Αρχική » Grid with Sidebar » Σε επαγρύπνηση για την επιδημία λύσσας… VIDEO

Σε επαγρύπνηση για την επιδημία λύσσας… VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Με τηλεοπτικά σποτ που προειδοποιούν για την απειλή εξάπλωσης επιδημίας λύσσας στην Ελλάδα επιχειρούν οι υγειονομικές αρχές της χώρας να ενημερώσουν σχετικώς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων και οικόσιτων. Οι κτηνίατροι μέσω των συλλόγων τους κάνουν τη δική τους προσπάθεια για να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με την επικινδυνότητα της νόσου, που επανήλθε στη χώρα μας το 2012 ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια.
 
Η απειλή της λύσσας στην Ελλάδα επανήλθε ως συνέπεια, πρώτον, της οικονομικής αδυναμίας των φιλόζωων να προσφέρουν την απαραίτητη φροντίδα υγείας των κατοικιδίων τους και, δεύτερον, της διακοπής λειτουργίας των δημοτικών προγραμμάτων εμβολιασμών των αδέσποτων, ελλείψει πόρων.
 
Δείτε το ενημερωτικό σποτ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για τη λύσσα.
 

SVESTONOF
 
«Έχουμε πάψει ως χώρα να είμαστε ελεύθεροι λύσσας», τονίζει «ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Βασίλης Κοντός. «Όλα τα ζώα, αδέσποτα και οικόσιτα, πρέπει αμέσως να εμβολιαστούν κατά της λύσσας. Η προληπτική αγωγή είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα», σημειώνει ο κ. Κοντός και εξηγεί ότι οι προσπάθειες των υγειονομικών αρχών πρέπει να επικεντρωθούν στον εμποτισμό τροφής-δολώματος με το εμβόλιο σε δόσεις κατάλληλες για τα άγρια ζώα, και μάλιστα σε συστηματική βάση.
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε αγροκτήματα που βρίσκονται κοντά σε δασική περιοχή (και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας), δεν πρέπει να αφήνεται ζωοτροφή εκτεθειμένη, αλλά σε ειδικά κλειστά δοχεία όπου η πρόσβαση άγριων ζώων αποτρέπεται.
 
Η λύσσα μεταδίδεται και στον άνθρωπο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη και, αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, στο τελικό στάδιο προκαλεί σοβαρές εγκεφαλίτιδες, ακόμη και θάνατο.
 
Μεταδίδεται με το σάλιο του μολυσμένου ζώου, αν αυτό δαγκώσει άνθρωπο ή αν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με τις εκκρίσεις του μολυσμένου ζώου σε περιοχή του σώματος με ανοιχτό τραύμα.
 
Η Ελλάδα θεωρούνταν χώρα ελεύθερη λύσσας από το 1987 ως τον Οκτώβριο του 2012, οπότε έγινε διάγνωση λύσσας σε κόκκινη αλεπού. Έκτοτε έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 48 κρούσματα της νόσου σε άγρια και οικόσιτα ζώα.
 
«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα λύσσας σε ζώα. Όμως, οι Αρχές και οι κτηνίατροι οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση», λέει στο ert.gr η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχίλη.  
 

Δείτε το ενημερωτικό σποτ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη λύσσα.
 
Η λύσσα είναι μια θανατηφόρος ζωοανθρωπονόσος, που οφείλεται σε στελέχη του ραβδοϊού Lyssavirus. Πρόκειται για μια οξεία ιογενή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η λύσσα προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά και στον άνθρωπο η νόσος παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας.
 
Τρόπος μετάδοσης: Ο ιός μέσω του σιέλου, συνήθως από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου ή κατά την επαφή του σιέλου με σημεία του δέρματος και των βλενογόνων που φέρουν τραύματα.
 
Χρόνος εκδήλωσης: Η περίοδος επώασης του ιού διαρκεί 20-40 ημέρες στον άνθρωπο ενώ στα άλλα ζώα 15-30 ημέρες, ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιστατικά εκδήλωσης της νόσου μετά από τρία χρόνια.
 
Σε μια τυχαία «συνάντηση» με κάποια αλεπού ή άλλο ζώο, πόσο κινδυνεύει ο σκύλος μας από τη λύσσα;
Στις «ευαίσθητες περιοχές» υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι ποιμενικοί και οι κυνηγετικοί σκύλοι να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα της άγριας πανίδας (αλεπούδες, λύκους, κουνάβια) και κατά τη συμπλοκή τους να αλληλοτραυματιστούν και έτσι να μολυνθούν.
 
Συμπτώματα
 
στον άνθρωπο -κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, διαστολή της κόρης του οφθαλμού, σιελόρροια, έντονος ερεθισμός στο σημείο δαγκώματος, έντονη επιθετικότητα ή κατάπτωση, αλλοίωση φωνής (γάβγισμα), σπασμοί, κατά την κατάποση, απώλεια αισθήσεων, παράλυση, θάνατος.
 
στον σκύλο -αλλαγή συμπεριφοράς, νευρικότητα, ευαιρεθιστότητα, άφθονη σιελόρροια, έντονος ερεθισμός στο σημείο δαγκώματος, έντονη επιθετικότητα ή κατάπωση, αλλοίωση φωνής (γάβγισμα), σπασμοί, παράλυση, θάνατος.
Η διάγνωση στον άνθρωπο
 
Η υποψία τη νόσου βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εικόνα του ασθενούς (συμπτώματα). Στη συνέχεια επιβεβαιώνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.
 
Η περιποίηση του τραύματος σε περίπτωση δαγκώματος από λυσσύποπτο ζώο
 
Η τοπική περιποίηση του τραύματος σε περίπτωση δαγκώματος από κατοικίδιο ή άγριο λυσσύποπτο ζώο θεωρείται απαραίτητη. Συγκεκριμένα το τραύμα άμεσα καθαρίζεται πολύ καλά, με νερό και σαπούνι ή έστω μόνο με νερό για 15 λεπτά τουλάχιστον. Η χρήση του αντιτετανικού και αντιλυσσικού ορού, καθώς και η περεταίρω διαχείριση του τραύματος γίνεται μόνο με το θεράποντα ιατρό.
 
Η διάγνωση στα ζώα
 
Η διάγνωση γίνεται αρχικά από την κλινική εικόνα, αλλά επιβεβαιώνεται μόνο με εργαστηριακή απομόνωση του ιού της λύσσας από τον εγκέφαλο των μολυσμένων ζώων. Η εργαστηριακή διάγνωση της λύσσας στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Ιολογίας Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Νεαπόλεως 25-Αθήνα), το οποίο αποτελεί και το Εθνικό Εργαστήριο για τη Λύσσα.
 
Αντιμετώπιση στον άνθρωπο
 
Η νόσος δεν αντιμετωπίζεται αλλά προλαμβάνεται. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς καθόσον πρόκειται για μια εξαιρετικώς σοβαρή λοίμωξη, που σε συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων καταλήγει σε θάνατο. Η πρόληψη της νόσου σε άτομα που ήλθαν σε άμεση επαφή με λυσσύποπτο ζώο βασίζεται στην έγκαιρη και άμεση χορήγηση της απαραίτητης αγωγής που είναι ο αντιλυσσικός ορός και το αντιλυσσικό εμβόλιο με τις οδηγίες του ιατρού.
 
Αντιμετώπιση στα ζώα
 
Το λυσσύποπτο ζώο συλλαμβάνεται και απομονώνεται από εξουσιοδοτημένο και εκπαιδευμένο για το σκοπό αυτό προσωπικό, για 15 ημέρες, εξετάζεται από κτηνίατρο και στην περίπτωση που δεν εκδηλώσει συμπτώματα λύσσας εμβολιάζεται κατά της λύσσας, εάν δεν είναι ήδη εμβολιασμένο και αφήνεται ελεύθερο. Στην περίπτωση που η σύλληψη και απομόνωση του ζώου δεν είναι δυνατή αυτό θανατώνεται υποχρεωτικά.
 
Πρόληψη
 
 • Με αντιλυσσικό εμβολιασμό όλων των ζώων, από τον κτηνίατρο που είναι ο μόνος που μπορεί να εκτελέσει και να επιβεβαιώσει τον εμβολιασμό.
 • Αγοράζοντας κατοικίδια ζώα από αξιόπιστες πηγές, που να συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα (βιβλιάρια εμβολιασμών ή διαβατήριο).
 • Συμβάλλοντας στη μη αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων με τη μη εγκατάλειψη των κατοικίδιων ζώων και με την υποχρεωτική σήμανσή τους.
 • Δηλώνοντας υποχρεωτικά και άμεσα τα ύποπτα κρούσματα σε ζώα (οικόσιτα ή άγρια), προκειμένου να παρέμβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.
 • Αποφεύγοντας την άμεση επαφή με άγνωστα οικόσιτα καθώς και τυχόν τραυματισμένα η καταβεβλημένα ζώα.
 • Κάνοντας προληπτικό αντιλυσσικό εμβολιασμό των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο είτε λόγω επαγγέλματος (κτηνίατροι, εργαζόμενοι σε ζωολογικούς κήπους, δασοφύλακες, όλο το εργαστηριακό προσωπικό κ.λπ.) είτε λόγω διαμονής σε χώρες όπου υπάρχουν περιστατικά λύσσας σε σκύλους.
Οδηγίες
 
 • Εμβολιάστε τους σκύλους και τις γάτες σας με αντιλυσσικό εμβόλιο στον κτηνίατρό σας.
 • Σημάνετε το σκύλο και τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας.
 • Αγοράζετε σκύλους ελεγμένους για Λύσσα ιδιαίτερα όταν προέρχονται από Βαλκανικές χώρες και Τουρκία.
 • Αν δαγκωθείτε από οικόσιτο ζώο ή ζώο της άγριας πανίδας ξεπλένετε καλά το τραύμα με άφθονο νερό και σαπούνι και απευθυνθείτε άμεσα στο θεράποντα ιατρό σας ή στο Κέντρο Υγείας της περιοχής σας.
 • Μην εγκαταλείπετε τα ζώα σας! Τα αδέσποτα αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης της λύσσας σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο.
 • Εμβολιαστείτε κατά της λύσσας εάν έρχεστε σε άμεση επαφή με ζώα της άγριας πανίδας.
Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου 
 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ