Αρχική » Grid with Sidebar » Στάχτη στα μάτια των κυνηγών από τον κ. Φάμελλο

Στάχτη στα μάτια των κυνηγών από τον κ. Φάμελλο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Με το απαράδεκτα μικρό ποσό των 25.000 ευρώ αποφάσισαν για άλλη μια χρονιά ο υπουργός κ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος να υποστηρίξουν τη θηραματοπονία, πιστεύοντας ότι ρίχνουν στάχτη στα μάτια των κυνηγών, που καταβάλλουν κάθε χρόνο στο Πράσινο Ταμείο τις ετήσιες εισφορές τους.
 
Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις (με υπογραφή υπουργού και υφυπουργού) αναλύουν και φέτος τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο. 
 
Η απόφαση, βάσει της οποίας θα “δοθούν” τα 25.000 ευρώ για να υποστηριχθούν κάποια θηράματα, είναι η “Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2018”. Το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί για αυτόν τον τομέα φτάνει τα 10.000.000 ευρώ! Ομως, αν δει κάποιος την ανάλυση των ποσών για κάθε περίπτωση, θα αναρωτηθεί για τη σκοπιμότητα ή για την αναγκαιότητα κάποιων προτεραιοτήτων. Για παράδειγμα, είναι εντυπωσιακό που για τα θηράματα των κρατικών εκτροφείων (στην τελική, βοηθούν και τη σίτιση των αρπακτικών όταν απελευθερωθούν στα καταφύγια άγριας ζωής) και τέτοιου τύπου δαπάνες έχουν προϋπολογιστεί μόνο 25.000 ευρώ, ενώ για τη λήψη μέτρων διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης αρκούδας (Ursus Arctos) σε κατοικημένες περιοχές έχει αποφασιστεί να διατεθούν 45.000 ευρώ!
 
Στην ίδια απόφαση υπάρχουν ακόμη “5.000 ευρώ φιλοδώρημα” που ορίζεται ως “προστασία άγριας πανίδας και των βιοτόπων της”. Ακόμα ένα -παραπλήσιο- έργο των δασικών υπηρεσιών είναι εν μέρει η φύλαξη της άγριας πανίδας μέσω του προγράμματος “Βελτίωσης υποδομών πρόληψης λαθροϋλοτομιών 2018” που προϋπολογίστηκε στα 1.430.000 ευρώ. Και λέμε παραπλήσιο, γιατί, έτσι όπως θα βρίσκονται τυχαία κάποιοι δασικοί στο ύπαιθρο, ίσως οι πιθανοί παράνομοι να φοβηθούν και να αποτραπούν από ενέργειες εις βάρος της άγριας πανίδας και των θηραμάτων. 
 
Τα 25.000 ευρώ για τη θηραματοπονία, επειδή δεν φαίνεται να κατευθύνονται για εκτροφεία ή για ξεκάθαρες νέες παρεμβάσεις, πιθανόν να αφορούν “χρέη” δασαρχείων προηγούμενων ετών. 
 
Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές χρηματοδοτήσεων από το Πράσινο Ταμείο. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα κονδύλι των 6.000.000 ευρώ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Εχει, επίσης, προϋπολογιστεί να καλυφθεί και ένα υπόλοιπο, της προηγούμενης περιόδου 2017-2018, ύψους 1.482.795 ευρώ. 
 
Επίσης, έχει υπολογιστεί να διατεθούν και άλλα 2.800.000 ευρώ, σε διάφορες δράσεις μη κυνηγετικού ενδιαφέροντος. Ας το θυμόμαστε καλά αυτό τον Αύγουστο, όταν θα εκδίδουμε τη νέα άδεια κυνηγίου… 
 
Αντώνης Μπληζιώτης για το ένθετο ΚΥΝΗΓΙ της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
 
 
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ