Αρχική » Grid with Sidebar » Πόλεμος στην Αρκαδία για τον σκουπιδότοπο σε περιοχή Natura

Πόλεμος στην Αρκαδία για τον σκουπιδότοπο σε περιοχή Natura

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μετά την άρνηση της της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Τρίπολης στη Φυλή, ο δήμαρχος αποφάσισε να τα… “θάψει” στο χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων Λεβιδίου, που βρίσκεται σε περιοχή Natura…
Κι ενώ η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΣΔΚΝΑ από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο σε εξειδικευμένο διεθνές συνέδριο -που στοίχισε 40.000 ευρώ- συζητούσαν τα διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων, το Λεβίδι Αρκαδίας πνιγόταν στα σκουπίδια…

SVESTONOF

Τη σφράγισαν αλλά… “ξανάνοιξε” για να “υποδεχθεί” τα σκουπίδια της Τρίπολης

Η παράνομη χωματερή του Λεβιδίου σφραγίστηκε το καλοκαίρι του 2012, με το Δήμο Τρίπολης να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ, επειδή ο χώρος αυτός λειτουργούσε παράνομα, δεν ήταν περιφραγμένος και τα σκουπίδια διατίθονταν μέσα στο ΧΑΔΑ ανεξέλεγκτα, χωρίς να καλύπτονται με χώμα (όπως ανέφερε η σχετική απόφαση). Άλλωστε, οι λόφοι σκουπιδιών που συσσωρεύονται από το 2013 στους δρόμους της Τρίπολης οφείλονται στο κλεισίμο της παράνομης αυτής χωματερής, που βρίσκεται σε έκταση Natura, στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου.

Οι λύσεις που δόθηκαν στο πρόβλημα; Η μεταφορά, σε πρώτη φάση, των αρκαδικών σκουπιδιών στη Φυλή και σε δεύτερη φάση η υλοποίηση της ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας, έργο που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ωστόσο, νωρίτερα από το 2016, η μονάδα αυτή υπολογίζεται ότι δεν θα ξεκινήσει να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Πελοποννήσου… Όσο για τη Φυλή, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα σκουπίδια της Τρίπολης, εκεί, είναι… “ανεπιθύμητα”.

Κάπως έτσι, τα σκουπίδια άρχισαν να μεταφέρονται στο ΧΑΔΑ Λεβιδίου,
με το δήμαρχο να διαβεβαιώνει-προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- ότι θα υπάρχει μόνιμα πυροσβεστικό όχημα…

Αδιέξοδο…

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κάλεσε τους πολίτες της Τρίπολης- μέχρι να δεχτεί η κυρία Δούρου και οι όμοροι δήμοι να πάρουν ορισμένες ποσότητες- να κάνουν διαλογή στην πηγή “ώστε να μην υπάρχει τόσος όγκος απορριμμάτων αλλιώς θα χρυσοπληρώνουμε τα σκουπίδια σε κάποιον εργολάβο”.

Πάντως, κατά της απόφασης του δημάρχου Τρίπολης για την μεταφορά των σκουπιδιών στο Λεβίδι κάτοικοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, δεδομένου ότι υπάρχει απόφαση από το 2011 να μην λειτουργεί ο ΧΑΔΑ κοντά στον οποίο, άλλωστε, υπάρχει ξενοδοχείο!.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, ενώ οι κάτοικοι στο Λεβίδι, κάνουν ό,τι μπορούν – προσέχοντας νύχτα και μέρα την παλιά χωματερή της περιοχής- για να αποτρέψουν την απόθεση σκουπιδιών της Τρίπολης.

Πηγή : capital


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ