574
«Σφυροκοπεί» η κακοκαιρία τη βόρεια Ελλάδα, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο μηχανισμός αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων φτάνει στα όρια του. Χιόνια στα βόρεια και κεντρικά και καταιγίδες σε Πελοπόννησο, νησιά του Αιγαίου και πιθανόν την Κρήτη συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για την Τετάρτη.
Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστου Μέτιου οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους δήμαρχοι των περιοχών.
Η μεγάλης έντασης χιονόπτωση που επικράτησε τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ λόγω της μορφολογίας της πόλης περισσότεροι από το μισό πληθυσμό είναι αποκλεισμένοι από το μεσημέρι της Τρίτης.
Στην Περιφερική Ενότητα Δράμας υπήρχε επάρκεια αλατιού, αλλά η ισχυρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί συνεχώς ανοιχτό εθνικό οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιτπώσεις το χιόνι μέσα στο κέντρο της πόλης έχει ξεπεράσει τους τριάντα πόντους.
Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκίνητων.
Από το μεσημέρι της Τρίτης δεν πραγματοποιούνταν τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας, ενώ κλειστό παρέμεινε και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς δεν ήταν δυνατόν ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός της πίστας.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο Έβρος
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης και ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.).
Νυχθημερόν τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό), ενώ στη διάρκεια της ημέρας τις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. Η χιονοθύελλα που επικρατεί σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού, για τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει προχωρήσει στη μίσθωση σημαντικού αριθμού μηχανημάτων μετά των χειριστών τους.
Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, σε ένα νομό που οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «…Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική…Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.