Αρχική » Grid with Sidebar » Συναντηση των μελων της FACE

Συναντηση των μελων της FACE

by iHunt

demobanner

SVESTONOF

 

Εκπρόσωποι της FACE από 22 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Ιρλανδία για το συνέδριο των μελών της ομοσπονδίας, κατά την προεδρία της χώρας, από 20-24 Μαρτίου, με ένα γεμάτο πρόγραμμα, υψηλού επιπέδου υπουργική υποστήριξη και ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων με ενδιαφέρον.

Η Συνάντηση των μελών της Ομοσπονδίας(FACE) λαμβάνει χώρα μια φορά το χρόνο, με σκοπό την εφαρμογή και εκπλήρωση της πολιτικής της και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των μελών της FACE. Φιλοξενήθηκε από την FACE Ιρλανδίας και από τον αντιπρόεδρό της Des Crofton (διευθυντή της Εθνικής Ιρλανδικής Ένωσης Περιφερειακών Συμβούλων Θηραμάτων – NARGC), η διήμερη συνάντηση κάλυψε ένα φάσμα από θέματα που επηρεάζουν το κυνήγι στην Ευρώπη, παρείχε πολύτιμες γνώσεις για το κυνήγι και τα συνεργατικά έργα συντήρησης στην Ιρλανδία και μια εξόρμηση σε ορισμένα από τα πιο άγρια μέρη της.

Η πρώτη μέρα κάλυψε την Ανοιχτή Συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπου οι αντιπροσωπίες της FACE συζήτησαν τα θέματα κλειδιά του Πλάνου Εργασιών για το 2013, το οποίο εμπεριείχε πάνω από 100 φακέλους σχετικά με τους Ευρωπαίους κυνηγούς. Στους βασικούς τομείς συμπεριλαμβάνονταν οι εξελίξεις και οι ενέργειες που έχουν σχέση με την Ομάδα Φυσικών Εργασιών της FACE, η οποία δημιουργήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, το 2012, στη Συνεδρίαση των μελών στην Αθήνα για να προσδιορίσει πτυχές και ερμηνείες με τις οποίες το βιώσιμο/αειφόρο κυνήγι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο, ώστε να παίξει το ρόλο του στη διατήρηση της φύσης. Αυτό περιελάμβανε μια διεξοδική και ενδιαφέρουσα επισκόπηση της κατάστασης των μεγάλων σαρκοφάγων σε όλη τη Ευρώπη βασισμένη στις αυστηρές εργασίες που έχουν αναλάβει η FACE και τα μέλη της και αναδείχθηκε μέσα από ένα διαδραστικό βίντεο. Αυτό παρέχει μια σταθερή βάση για τη συνεχή διαβούλευση της FACE σε αυτό τον τομέα, σύμφωνα με το διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σαρκοφάγα. Λεπτομερείς ενημερώσεις προβλέπονταν, επίσης, για το υψηλό περιεχόμενο μολύβδου στα πυρομαχικά, καθώς και για την εξέλιξη του Μανιφέστου FACE για την Βιοποικιλότητα, στο οποίο η FACE έχει συλλέξει περί τις 80 περιπτώσεις μελετών μόνο για τα μέλη της Μεσογείου. Το Μανιφέστο επικεντρώθηκε στη Μεσόγειο λόγω της επιπλέον υποστήριξης του Ιδρύματος MAVA (Ίδρυμα για την Φύση – στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας).

Δυο συνεδριάσεις σε βάθος έλαβαν χώρα στο διήμερο πρόγραμμα. Η πρώτη διερεύνησε προσωπικές κυνηγετικές ασφαλίσεις στην Ευρώπη, που περιείχαν μια λεπτομερή παρουσίαση του Ταμείου Αποζημίωσης NARGC της Ιρλανδίας, από τον διευθυντή του, Chris Gavican. Είναι ,σαφώς, ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα ασφάλισης στην Ευρώπη και η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αφοσίωση και τη δουλειά του κου Gavican. Η δεύτερη συνεδρίαση επικεντρώθηκε στις επικοινωνίες και την συλλογική αξιολόγηση της κοινωνικο-πολιτιστικής θέσης των κυνηγών και των θηραμάτων στην Ευρώπη.

 

ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Η δεύτερη μέρα άνοιξε με μια εμπνευσμένη ομιλία από τον Υπουργό Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Jimmy Deenihan TD, του οποίου το Υπουργείο καλύπτει το κυνήγι στην Ιρλανδία. Ο Υπουργός τόνισε την συνεργατική δουλειά του NARGC και των κυνηγών στην Ιρλανδία για τη φυσική διατήρηση της χώρας του. Υπογράμμισε την επιτυχημένη συντήρηση δυο χαρακτηριστικών πτερωτών θηραμάτων: της Ιρλανδικής Red Grouse μέσα από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος Boleybrack Mountain και της Ιρλανδικής Πεδινής Πέρδικας σε συνεργασία με την ιρλανδική Grey Partridge Conservation Trust. Το τελευταίο είναι μια τεράστια επιτυχία διατήρησης και πρωτοπορίας μερικών από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές αναπαραγωγής της παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα λόγια του Υπουργού «το πρόγραμμα τράβηξε την Πεδινή Πέρδικα από την εξαφάνιση και είναι πάνω – κάτω το στολίδι στο στέμμα της ιρλανδικής διατήρησης».

Ο Υπουργός Deeniham μίλησε, επίσης, για την συμβολή των Ιρλανδών κυνηγών στην προσπάθεια καταπολέμησης των ξένων επιδρομικών ειδών, τα οποία αποτελούν μια από τις βασικές απειλές της βιοποικιλότητας, όπως περιγράφεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα ένα ειδικό πρόγραμμα για την διαχείριση του εξαιρετικά καταστροφικού βορειοαμερικανικού Mink (Neovison Vison) και του γκρι Σκίουρου (Sciurus carolinesis). Ο Υπουργός κάλυψε και τις θετικές πράξεις των Ιρλανδών κυνηγών, όπως αυτές της παρακολούθησης της υγείας των άγριων ζώων, της διαβούλευσης και της υποστήριξής τους στην επερχόμενη εθνική έκθεση στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για το άρθρο 12 περί προστασίας των πτηνών, την μείωση των πυρομαχικών με μόλυβδο και την στήριξή τους στην καταπολέμηση του παράνομου κυνηγιού. Ο κ. Deeniham σημείωσε ότι «όταν το παράνομο κυνήγι συμβαίνει, προσβάλλει τον καθένα, ειδικά τους νομοταγείς κυνηγούς, οι οποίοι, συχνά, νιώθουν αδικημένοι, αφού η παράνομη πράξη αντανακλά άσχημα για το κυνήγι, εν γένει, στα μάτια του κόσμου. Αλλά οι συνεργάτες μου και εγώ γνωρίζουμε ότι το παράνομο κυνήγι είναι αποκρουστικό σε όλους του συνδέσμους που ασχολούνται με το κυνήγι και δεν αποτελεί αντανάκλαση των κλασσικών πρακτικών κυνηγιού».

Τέλος, ο Υπουργός επέστησε την προσοχή στις μεγαλύτερες προκλήσεις του κυνηγιού και της διατήρησης, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη συμβολή που προσφέρει το βιώσιμο/αειφόρο κυνήγι στην αντιμετώπιση αυτής της απώλειας. Υπογράμμισε ότι οι κυνηγοί της Ιρλανδίας συνεισφέρουν περίπου 110 εκ. € ετησίως στην οικονομία της χώρας και ενεργά συμμετέχουν στην διατήρηση και την δημιουργία υγροτόπων, ερευνών για την άγρια ζωή, καλλιεργειών για την άγρια ζωή, στη δεντροφύτευση, σε προγράμματα αναπαραγωγής πτηνών, στη διαχείριση ασύλων/καταφυγίων, σε στοχευμένα προγράμματα διατήρησης κ.λπ. – όλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κυνηγούς. Έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας μια γνήσια απόλαυσή του «το επίπεδο συνεργασίας και η αυθεντική σχέση, την οποία οι συνάδελφοί μου κι εγώ απολαμβάνουμε με την ιρλανδική κοινότητα κυνηγιού· και θα επιθυμούσα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους κυνηγούς που είναι μέλη της FACE Ιρλανδίας και στους υφιστάμενούς μου για αυτήν την παραγωγική σύμπραξη για τα πλεονεκτήματα της βιοποικιλότητας».

Αυτή η διάχυτη και τεκμηριωμένη θετικότητα ενέπνευσε τους Ευρωπαίους συνέδρους και στηρίχθηκε από μια αναλυτική παρουσίαση για το Κυνήγι στην Ιρλανδία που εξέδωσε ο Αντιπρόεδρος της FACE, διευθυντή της NARGC, Des Crofton, προσδιορίζοντας τα επίπεδα συμμετοχής διάφορων κλάδων κυνηγιού στην Ιρλανδία. Η χώρα έχει μια πολύ δυνατή κυνηγετική παράδοση, με έναν όμιλο σε κάθε πόλη και χωριό. Ο Crofton υπογράμμισε τις υπάρχουσες ρυθμίσεις στο αντίστοιχο πλαίσιο των Όπλων και των Δράσεων για την Άγρια Ζωή, πριν δώσει μια πραγματική εικόνα για την εκπαίδευση ενός κυνηγού, για έρευνες που έγιναν από κυνηγούς, για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, για συνεργασίες, όπως επίσης και για οικονομικές, πολιτικές, γαστρονομικές και κοινωνικές πτυχές αυτής της ιρλανδικής δραστηριότητας. Η εγγύτητα των εργασιακών σχέσεων στην Ιρλανδία έγινε πιο εμφανής όταν ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της NARGC, Dr. David Scallan, o Υπεύθυνος Πολιτικής της BirdWatch της Ιρλανδίας, Dr. Sinéad Cummins και ο Gamekeeper της Boleybrack Mountain Habitat Management, dr. John Carslake, σε μια παρουσίαση – τρίο έδωσαν προοπτικές σε μια κοινή διάλεξη για το κυρίαρχο πρόγραμμα, στη χώρα, συντήρησης της Red Grouse.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Ο πρόεδρος της FACE Ιρλανδίας, Oliver Russell και ο πρόεδρος της NARGC, Sean Doris, μαζί με την ομάδα της NARGC και διάφορα μέλη – αντιπροσώπους της FACE Ιρλανδίας και, φυσικά, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της FACE, Des Crofton συνδιαλέχτηκαν με μέλη της FACE από όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και με την Ομάδα της FACE από τις Βρυξέλλες. Μοιράστηκαν εμπειρίες, όχι μόνο στη διάρκεια των συναντήσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια της ευγενικής υποδοχής από τη NARGC, των επίσημων δείπνων και της εκπληκτικής μονοήμερης απόδρασης. Αυτές οι ανεπίσημες στιγμές, συνοδευόμενες από μουσική και την ευγενική φιλοξενία των Ιρλανδών ενίσχυσαν τις σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Κυνηγών, προσφέροντας, παράλληλά, μια μοναδική εικόνα του ιρλανδικού κυνηγιού και διατήρησης: της παράδοσής του, της δύναμής του και της ποικιλομορφίας του.

Η τελευταία μέρα προσέφερε στις διεθνείς αντιπροσωπίες της FACE μια εκδρομή σε μερικά από τα πλουσιότερα φυσικά τοπία της Ιρλανδίας: το πανέμορφο Burren National Park, τις Ailwee Caves καταλήγοντας στο άκρο της Ευρώπης με μια επίσκεψη στους μαγευτικούς Cliffs of Moher, στη δυτική ακτή.

ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 22 ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΝΤΩΝ ΧΩΡΩΝ:

Αυστρία – Βουλγαρία – Τσεχία – Δανία – Εσθονία – Φινλανδία – Γαλλία – Γερμανία – Ελλάδα – Ιρλανδία – Ιταλία – Λετονία – Μάλτα – Μαυροβούνιο – Ολλανδία – Νορβηγία – Πολωνία – Σλοβενία – Σουηδία – Ελβετία – Τουρκία – Ηνωμένο Βασίλειο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η FACE;

Δημιουργήθηκε το 1977, η FACE αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα 7 εκ. ευρωπαίων κυνηγών ως διεθνής μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ).

Η FACE αποτελείται από εθνικές ενώσεις κυνηγών από 36 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των 27 της Ε.Ε. Έχει επίσης τέσσερα Συνεργαζόμενα Μέλη και τη Γραμματεία της στις Βρυξέλλες.

Υποστηρίζει την αρχή της βιώσιμης/αειφόρου χρήσης, έχει υπάρξει μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN) από το 1987 και πιο πρόσφατα των Διεθνών Υγροτόπων. Συνεργάζεται με τους εταίρους της σε μια ποικιλία θεμάτων που έχουν σχέση με το κυνήγι, από διεθνείς συμφωνίες διατήρησης μέχρι τοπικές εφαρμογές με στόχο την διατήρηση/συντήρηση σε όλη την Ευρώπη.

Η ιστοσελίδα της FACE είναι : www.face.eu

Πηγή :  e-artemis

 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ