Αρχική » Grid with Sidebar » Παρανομοι υλοτομοι καταστρεφουν τα δαση της Ηπειρου

Παρανομοι υλοτομοι καταστρεφουν τα δαση της Ηπειρου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Παράνομοι υλοτόμοι καταστρέφουν τα δάση της Ηπείρου

 

Η παράνομη υλοτομία έχει αφανίσει περισσότερα από 400 στρέμματα δάσους, από τις αρχές του 2013 έως σήμερα, στις ορεινές δασικές περιοχές της Κόνιτσας.

 

Τα στοιχεία που παραθέτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσία Κόνιτσας, Κώστας Τριάντης, είναι αποκαλυπτικά της καταστροφής. Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες κατοίκων των ορεινών χωριών προς το Δασαρχείο Κόνιτσας, ότι στις περιοχές τους, ακόμη και τη νύχτα, κόβουν παράνομα με πριόνια δένδρα, είχαν σαν αποτέλεσμα να υποβληθούν 15 μηνύσεις για λαθραία υλοτομία, μέσα στο 2013.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δασαρχείου, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται επιλεκτική υλοτόμηση, δηλαδή κόβουν δένδρα όχι για καυσόξυλα, αλλά οξιές και έλατα, για εμπορία χρήσιμης ξυλείας.

Η παράνομη ξύλευση στην περιοχή, τα δύο τελευταία χρόνια, προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Ξυλοκόποι εισέρχονται κρυφά από τη γειτονική Αλβανία, ακόμη και με μουλάρια, και καταστρέφουν δάση οξιάς και έλατου.

 

Η σύλληψη ενός Αλβανού, ο οποίος δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, και παρανόμως υλοτομούσε σε δημόσια δασική έκταση στο Ασημοχώρι της Κόνιτσας, αναδεικνύει την παράμετρο της σταδιακής αποψίλωσης των δασών της Ηπείρου, που απλώνονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα από αλλοδαπούς.

 

Ο 31χρονος Αλβανός συνελήφθη, χθες το πρωί, από συνοριοφύλακες του Τμήματος Μαστοροχωρίων Κόνιτσας, σε δασική περιοχή στη θέση «Λέσιλι» Ασημοχωρίου, πολύ κοντά στην ελληνοαλβανική οριογραμμή, να υλοτομεί ξυλεία σε δημόσια δασική έκταση, χωρίς άδεια της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Μαζί του ήταν ακόμη δύο άτομα, τα οποία όταν είδαν τους αστυνομικούς τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος και διέφυγαν της σύλληψης. Στο σημείο βρέθηκε ένα φορτηγό αυτοκίνητο, φορτωμένο με ξυλεία ελάτης και οξιάς, ενώ σε έρευνα που έγινε στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα κυνηγετικό δίκαννο, μία φυσιγγιοθήκη με δεκατρία φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ξυλοκοπτικά εργαλεία, καύσιμη ύλη και χειρόγραφες σημειώσεις.

 

Το όχημα και το φορτίο κατασχέθηκαν. Ο συλληφθείς, ο οποίος μπήκε στο ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση και στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Τριάντης, η ζημιά που προκλήθηκε στο δάσος από τον Αλβανό συλληφθέντα είναι μεγάλη και το κόστος αποκατάστασης ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

 

Πηγή : www.zougla.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ