Αρχική » Grid with Sidebar » Ποια καλαμιά κρατάει ορτύκια;

Ποια καλαμιά κρατάει ορτύκια;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Την περίοδο των περασμάτων, όταν τα ορτύκια καταφθάνουν κατά χιλιάδες στην περιοχή μας και κάνουν μια πρόσκαιρη στάση για ξεκούραση και τροφή, το πρόβλημα της σωστής επιλογής της καλαμιάς ή της πλαγιάς που θα τα βρούμε είναι «λυμένο» από τα ίδια τα πουλιά.
 
Τις μέρες που τα περάσματα είναι «μεγάλα», ακόμη και χωρίς σκύλο θα σηκώσουμε ορτύκια.
 
Στην έναρξη, όμως, όταν ακόμη κυνηγάμε τα ντοπιάρικα που αναπαράχθηκαν στην περιοχή μας, η σωστή επιλογή της καλαμιάς που «κρατάει» ορτύκια είναι το πιο σημαντικό στοιχείο μιας πετυχημένης εξόρμησης.
 
Για τους κυνηγούς που βγαίνουν χρόνια στις ίδιες περιοχές τον Αύγουστο, είτε ντόπιοι είτε ερχόμενοι από μακριά, τα καλά σημεία είναι γνωστά και η πραγματική μάχη γίνεται για το ποιος θα περάσει πρώτος και θα πάρει τη «μερίδα του λέοντος», αφήνοντας τους υπόλοιπους να γυροφέρνουν στις άδειες καλαμιές.
 
Ακόμη και τότε όμως, κάνοντας σωστές επιλογές, μπορούμε να σώσουμε την παρτίδα και να μπορέσουν τα σκυλιά μας να φερμάρουν κάποια ντοπιάρικα ορτύκια.
 
Ενας καλός βιότοπος όπου θα αναπαραχθούν τα πουλιά πρέπει να διαθέτει μερικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν μαγνήτη.
 
Η τροφή και η κάλυψη που προσφέρει είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τις επιλογές των ορτυκιών.
 
Ποτιστικά χωράφια με πράσινη βλάστηση και ψηλό φυτικό τοίχωμα, όπως τα καλαμπόκια και τα φασόλια, αποτελούν τις περιοχές όπου θα βρουν καταφύγιο όταν κινδυνεύουν, προσφέροντας δροσιά τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού και νερό στις λακκούβες και τις αυλακιές στα χαμηλότερα σημεία.
 
Τα όρια των χωραφιών, όπου υπάρχουν ψηλά αγριόχορτα, τα πρανή με θάμνους και αγκάθια που μοιάζουν αδιαπέραστα, μικρά δενδράκια που έχουν γύρω τους μια χορταριασμένη ζώνη είναι τα σημεία SOS της καλαμιάς που δεν πρέπει να αφήσουμε σε καμιά περίπτωση άψαχτα.
 
Οι σειρές και τα αυλάκια των φυτών αυτών δημιουργούν έναν τέλειο μικρόκοσμο όπου τα μικρά ορτυκάκια κρύβονται για να αποφύγουν τους τετράποδους διώκτες τους, ενώ οι ιπτάμενοι θηρευτές τους δεν μπορούν να τα εντοπίσουν κάτω από τα φύλλα.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις σηκώσουμε ορτύκια δίπλα σε καλαμποχώραφα, θα προσπαθήσουν να εξαφανιστούν πετώντας μέσα στην πυκνή βλάστηση.
 
Θερισμένες καλαμιές
 
Η πρώτη μας επιλογή λοιπόν είναι να ψάξουμε τις θερισμένες καλαμιές, δίπλα ή ακόμη καλύτερα ανάμεσα από καλαμποχώραφα. Αν τα πουλιά βόσκουν, το πρωί συνήθως, θα είναι παντού μέσα στην καλαμιά, ενώ αργότερα με τον ήλιο ψηλά, θα πιάσουν τα αυλάκια που χωρίζουν τα χωράφια, όπου θα βρουν σημεία με ψηλά αγριόχορτα.
 
Τα βαμβάκια, οι πατάτες και τα τεύτλα είναι και αυτές καλλιέργειες που προσφέρουν κάλυψη και νερό στα πουλιά αλλά και τροφή, όταν υπάρχουν αγριόχορτα σποριασμένα μέσα στο χωράφι.
 
Τα πεσμένα σιτάρια βολεύουν για να γεμίσει γρήγορα το στομάχι των πουλιών, όμως τα ντοπιάρικα επιλέγουν ένα πολυποίκιλο σιτηρέσιο, και αυτές τις συνήθειες ακολουθούν ακόμη.
 
Αν πετύχουμε κιόλας την ώρα του ποτίσματος, ιδίως με τεχνητή βροχή, η έρευνα στα όρια του χωραφιού αυτού και στις γειτονικές θερισμένες καλαμιές είναι πάντα αποδοτική και θα σηκώσουμε σίγουρα ένα-δύο ορτύκια σε κάθε πλευρά.
 
Συνήθως οι ζώνες αυτές θα ποτίζονται όλο το καλοκαίρι και οι καλαμιές θα είναι πρασινισμένες από τα αγριόχορτα.
 
Τα σημεία αυτά που προσφέρουν τόσο κάλυψη όσο και τροφή στα πουλιά δεν πρέπει να μείνουν έξω από το πεδίο της έρευνάς μας.
 
Μπορεί τα πεσμένα σιτάρια να βολεύουν για να γεμίσει γρήγορα το στομάχι των πουλιών, όμως τα ντοπιάρικα επιλέγουν ένα πολυποίκιλο σιτηρέσιο, και αυτές τις συνήθειες ακολουθούν ακόμη. Χωράφια με ψηλές καλαμιές και πολύ άχυρο που δεν το έχουν μαζέψει οι γεωργοί, ενώ φαίνονται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να βρούμε πουλιά, είναι άδεια μερικές φορές.
 
Από σιταροχώραφα…
 
Μια μικρή έρευνα στο άχυρο θα μας δώσει την εξήγηση. Η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό το κριθάρι δεν είναι οι κατάλληλες καλαμιές για να κρατήσουν ορτύκια.
 
Αν πετύχουμε κιόλας την ώρα του ποτίσματος, ιδίως με τεχνητή βροχή, η έρευνα στα όρια του χωραφιού αυτού και στις γειτονικές θερισμένες καλαμιές είναι πάντα αποδοτική και θα σηκώσουμε σίγουρα ένα-δύο 
 
Οι καλαμιές από σιταροχώραφα, όμως, ιδίως όταν έχουν απομείνει αθέριστα στάχυα στα όρια του χωραφιού ή πεσμένα στο έδαφος, όταν διαχωρίζονται με όχθους και μικρά πρανή γεμάτα αγριόχορτα, μαζεύουν σαν μαγνήτης τα ντοπιάρικα ορτύκια.
 
Τα όρια των χωραφιών, όπου υπάρχουν ψηλά αγριόχορτα, τα πρανή με θάμνους και αγκάθια που μοιάζουν αδιαπέραστα, μικρά δεντράκια που έχουν γύρω τους μια χορταριασμένη ζώνη είναι τα σημεία SOS της καλαμιάς που δεν πρέπει να αφήσουμε σε καμιά περίπτωση άψαχτα.
 
Αυτές τις καλαμιές θα πρέπει να ψάξουμε απαραίτητα, αν θέλουμε τα σκυλιά μας να φερμάρουν και να δαγκώσουν τα αυγουστιάτικα ορτύκια, ακόμη και σε περιοχές που δεν δοκιμάσαμε με όψιμα εκπαιδευτικά πριν από την έναρξη.
 
Θωμάς Μπατσέλας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θωμάς Μπατσέλας
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ