Αρχική » Grid with Sidebar » Παράνομοι όλοι οι εκτροφείς και οι εκπαιδευτές ζώων!

Παράνομοι όλοι οι εκτροφείς και οι εκπαιδευτές ζώων!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την γνωμοδότηση υπ’ αριθμό 107/2016 αποφάνθηκε – απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) για το αν οι εκτροφείς ζώων συντροφιάς, οι έμποροι ζώων συντροφιάς, οι εκπαιδευτές ζώων συντροφιάς θα πρέπει απλά να γνωστοποιούν ή να λαμβάνουν άδεια επαγγέλματος – ότι δεν μπορεί κανείς να εκτρέφει ζώα συντροφιάς μέχρι να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) η οποία θα ρυθμίζει τα θέματα της αδειοδότησης των επαγγελματιών γι’ αυτό και ουσιαστικά όλοι οι εκτροφείς είναι παράνομοι από τον Φεβρουάριο του 2012 που ισχύει ο νόμος 4039/2012.
 
Παράνομοι όλοι οι εκτροφείς και οι εκπαιδευτές ζώων!
 
Παράνομοι είναι σύμφωνα με την σχετική γνωμοδότηση και όλοι οι εκπαιδευτές ζώων (αλλά όχι οι έμποροι καθώς ισχύει για αυτούς άλλο νομικό καθεστώς) καθώς ούτε γι’ αυτούς έχουν οριστεί οι προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος καθώς η σχετική Κ.Υ.Α. δεν έχει εκδοθεί εδώ και 5 χρόνια, αν και ο νόμος 4039/2012 άφηνε περιθώριο έξι μηνών για την έκδοση των σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν τα ζητήματα αυτά.
 
Πλέον σύμφωνα με το σκεπτικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι παράνομη κάθε εκτροφή ζώου συντροφιάς είτε από εκτροφείς, που είχαν άδεια πριν τον Φεβρουάριο 2012 είτε μετά, καθώς παρανόμως οι υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. έδιναν άδειες για την άσκηση αυτών των επαγγελμάτων σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003 που όμως έχει καταργηθεί από το 4039/2012.
 
H παράνομη εκτροφή ζώων εξελίσσεται σε κανονική μάστιγα και οδηγεί στην εξαθλίωση κυρίως σκυλιών και γατιών και στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων…
 
Πλέον και μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες κάθε είδους γέννες και από τα ιδιόκτητα κατοικίδια, που έχουμε στο σπίτι μας, αφού η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο να αναφέρει τις προϋποθέσεις (εγκαταστάσεις, συνθήκες, τετραγωνικά μέτρα, προσωπικό, κ.ο.κ.) δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτών και εκτροφέων.
 
Το σκεπτικό της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπογράφει η πρόεδρος και προεδρεύουσα Αυγερινού Χρυσούλα και ο εισηγητής και γνωμοδότης Δημήτριος Κανέλλης, είναι σαφέστατα σωστό αφού βασίζεται πάνω σε ό,τι ορίζει η νομοθεσία και η ευθύνη για την μη έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων βαρύνει τα συναρμόδια υπουργεία.
 
Ουσιαστικά παράνομες είναι και όλες οι αγγελίες πώλησης γάτων και σκύλων.
 
Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν το ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση αυτή. Αν την κάνει δεσμεύει στη συνέχεια όλη τη δημόσια διοίκηση, διαφορετικά οι σχετικές υποθέσεις (για παράνομη εκτροφή, μη αδειοδότηση κ.ο.κ.) κρίνονται επί μέρους από τα ποινικά δικαστήρια.
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ