της αδιαμφισβήτητης  συναισθηματικής αξίας που έχει ένα κυνηγόσκυλο για τον ιδιοκτήτη του οι τιμές αγοράς είναι στα ύψη και η ζημιά που γίνεται είναι τεράστια!!! Προφανώς θα πρέπει να ληφθούν στα συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι γνωστά στους κυνηγούς του Έβρου αλλά και στη υπόλοιπη χώρα όπου έχουν σημειωθεί φονικά κρούσματα, κάποια μέτρα ελέγχου των λύκων αυτών που έχουν μάθει και σκοτώνουν σκυλιά γιατί πολύ φοβάμαι πως θα επεκταθεί αυτή η ιστορία και στις υπόλοιπες αγέλες με ότι αυτό συνεπάγεται!!!!
 
Νομίζω πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα λάμβαναν μέτρα όπως έλεγχος πληθυσμών, αιχμαλωσία ζώων που έχουν τέτοιες συμπεριφορές και άλλα μέτρα που θα διόρθωναν το πρόβλημα. Και ας ελπίσουμε πως δεν θα θρηνήσουμε και κανένα ανθρώπινο θύμα γιατί στο τελευταίο περιστατικό όπως θα διαβάσατε με τα τρία κυνηγόσκυλα ο αρχηγός της αγέλης θέλοντας να υπερασπισθεί την τροφή δεν δίστασε να δείξει τα δόντια του στον άτυχο κυνηγό!!!!
 
Ωστόσο νομίζω ότι αρκετά μακρηγόρησα και το παραέκανα με την “φλυαρία” μου και είναι καιρός να διαβάσουμε την συγκλονιστική περιγραφή της σφαγής των άτυχων τετράποδων συναδέλφων μας από τον ίδιο τον παθόντα συνάδελφο, τον Άχμετ Κότζα .(Κλείνοντας αξίζει να επαναλάβω ότι πέρσι ακριβώς στην έναρξη του λαγού του έφαγαν άλλο ένα σκυλί και μετά ξανά άλλο ένα στο τέλος της σεζόν, δηλαδή 5 σκυλιά σε λιγότερο από ένα χρόνο κλαίει μόνο αυτός χωρίς να υπολογίζουμε τα σκυλιά των υπόλοιπων συγκυνηγών του).
 
Ορίστε λοιπόν η περιγραφή της σφαγής από τον καλό συνάδελφο  :    
                                                                                                 
” Μετά από μέρες αφού συνήλθα έστω  και λίγο από το κακό που μου συνέβη μπορώ να περιγράψω λεπτομερέστατα το συμβάν.Η σφαγή έγινε στις 8/8/15 ημέρα Σάββατο, στα Δέκα τρία, μέρος ανάμεσα στο χωριό Σιδηρώ και Μεγάλου Δερείου Έβρου μέρος που έχω ένα χωράφι σπαρμένο με καπνό.
 
Ήταν 6 ώρα το πρωί, συνήθως στο καπνό πηγαίνουμε κατά τις 3 μεσάνυχτα, την ημέρα του κακού, αποφάσισα να πάω κατά τις 6 για πάρω και τα σκυλιά μου μια βόλτα. Αφού λοιπόν τα άφησα ελεύθερα σε δέκα πέντε λεπτά περίπου βρήκαν το λαγό, μετά από πέντε λεπτά εκεί που το κυνηγούσαν άρχισαν να πλακώνονται,  αμάν λέω κάτι συμβαίνει, ανεβαίνω στο αυτοκίνητο και σε περίπου ένα λεπτό έφθασα στο σημείο, άκρος ησυχία, αφού φώναξα ξανά και ξανά δεν ακούστηκε τίποτα γύρισα στο χωράφι για να αφήσω το αυτοκίνητο και έπειτα να πάω με τα πόδια για να ψάξω.
 
 
Είπα στη γυναίκα και στο γιο μου που μάζευαν καπνό ότι κάτι πρέπει να έπαθαν τα σκυλιά. Αφού πήγα στο σημείο με τα πόδια, μιλάμε για μια απόσταση 400-500 μέτρων, ακούω κουδουνάκι κοιτάζω προσεκτικά και τι να δω έναν τεράστιο λύκο να κατασπαράζει το ένα από τα σκυλιά μου, άρχισα να φωνάζω, έφυγε περίπου 100 μέτρα μακριά σταμάτησε γύρισε προς το μέρος μου με κοίταξε για λίγο γρυλίζοντας και περπατώντας απομακρύνθηκε, κοιτάζω γύρο προσεκτικά και βλέπω και το άλλο μου σκυλί στο έδαφος, εννοείται εκείνη την ώρα πέσανε τα σύννεφα πάνω μου, με όσο κουράγιο μου είχε απομείνει άρχισα να ψάχνω και το άλλο μου σκυλί, στα 100 μέτρα προς τη κατεύθυνση που πήγε ο λύκος βρήκα και το άλλο σκυλί κομματιασμένο, πράμα που σημαίνει την ίδια ώρα οι υπόλοιπα λύκοι, δεν ξέρω πόσοι έτρωγαν το άλλο. Αφού τράβηξα μερικές φωτογραφίες όσο άντεξε η καρδιά μου γύρισα στο χωράφι. Όταν έδειξα τις φωτογραφίες στους δικούς μου…………….
 
 
Ζήσαμε σκηνές που δεν περιγράφονται και εύχομαι να μην το ζήσει άλλος  διότι ήταν ένα κομμάτι της οικογένειας μου, αφού τα είχαμε μεγαλώσει από κουταβάκια μαζί με τα παιδιά μου.
 
Να σημειώσω ότι δεν συμβαίνει πρώτη φορά έχει συμβεί και σε μένα  και σε φίλους μου τα τελευταία χρόνια απλά δεν τα βρίσκαμε. (πέρσι ακριβώς στην έναρξη του λαγού μου έφαγαν άλλο ένα σκυλί και μετά ξανά άλλο ένα στο τέλος της σεζόν.)Και εγώ αν είχα πάει μετά από μία ώρα δεν νομίζω να έβρισκα ούτε κομμάτι από τα σκυλιά μου. Ακόμα ποιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι μετά από δύο ημέρες εμφανίστηκαν τέσσερις λύκοι μαζί σε άλλη περιοχή  σε οικογένεια την ώρα που μάζευαν καπνό στο χωράφι και τους χάζευαν.
 
 
Ένα θα πω στους οικολόγους (αν θεωρούνται οικολόγοι) που κάνουν και κριτική στα σχόλια, εγώ είμαι  παραπάνω οικολόγος από αυτούς, μεγάλωσα στα βουνά  και δεν πείραξα ποτέ μου λύκο τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ούτε η συμπεριφορά τους ήταν όπως η σημερινή, αυτά λοιπόν γιατί να μου το κάνουν;  
 
Αφού λοιπόν η πολιτεία δεν παίρνει μέτρα, δεν πειράζει ΞΕΡΟΥΜΕ να παίρνουμε εμείς….   
 
Ευχαριστώ όλους μου τους φίλους κυνηγούς για τις κριτικές τους, και για τη συμπαράσταση που μου έδειξαν.”
 
του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ