Το πρωτόζωο της τοξοπλάσμωσης (Toxoplasma gondii) μολύνει ανθρώπους και ζώα με:
α) την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος,
β) την κατάποση του παρασίτου από το περιβάλλον: άπλυτα λαχανικά, φρούτα, μολυσμένο νερό και γάλα, και
γ) την ενδομητρική μόλυνση.
Η γάτα αποτελεί τον τελικό ξενιστή του παρασίτου, αναπτύσσοντας την ώριμη μορφή του. Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές, δηλαδή φιλοξενούν τις άωρες μορφές του παρασίτου. Τόσο η γάτα, όσο και άλλα ζώα μπορούν να είναι μολυσματικά.
Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου
Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού αναπτύσσει ανοσία χωρίς να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Εκτιμάται πως το 40% του ελληνικού πληθυσμού έχει προσβληθεί και αναπτύξει ανοσία. Ωστόσο μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια, στα παιδιά και στα κυοφορούμενα έμβρυα όταν η μητέρα δεν έχει ήδη προσβληθεί και αναπτύξει ανοσία.
Πως όμως οι αγαπημένες μας βασίλισσες του δάσους εμπλέκονται σε αυτό; Ερευνητές της Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. (Μουστακίδης και άλλοι) συνέλεξαν με τη βοήθεια κυνηγών 46 μπεκάτσες από την Αιτωλοκαρνανία και 40 μπεκάτσες από την Κεντρική Μακεδονία. Με τη χρήση της PCR μεθόδου εντοπίστηκαν τέσσερις μπεκάτσες θετικές στο παράσιτο, ποσοστό 2,2% για την Αιτωλοκαρνανία και 7,5% για τη Μακεδονία.
Οι μπεκάτσες είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση από T. gondii καθώς τρέφονται στο έδαφος με ασπόνδυλα στα οποία μπορούν να υπάρχουν ωοκύστεις του παρασίτου.
Ο ρόλος των μπεκάτσων ως ενδιάμεσων ξενιστών είναι σημαντικός, καθότι μπορούν να διαδώσουν διαφορετικούς τύπους του παρασίτου σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, τρία έως τέσσερα εκατομμύρια μπεκάτσες θηρεύονται ετησίως στην Ευρώπη, το κρέας των οποίων εάν δεν είναι καλά μαγειρεμένο ή ο χειρισμός στην κουζίνα δεν έγινε με προσοχή, μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο, όπως και για το σκύλο.
Συμπτώματα στο σκύλο σύμφωνα με τον καθηγητή Χαραλαμπίδη είναι εμετός, διάρροια, πυρετός, δύσπνοια και αμυγδαλίτιδα.