Αρχική » Grid with Sidebar » Στην ΕΕ θα προσφυγει ο ΚΣ Ζακυνθου

Στην ΕΕ θα προσφυγει ο ΚΣ Ζακυνθου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Πρόταση με την οποία θα παραχωρείται ένας περιορισμένος χρόνος κυνηγιού, με συγκεκριμένο αριθμό θηραμάτων, μέσα στον Απρίλιο, προετοιμάζει ώστε να σταλεί και στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.,  ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζακύνθου.

Με το θέμα του κυνηγιού να βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στην τοπική επικαιρότητα μέσω διαμαρτυριών πολιτών για τους λαθροκυνηγούς αλλά και όσους επιλέγουν κατοικημένες περιοχές προκειμένου να ασκήσουν το χόμπι τους, των περιβαλλοντικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για σοβαρή οικολογική καταστροφή και, τέλος, τοπικών (και μη) αρχών που δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν κανέναν, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου του νησιού κ. Διονύσης Μακρής μίλησε στην zantepress24 για το ζήτημα, σχολίασε την στάση των πολέμιων του κυνηγιού και ανακοίνωσε την πρόθεση του να φτάσει το θέμα στην Ε.Ε.

– Άλλο να είμαστε κυνηγοί και άλλο να είμαστε αντι-κυνηγοί! Άλλο να μην είμαστε κυνηγοί και τελείως διαφορετικό να είμαστε οικολόγοι, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής για να προσθέσει επεξηγηματικά στη συνέχεια:

– Το κυνήγι το διέπουν συγκεκριμένοι Νόμοι. Συγκεκριμένα, το κυνήγι του Απριλίου απαγορεύεται από το 1982. Τόσο ο Σύλλογος μας, οι θηροφύλακες, όσο όμως και το Δασαρχείο και η Αστυνομία, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της λαθροθηρίας. Είναι όμως, αδύνατο να αστυνομεύσουμε ολόκληρο το νησί, όπως είναι αδύνατον να μπούμε για ελέγχους μέσα σε ιδιωτικούς χώρους, περιφραγμένα κτήματα και … αυλές!

Ο κ. Μακρής επισήμανε πως για τις μετακινήσεις των δύο οχημάτων της θηροφυλακής, μόνο φέτος ξοδεύτηκαν 1.000 ευρώ περίπου για καύσιμα σε μια προσπάθεια να καλυφθούν περισσότερες περιοχές και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

– Δεν θέλουμε παράνομους κυνηγούς γιαυτό, και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το παραδοσιακό κυνήγι του τρυγονιού στη Ζάκυνθο και ετοιμάζουμε σχετική πρόταση -που θα αποσταλεί στην Ε.Ε.- με την οποία θα ζητάμε να επιτρέπεται για ένα διάστημα λίγων ημερών, μέσα στον Απρίλη, και με συγκεκριμένο αριθμό θηραμάτων για κάθε κυνηγό.

– Θεωρούμε πως με αυτή την πρόταση, θα υπάρξει ένα σωστό, ασφαλές παραδοσιακό κυνήγι, με κυνηγούς που από μικροί θα είναι εκπαιδευμένοι, κοντά στον Σύλλογο και δεν θα μάθουν το κυνήγι στα κρυφά και χωρίς να γνωρίζουν τί κάνουν, τόνισε.

Σε ερώτηση της zantepress24 για το πόσο, τελικά, περιβαλλοντικά ορθό είναι έστω και το μικρό διάστημα κυνηγιού μέσα στον Απρίλιο (σημ. οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν από καιρού κρούσει τον κώδων κινδύνου εξαφάνισης των θηραμάτων), ο κ. Μακρής απάντησε και με παραδείγματα από την Λιβύη και τα Σκόπια, όπου:

– Στην Λιβύη έχουν βρει και εφαρμόζουν συστηματική δηλητηρίαση των τρυγονιών μέσω του νερού, ενώ στα Σκόπια σκόπιμα σκοτώνουν τους γονείς ώστε τα μικρά να πεθάνουν! Γιατί δεν υπάρχει και εκεί κινητοποίηση των οικολόγων και τα έχουν βάλει με ένα μικρό νησί που, πρέπει να ξέρουν όλοι, κυνηγά τελικά λιγότερο από ότι κυνηγά όλη η Ελλάδα;!

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου υπερασπίζομενος τους κυνηγούς επισήμανε επίσης, την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και επανέλαβε την πρόταση του για μερική απελευθέρωση της κυνηγετικής περιόδου μέσα στον Απρίλιο και με αυστηρές προυποθέσεις.

Πηγή : zantepress24.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ