Αρχική » Grid with Sidebar » Περιβαλλοντική …ΒΟΜΒΑ από το …ΥΠΕΚΑ στο ΚΙΛΚΙΣ

Περιβαλλοντική …ΒΟΜΒΑ από το …ΥΠΕΚΑ στο ΚΙΛΚΙΣ

by iHunt

demobanner

SVESTONOF

 

Για κάθε κυνηγό η έννοια του βουνού, του δάσους και γενικά του περιβάλλοντος δεν αποτελούν αφηρημένες έννοιες αλλά πηγή ζωής που μέσα από την παραδοσιακή μας δραστηριότητα βιώνουμε.

Για όσους συναδέλφους δεν το γνωρίζουν υπάρχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απειλεί όχι μόνο το κυνήγι μας και το περιβάλλον, αλλά ακόμα και την ίδια μας την υγεία. 

Πρόκειται για την προ λίγων μηνών κατακύρωση διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εξόρυξης χαλκού και χρυσού στην περιοχή των Κρουσσίων στο νομό Κιλκίς, που σε πρώτη φάση υλοποίησης αφορά μια έκταση συνολικά 92.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει μια τεράστια γεωργοκτηνοτροφική , δασώδη περιοχή, μέσα στην όποια όμως δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση οι κάτοικοι 12 γραφικών επαρχιακών χωριών!!! 

Το σενάριο είναι γνωστό.και χιλιογραμμένο! «ΕΜΕΙΣ θα σας σώσουμε από τον ΓΟΛΓΟΘΑ της καθημερινότητάς σας!!» λέει η «φωνή» του επισήμου ΚΡΑΤΟΥΣ βάζοντας διλήμματα και έριδες μεταξύ συγχωριανών και οικογενειών για το αν πράγματι αξίζει η όχι την συγκατάθεση τους και την ‘υπογραφή’ τους ένα τέτοιο εγχείρημα .

Πράγματι το timing της υποτιθέμενης «σωτήριας» επένδυσης στο Νόμο δεν είναι τυχαίο, με την οικονομία μας και την προοπτική της να διαγράφει ιστορικά αρνητικά ρεκόρ, η εν λόγω επένδυση ‘πλασάρεται ‘ σαν «μάνα εξ ουρανού». Είναι όμως?

Προάγεται η «μονοκαλλιέργεια» των μεταλλείων που καταστρέφει την παραγωγική δυνατότητα της περιοχής, χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη. Γίνεται λόγος (πάντα προφορικά και ποτέ γραπτά) για δημιουργία θέσεων εργασίας χωρίς όμως αναφορά στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας που θα χαθούν για πάντα, σε ένα νομό με παραγωγική αυτάρκεια και προτεινόμενο για καλλιέργειες βοτάνων από τα οποία εισάγουμε εθνικώς 30 εκ.€/5-ετία.

Σύμφωνα με υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ το υπάρχον νερό καλύπτει οριακά τις υφιστάμενες ανάγκες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντάσσει το Κιλκίς στις περιοχές που απειλούνται άμεσα από ερημοποίηση.

Και το χειρότερο για το τέλος: Πλέον του χρυσού στην εν λόγω περιοχή υπάρχει ουράνιο. Η εξόρυξη αυτού σύμφωνα με το άρθρο 143 του νόμου 210/1973 (Μεταλλευτικός Κώδικας), απαγορεύεται να γίνει από ιδιώτη! Ασχέτως αυτού, διασκεδάζονται οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία όταν η ραδιενέργεια θα έρχεται σε επαφή με τα στοιχεία της φύσης και τον άνθρωπο; Αξίζουν όλα αυτά να τα τραβάμε με τίμημα 1 εκ.ευρω ανά έτος μίσθωμα ? Όταν μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής στα καύσιμα ανά έτος το κράτος μας θα εξοικονομούσε 1 ΔΙΣ ευρώ Το τίμημα για τους κατοίκους είναι να στερηθούν την ομορφιά του τόπου τους Για τους κυνηγούς…. να χάσουν οριστικά τα παραδοσιακά τους κυνηγοτόπια. Σαν πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης δεν μπορώ να μείνω απαθής και σιωπηλός απέναντι στην καταστροφή του τόπου μας.

Απόστολος Γιαπουτζής

Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων

 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ