Αρχική » Grid with Sidebar » Συμβουλες επιβιωσης απο τον BEAR GRYLLS

Συμβουλες επιβιωσης απο τον BEAR GRYLLS

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Μετά τα απανωτά περιστατικά κυνηγών που έχασαν τον προσανατολισμό τους, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τον εξοπλισμό και τα αξεσουάρ επιβίωσης που κουβαλάμε στο σακίδιό μας.
 
Ολα σχεδόν τα βουνά έχουν λογγώσει και δεν είναι εποχές για «σημάδια», ειδικά τις μέρες που ο καιρός μπορεί να αγριεύσει και είμαστε μακριά από το αυτοκίνητο.
 
Ας δούμε λοιπόν τι συμβουλεύει για τον εξοπλισμό μας, ο πλέον ειδικός, ο Bear Grylls, που έχει χαθεί πολλές φορές στη ζωή του…
 

Επικοινωνία

Μια σφυρίχτρα είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο επικοινωνίας. Βέβαια εμείς οι κυνηγοί έχουμε και το όπλο και τα φυσίγγια που σε τέτοιες καταστάσεις είναι χρυσός, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα σπαταλάμε. Μια σφυρίχτρα που να ακούγεται μακριά αυξάνει τις πιθανότητες να μας ακούσουν οι διασώστες μας.
 
Ο φακός είναι και αυτός ένα καλό μέσο επικοινωνίας, όπως και ένα καθρεφτάκι ή ένα γυαλισμένο μέταλλο.
 
Το κινητό τηλέφωνο είναι σίγουρα η πιο εύκολη λύση, αλλά δεν υπάρχει παντού σήμα, η μπαταρία χρειάζεται φόρτιση και μπορεί να χαλάσει τη στιγμή που το χρειαζόμαστε.

Προστασία

Η υποθερμία, η υπέρμετρη απώλεια σωματικής θερμότητας, έρχεται πιο γρήγορα όταν το σώμα εκτίθεται στο νερό ή και στον αέρα. Ειδικά εάν είναι χειμώνας ή κυνηγάμε σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, όπου ο καιρός αλλάζει πολύ εύκολα, ένα ελαφρύ σετ από τεχνικά θερμοεσώρουχα και ένα καλό αδιάβροχο από αυτά που διπλώνουν και μεταφέρονται εύκολα είναι κυριολεκτικά σωτήρια αν βρεθούμε εκτεθειμένοι σε κρύο και νερό.

Φωτιά

Η φωτιά πέρα από τη χρησιμότητα που έχει, παρέχει και μια ψυχολογική υποστήριξη που είναι ζωτικής σημασίας σε τέτοιες στιγμές.
 
Υπάρχουν πολλά προσανάμματα από τα οποία πολλά μπορείτε να βρείτε και στη φύση όπως ο φλοιός από το δέντρο της σημύδας και τα κουκουνάρια.
 
Ομως επειδή ποτέ δεν ξέρει κανείς πού θα χαθεί και τι προσάναμμα μπορεί να βρει, καλό είναι έχει μαζί του λίγη σαμπρέλα από ένα λάστιχο και έναν αναπτήρα (αν και καλύτερα θα ήταν τα αδιάβροχα σπίρτα ή ένα σπινθηριστή που δεν επηρεάζονται από τη βροχή).

Νερό

Το νερό είναι πιο πολύτιμο και από το φαγητό. Ενα παγούρι με ένα λίτρο νερού είναι αρκετό για μια ή δύο μέρες. Μπορούμε να μαζέψουμε νερό από τη βροχή ή από το χιόνι. Νερό από ποτάμι ή από λίμνη καλό είναι να βράζεται περίπου για 20 λεπτά πριν καταναλωθεί.

Εφόδια

Το πιο καλό κιτ επιβίωσης δεν θα ωφελήσει σε τίποτε αν είναι τόσο ογκώδες που αναγκαζόμαστε να το αφήσουμε στο αυτοκίνητο αντί να το έχουμε μαζί μας.
 
 
Κυκλοφορούν στην αγορά πολλά κιτ επιβίωσης που είναι ιδανικά για εμάς τους κυνηγούς. Πρέπει να προσέξετε μόνο να είναι μικρό και να μπαίνει στην τσέπη. Ομως μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Καλό είναι να περιέχει:
 
  • Σαμπρέλα για προσάναμμα
  • Σπαστό πριόνι
  • Σπινθηριστή
  • Πυξίδα
  • Δυνατή σφυρίχτρα
  • Φακελάκια ζάχαρης (πρώτης τάξης ενέργεια για τον οργανισμό)
  • Φακελάκι τσαγιού ή καφέ
  • Φορητό καμινέτο επιβίωσης
  • Φακό
  • Ασπιρίνες και τσιρότα

Ολα αυτά μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό κουτάκι και το βάρος του δεν θα ξεπερνά το βάρος 5-6 φυσιγγιών.

 
Το κυνηγετικό μαχαίρι ίσως είναι το πιο σημαντικό εργαλείο ενός κυνηγού μετά το όπλο του και δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τον εξοπλισμό ενός κυνηγού.
Ισως να θεωρείτε όλα αυτά υπερβολικά, όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν?
Κωνσταντίνος Λουρής


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ