Αρχική » Grid with Sidebar » Προβλήματα με τα αγριογούρουνα στα Τέμπη

Προβλήματα με τα αγριογούρουνα στα Τέμπη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Επιστολή στον Γιάννη Τσιρώνη και τον Βαγγέλη Αποστόλου, απέστειλε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος αναφορικά με τη δραματική αύξηση του πληθυσμού των ημίαιμων αγριογούρουνων στην περιοχή:
 
«Διερμηνεύοντας τα αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας των συνδημοτών μου, επιθυμώ μαζί με αυτά να σας γνωστοποιήσω ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις, αυτό της εκρηκτικής αύξησης ημίαιμων αγριόχοιρων στην περιοχή μας.
 
Η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους και η φυσιολογική αναζήτηση τροφής επιφέρουν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες των σιτηρών, αραβοσίτου, αμπελώνων, κάστανου κ.α. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι σχεδόν ολοκληρωτική ενώ είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό κανείς δε θα μπορεί να καλλιεργήσει τα προϊόντα του, ειδικά σε μια εποχή που πολλοί επιστρέφουν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει  επομένως, με κάθε τρόπο να προστατευθεί το εισόδημα των παραγωγών και αν δε ληφθούν εγκαίρως μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού τους πέραν των καλλιεργειών θα προκληθούν προβλήματα και σε άλλα είδη της άγριας πανίδας όπως το ζαρκάδι, το ελάφι κ.α.
 
Με αφορμή λοιπόν την επιστολή καλλιεργητών, κατοίκων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα της περιοχής του Πυργετού, της Δημοτικής Ενότητας Κ. Ολύμπου καταθέτουμε κάποιες προτάσεις και συγκεκριμένα:
 
• Την αποζημίωση των καλλιεργητών από τις εκτεταμένες καταστροφές μέσω του ΕΛΓΑ, διότι ενώ δεν προβλέπεται μέχρι τώρα αποζημίωση, ο ρυθμός των καταστροφών είναι τέτοιος που θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
 
• Να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή των πληθυσμών των ημίαιμων αγριογούρουνων στις πληγείσες περιφέρειες όπως είναι και η δική μας(Δήμος Τεμπών)
 
• Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα από το αρμόδιο Υπουργείο είτε με την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, είτε με την αύξηση του περιορισμού κάρπωσης για ένα είδος που ο πληθυσμός του τείνει να επικαλύψει άλλα είδη.
 
• Την κατάργηση ορισμένων καταφυγίων
 
Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει και την προσπάθειά σας για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας, περιμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση και σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το παραπάνω ζήτημα προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες».
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ