Αρχική » Grid with Sidebar » Σκουληκια και οχι μονο

Σκουληκια και οχι μονο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Η “Ευρασιατική μπεκάτσα” (Woodcock or Scolopax rusticola) είναι ορατή μόνον επειδή έχει πολύ μεγάλες ανάγκες διατροφής σε εδάφη με μαλακό έδαφος, αλσύλλια-ειδάλλως “παραμένει συνήθως καλά κρυμμένη από τα μάτια”. 

Τρώνε κυρίως γαιοσκώληκες, αλλά και τα έντομα και τις προνύμφες τους, μαλάκια γλυκού νερού και μερικούς σπόρους φυτών….. Βασίζονται στις “διερευνητικές τρύπες που κάνει με το ράμφος της” μέσα στο έδαφος για να βρουν τροφή (βλέπουμε κι εκείνο τον περίεργο χορό ή κίνηση της), είναι πολύ ευάλωτα πτηνά στο κρύο του χειμώνα, κι ειδικά όταν το έδαφος παραμένει κατεψυγμένο-παγωμένο (αδυνατούν να βρούν τροφή τους). 

Κατά τη διάρκεια μάλιστα του κρύου χειμώνα στην Βρετανία χρονιά του 1962-63, κόντεψαν να πεθαίνουν από την πείνα, όταν βρέθηκαν Μπεκάτσες να τρώνε μέσα σε αστικές περιοχές και ορισμένα πουλιά “αναγκάστηκαν να τρώνε ακόμη και σπόρους πουλιών”?!!….

Νυχτερινή επισκέπτης, που διατρέφεται-παρουσιάζεται στους μη παγωμένους βοσκοτόπους ή τα μακράς εναλλαγής λιβάδια, λασπωμένους χώρους κά (ακαλλιέργητους αγρούς/ χέρσες επιφάνειες). Μένουν σε μικρότερα δάση ή δασικές εκτάσεις σε μια απόσταση ± 1 χιλιομέτρου, προτιμώντας να επιτρέφει εκεί για κούρνιασμα κατά τη διάρκεια της ημέρας (κρύβεται). Υπάρχουν μόνο χαμηλής πυκνότητας Ευρασιατικής Μπεκάτσας εμφανήσεις, κυρίως σε αροτραίες καλλιέργειες… ώς προαναφέρθηκε. 

Σε μια τριετή επιστημονική μελέτη βασισμένη στη Βρετάνη- Γαλλία, με 65 ραδιο-παρακολουθούμενες Μπεκάτσες, “κατεγράφησαν” οι προτιμήσεις των ενδιαιτημάτων τους, οι συνήθειες τους, το τι άρεσε να τρώνε…., με αυτές τις παρακολουθούσεις-καταγραφές τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα πουλιά επιλέγουν δασικές εκτάσεις με “αφράτο έδαφος” όπου παραμένουν μεγάλη αριθμοί απο γαιοσκώληκες, που κυριαρχούν στην διατροφή τους και σε ένα πυκνό “πουρναροδάσος” για παροχή προστασίας ή θαμνώδεις φράκτες με ψηλότερους θάμνους και δέντρα, που βρέθηκαν επίσης πως είναι πολύ σημαντικές. 

Τη νύχτα λοιπόν, οι Μπεκάτσες βγαίνουν σε επιλεγμένα για βοσκή λιβάδια, υγρούς αγρούς κά… όπου τρώει-βρίσκει μέχρι “πέντε φορές τη βιομάζα των γαιοσκωλήκων (γης σκουλίκια)” σε σύγκριση με το άν οργώναμε τούτη την γή.

Απόδοση στα Ελληνικά : Πρόδρομος Χρηστίδης

Φωτογραφίες : Στις φωτογραφίες “ποζάρουν”, οι Πάρης, Μάξιμος (ή Μαξ), ο Εκτορας (επίσημα Εros-Γερμανος) και Ερμής & Εκτορας. Ολα ιδιοκτησίας εκτροφείου: Della Tera Di Evzoni , Πρ. ΧρηστίδηΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ