Ραδιενεργά αγριογούρουνα στην περιοχή Βαλσέζια της Β. Ιταλίας. Πρόκειται, πιθανώς, για «κληρονομία» του Τσερνομπίλ.
Υψηλή ποσότητα ραδιενεργού κέσιου 137, βρέθηκε στα σπλάχνα είκοσι επτά αγριογούρουνων, θήραμα των κυνηγών στην περιοχή Βαλσέζια της βορειοδυτικής Ιταλίας. Η συγκεκριμένη ποσότητα υπερβαίνει μέχρι και δέκα φορές το όρια που προβλέπει ο σχετικός ιταλικός νόμος.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι ειδικοί, μέχρι αυτή την στιγμή, θεωρούν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αγριογούρουνα- τα οποία τρέφονται και με ρίζες δέντρων- απορρόφησαν ραδιενέργεια που βρίσκεται στο υπόστρωμα του εδάφους, από την εποχή του ατυχήματος του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, το 1986.
Ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρενάτο Μπαλντούτσι, ανέλυσε το όλο θέμα σε έκτατη συνεδρίαση με την ομάδα χημικών αναλύσεων των καραμπινιέρων, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν προκύπτει να υφίσταται κάποιος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.
Ομάδες ειδικών θα προσπαθήσουν να λύσουν το «μυστήριο του κέσιου», όπως ονομάσθηκε, με δειγματοληψίες νερού και εδάφους της Βαλσέζια, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.
Σε προσεκτικές εργαστηριακές αναλύσεις πρόκειται να υποβληθούν και προϊόντα όπως το γάλα, τυρί, φρούτα του δάσους και μανιτάρια.
Παράλληλα, θα διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση των αγριογούρουνων που βρίσκονται σε όλη την οροσειρά των ‘Αλπεων, διότι, όπως τονίζεται, είναι πιθανό, το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο να μην περιορίζεται μόνον στην βορειοδυτική Ιταλία.
Στα είδη της πανίδας που πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις για μέτρηση ραδιενέργειας, συμπεριλαμβάνονται, τέλος, κουνέλια, λαγοί και ζαρκάδια.
Πηγή: News247, ΑΠΕ – ΜΠΕ