Αρχική » Grid with Sidebar » Συνεργασία της ΚΟΜΑΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών

Συνεργασία της ΚΟΜΑΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Συνεργασία της ΚΟΜΑΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών και φορείς από την Αγγλία και τη Γαλλία για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα
 
Στο Δ. Νέστου βρίσκεται ο τελευταίος γηγενής πληθυσμός του κολχικού φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) στην Ευρώπη.
 
Ο κολχικός φασιανός στις αρχές του 20ου αιώνα διαβίωνε σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σήμερα ένας μικρός πληθυσμός απαντά μόνο στο Δέλτα του Νέστου. Ο πληθυσμός αυτός είναι ίσως το μοναδικό υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και άγριου πληθυσμού του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρεται για την προστασία και ανάδειξη του είδους, του οποίου το κυνήγι εδώ και δεκαετίες απαγορεύεται.
 
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καβάλας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χρυσούπολης εργάζεται για την προστασία του κολχικού φασιανού, την εκπόνηση σχετικών μελετών, τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων, τη διατύπωση προτάσεων διατήρησης, τη συγγραφή βιβλίων και επιστημονικών εργασιών και την εργασία πεδίου με δράσεις βελτίωσης ενδιαιτημάτων και καταγραφής της παρουσίας του είδους.
 
Το έργο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA) και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust). Ειδικοί επιστήμονες από αυτούς τους οργανισμούς, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΜΑΘ κατέληξαν στην κατάρτιση ειδικών διαχειριστικών σχεδίων και στην από κοινού δράση για την προστασία και ανάδειξη του κολχικού φασιανού.
 
Η έως τώρα συνεργασία κατέληξε στη σύναψη επίσημης συνεργασίας και την έναρξη ειδικού έργου «Πειραματικές Δράσεις για την Προστασία του Κολχικού Φασιανιού στο Δέλτα του Νέστου – Experimental Conservation Actions for Black Necked Pheasant in Nestos Delta”. Το έργο έχει διάρκεια 6 ετών (2017-2022) και χρηματοδοτείται κατά 50% από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών (WPA) και κατά 50% από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ενώ θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή των τμημάτων του WPA στην Αγγλία και τη Γαλλία και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΚΟΜΑΘ, καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα ενεργειών και υπεγράφη η σχετική συμφωνία από τον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.
 
Παρόντες ήταν ο κ. Richard Carden, Επίτιμος Πρόεδρος του WPA και ο κ. Roger Draycott, Δ/ντής του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας και από το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΜΑΘ οι Δασολόγοι κ. Κ. Σκορδάς, Δ/ντής Υποστήριξης, ο κ. Κ. Παπασπυρόπουλος Δ/ντής Θηροφυλακής, κ. Χ. Σώκος, κ. Θ. Καραμπατζάκης και Π. Πλατής, επ. συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ.
 
Οι κύριοι τομείς του έργου αφορούν:
 
Στη βελτίωση των ενδιαιτημάτων του κολχικού φασιανού στο Δ. Νέστου, με την ορθότερη κατανομή των ανοικτών εκτάσεων
 
Στην εκτίμηση της αρπακτικότητας ως κινδύνου μείωσης του κολχικού φασιανού
 
Στην ακριβέστερη καταγραφή του πληθυσμού του κολχικού φασιανού και στην ανάπτυξη και αξιολόγηση ειδικών μεθόδων καταγραφής
 
Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην ενεργό συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων
 
Με την υλοποίηση το έργο αναμένεται να συμβάλλει:
 
Στην αύξηση του πληθυσμού του κολχικού φασιανού, στις επιλεγμένες τοποθεσίες εφαρμογής διαχειριστικών μέτρων
 
Στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης για την επίδραση της αρπακτικότητας
 
Στη βελτίωση των τεχνικών καταγραφής του πληθυσμού
 
Στην ενημέρωση για την προστασία του κολχικού φασιανού
 
Ήδη η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, μετά από τις σχετικές προτάσεις του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας συνέταξε ειδική διαχειριστική μελέτη την οποία και έχει υποβάλλει στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Άμεσα προγραμματίζεται αναλυτική ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσία, του Φορέα Διαχείρισης Δ. Νέστου, του Κ.Σ. Χρυσούπολης και άλλων αρμόδιων φορέων.
 
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως εξειδικευμένοι φορείς από το εξωτερικό δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα, ώστε το είδος αυτό να διατηρηθεί ως μοναδικό στοιχείο φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς.
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ