Αρχική » Grid with Sidebar » Στην Κωπαίδα λίγες ημέρες πριν την έναρξη

Στην Κωπαίδα λίγες ημέρες πριν την έναρξη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στην τελευταία μας εξόρμηση στην Κωπαίδα, μαζί με τον Βασίλη Παλμέ, πριν από ένα μήνα περίπου τα ορτύκια ήταν ελάχιστα. Όμως ο Βασίλης  μας είχε προειδοποιήσει να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί στην Κωπαίδα τα ορτύκια είναι περισσότερα μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
 
Την Κυριακή που μας πέρασε τα αποτελέσματα της εξόρμησης μας  στην Κωπαίδα ήταν μια πλήρη επιβεβαίωση των όσως μας είχε πει ο ΒΑσίλης Παλμές. Μπορεί να μην έχει γεμίσει ο τόπος ορτύκια, αλλά σίγουρα είναι πολύ περισσότερα από την προηγούμενη εξόρμηση ένα μήνα πριν.
 
 
Μιλώντας και με άλλους κυνηγούς, κάναμε μια κοινή διαπίστωση. Τα ορτύκια είναι μαζεμένα σε κάποιες περιοχές στην Κωπαίδα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν οι σκύλοι μπορούν να τα ανακαλύψουν ευκολότερα ή δυσκολότερα.
 
Περπατούν πολύ και η ζέστη (ακόμη και το πρωί) δεν είναι ο ευκολότερος σύμμαχος των τετράποδων αγύμναστων ακόμη σκύλων μας.
 
Οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες και τα ορτύκια τρέχουν σαν τα ποντίκια μπροστά από τα σκυλιά. Και όχι μόνο αυτό! Δύσκολα μπορεί κάποιος να τα σηκώσει ακόμη και με τα πόδια.
 
Χρειάζεται επιμονή και υπομονή και τα σκυλιά εκτός από πάθος πρέπει να διαθέτουν καλή μύτη για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τη μικρή αυτή αναθυμίαση που βγάζει αυτό το μικρό θήραμα, αλλά το κυριότερο που πρέπει να διαθέτουν είναι μυαλό.
 
 
Ειδικά τα σκυλιά των αγγλικών φυλών, που είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να παίρνουν πολύ τόπο στην έρευνά τους, πρέπει στο κυνήγι αυτό να αλλάξουν τον γρήγορο τρόπο στην έρευνά τους, αλλιώς δεν θα βρουν τίποτα.
 
Τα σκυλιά που προσαρμόζονται ανάλογα με το θήραμα που ψάχνουν είναι ένα από τα μυστικά ενός πετυχημένου κυνηγιού ορτυκιού.
 
Πολλές φορές οι σκύλοι έπιαναν αναθυμιάσεις από ορτύκια αλλά τις πιο πολλές γρήγορα τις έχανα.
 
 
Όταν βλέπεις τα σκυλιά να έχουν ντορούς αλλά να μη σηκώνουν ορτύκια, η απογοήτευση μεγαλώνει. Και το τελειωτικό χτύπημα στην ψυχολογία του κυνηγού έρχεται όταν από πίσω του ένας σκύλος φερμάρει τα ορτύκια το ένα μετά το άλλο.
 
Ενώ πιο παλιά τα ορτύκια ήταν το θήραμα που κυριαρχούσε στην Κωπαίδα φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού οι αγριόχοιροι έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό ειδικά προς τη Λειβαδιά. 
 
Έχουν ριμάξει τα πάντα τα αγριογούρουνα στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς και κυρίως από Χαιρώνεια έως και Διόνυσο. Στο πέρασμά τους καταστρέφουν τα πάντα με συνέπεια να καταστρέφουν καλλιέργειες με καλαμπόκια, σταφύλια, πεπόνια ρεβίθια καθώς και άλλα προϊόντα ενώ οι πληγέντες αγρότες λόγω των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΗΣ
 
ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ