Αρχική » Grid with Sidebar » Ποινές φυλάκισης για τη θανάτωση των έξι αγριόγιδων

Ποινές φυλάκισης για τη θανάτωση των έξι αγριόγιδων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για το αδίκημα της παράνομης θήρας από κοινού επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση θανάτωσης των έξι αγριόγιδων κοντά στο

SVESTONOF

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων αμφισβητώντας τη διαδικασία λήψης δείγματος DNA και αίματος, υποστηρίζοντας ότι το Εργαστήριο Μοριακής Οικολογίας και Γενετικής της Διατήρησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν είναι πιστοποιημένο, ενώ δεν αναγνωρίστηκαν και ελαφρυντικά.

Πέρα από την ποινή, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν έτερες ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων από τη διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτό, άλλωστε, ζητούσαν από την πρώτη στιγμή τόσο η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, που ήταν πολιτική αγωγή, όσο και Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πίνδου και ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στο Βουνό», που όμως δεν είχαν γίνει δεκτοί ως διάδικοι σε προηγούμενη φάση της διαδικασίας.

Οι τρεις καταδικασθέντες είχαν συλληφθεί το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου του 2017, όταν εντοπίστηκαν έξι σκοτωμένα θηλυκά αγριόγιδα, από τα οποία τα πέντε κυοφορούσαν, επιμελώς κρυμμένα σε θάμνους. Η σύλληψή τους έγινε σε δεύτερο χρόνο, καθώς αρχικά είχαν ελεγχθεί από θηροφύλακες, οι οποίοι είχαν ακούσει πυροβολισμούς στην περιοχή, αλλά δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. Μετά από τον εντοπισμό των έξι αγριόγιδων, όμως, το αυτοκίνητό τους εντοπίστηκε και ελέγχθηκε εξονυχιστικά από άλλη ομάδα θηροφυλάκων, η οποία εντόπισε ίχνη φρέσκου αίματος και τρίχες, με αποτέλεσμα να συσχετιστούν με το περιστατικό.

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως η δικαιοσύνη μπορεί να αργεί αλλά έρχεται. Ήρθε σήμερα η ώρα που κήρυξε ενόχους τους κατηγορουμένους για το περιστατικό της σφαγής των αγριόγιδωναι νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία, κυνηγούς και μη, ότι το κυνήγι είναι μια αθλητική δραστηριότητα με γραπτούς και άγραφους νόμους.

Όταν δεν τηρούνται, τότε είναι εγκληματική δραστηριότητα», σημείωσε ο νομικός σύμβουλος της Ε’ ΚΟΗ Γιώργος Τόλης και στάθηκε στο γεγονός ότι η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα με στόχο να διερευνηθεί αν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου, καθώς το συγκεκριμένο είδος ζώου είναι προστατευόμενο, ώστε, αν απαιτηθεί, να απαγγελθεί συμπληρωματική κατηγορία

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ