Αρχική » Grid with Sidebar » «Πεθαινουν» τα πλατανια στη Μεσσηνια

«Πεθαινουν» τα πλατανια στη Μεσσηνια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Πεθαίνουν τα πλατάνια στον Ταΰγετο, έχοντας πέσει θύματα ανίατης ασθένειας η οποία πλήττει τα δέντρα αυτά στο φαράγγι του Νέδοντα “κατηφορίζοντας” προς την Καλαμάτα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 100 πλατάνια έχουν ξεραθεί στο φαράγγι της Νέδουσας -από τη διασταύρωση με τον εθνικό δρόμο στην περιοχή Λαγού Χάνι και ώς το χωριό.

 

Η κατάσταση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στο Δασαρχείο Καλαμάτας, το οποίο όπως είπε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας- συνέλεξε δείγματα και τα απέστειλε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

 

Το ίδρυμα επιβεβαίωσε ότι πλατάνια έχουν πέσει θύματα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που αποτελεί μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως, σημείωσε ο Σπ. Κατσίποδας.

 

Ο προσβεβλημένος από την ασθένεια πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, είναι καταδικασμένος και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται.

 

Την ασθένεια προκαλεί ο μύκητας Ceratocystis platani, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, ενώ μέχρι σήμερα έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια στην υπόλοιπη Πελοπόννησο -πρόσφατα δε εντοπίστηκε και στην Ηπειρο.

 

Το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί, σύμφωνα με την πρακτική σε άλλες περιοχές που διαπιστώνεται η ασθένεια, είναι η ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα.

 

Ο μύκητας διαδίδεται συνήθως, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, από εργαλεία κοπής και κλαδέματος, καθώς οι σπόροι του μύκητα επιβιώνουν για πολλές μέρες επάνω τους.

 

Πηγή: eleftheriaonline.gr

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ