Αρχική » Grid with Sidebar » Πανευρωπαικό πρωτάθλημα μπεκάτσας για πόιντερ και σέττερ στην Ισπανία

Πανευρωπαικό πρωτάθλημα μπεκάτσας για πόιντερ και σέττερ στην Ισπανία

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σε ένα γραφικό χωριό, το Γκαράι της επαρχίας Σόρια, όπου μας περίμεναν οι άλλες αποστολές μαζί με τους οικοδεσπότες Ισπανούς, φτάσαμε μετά από αρκετή ταλαιπωρία την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπεκάτσας.
 
Αν και έχουν περάσει τρεις μήνες, όλοι μάς δίνουν ακόμη συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωσή μας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουνού που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
 
Μέριμνα δική μου ήταν να κανονίσω με τους διοργανωτές τα τερέν έτσι ώστε στο πρόγραμμα εκεί που τα Ελληνικά Σέττερ είναι πρώτα να είναι τα Πόιντερ στο τέλος και το αντίθετο την άλλη μέρα, για να προλάβουν να συμμετάσχουν οι Ελληνες κυναγωγοί.
 
 
Η ισπανική φιλοξενία και διοργάνωση ήταν άψογη, με μοναδικό αλλά σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη θηράματος, μια και ο συνδυασμός της ζέστης των τελευταίων ημερών με την ανομβρία έκανε τις μπεκάτσες να φύγουν για τα ορεινά.
Σάββατο πρωί και η ημέρα ξεκινάει με την παρουσίαση των Εθνικών και τη μορφολογική εξέταση των Πόιντερ, όπου λάβαμε τα θετικότερα σχόλια τόσο από τους Γάλλους όσο και από τους Ισπανούς για τον Fivo Svestonof.
 
Αμέσως μετά έγινε η αναχώρηση για τα τερέν που ήταν σχετικά κοντά. Εγώ κρίνω ύστερα από πρόσκληση του Ιντερνάσιοναλ Σέττερ κλαμπ το Τερέν 1 των Σέττερ μαζί με τον Γάλλο κ. Cornus σε ένα όμορφο ανοιχτό δάσος με ντούσκα, περίπου σαν τα δικά μας στο Πωγώνι Ιωαννίνων.
 
 
Μία μπεκάτσα
 
Ετσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να κρίνω τόσο την έρευνα και τον ρυθμό του σκύλου όσο και την ποιότητα κίνησης που σε άλλα δάση δεν θα ήταν εφικτό. Το επίπεδο των σκύλων ήταν καλό, με δύο Σέττερ να κλέβουν την παράσταση.
 
Μετά το τέλος του αγώνα, με μία ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας χειρονομία ο Flores μου έκανε δώρο το κουδουνάκι του Πρωταθλητή Ευρώπης Obama, μια και τον καθοδήγησα στη φέρμα του σκύλου.
 
Η Elite με κυναγωγό τον κ. Sourie και τον Nostrum με κυναγωγό τον κ. Moraton, που τους άφησα σχεδόν μία ώρα αλλά δεν υπήρχε μπεκάτσα για να βρουν, έτσι την πρώτη ημέρα μπήκε σκυλί στη βαθμολογία, ενώ στο άλλο τερέν κατάφεραν και έβαλαν δύο Σέττερ στη βαθμολογία.
 
Τον Dendaberrys Obama του Ισπανού Flores, με 1ος Εξαίρετος CACT-CACIT, και την Dendaberrys Oca με 2ος Εξαίρετος, με τους δύο σκύλους να παίρνουν πόντο με μόνο μία μπεκάτσα. Ενώ στο τερέν των Πόιντερ δεν υπήρχε καμία μπεκάτσα.
 
Οι Πρωταθλητές Ευρώπης στα Σέττερ.
 
Κυριακή πρωί και ύστερα από παρότρυνσή μου, μετά την πρώτη ημέρα που δεν συναντήσαμε μπεκάτσα, αλλάξαμε τερέν και πήγαμε κοντά σε μία λίμνη. Που σίγουρα θα είχε περισσότερη υγρασία και καταφέραμε να βρούμε δύο μπεκάτσες και να βάλουμε τα αντίστοιχα Σέττερ στη βαθμολογία. Αυτά ήταν τα ίδια με αυτά που μπήκαν την προηγούμενη ημέρα.
 
Ο Dendaberrys Obama του κ. Flores, που βαθμολογήθηκε με 1ος Εξαίρετος CACT-CACIT, τοποθετήθηκε από την αρχή στο τερέν που του δόθηκε με έναν εξαίρετο ρυθμό που σου έδειχνε από το 1ο λεπτό ότι είναι πολύ έμπειρος, λίγο οριακός στα μέτρα του, αλλά πάντα με συχνές επιστροφές και είχε τέλεια επαφή με τον κυναγωγό του.
 
Ο κυναγωγός του δεν άκουγε το καμπανάκι και ευτυχώς τον καθοδήγησα εγώ στην άκρη του τερέν, βρίσκοντας τον Obama σε μία εκφραστική φέρμα μένοντας ακίνητος στο ξεπέταγμα της μπεκάτσας και στον πυροβολισμό.
 
Δεύτερο Σέττερ στη βαθμολογία ήταν η Dendaberrys Oca, που βαθμολογήθηκε με 2ος Εξαίρετος RCACT-RCACIT.
 
Μία θηλυκιά Σέττερ που κάλυπτε το τερέν της με εξαίρετο ρυθμό και μέθοδο και κατάφερε και μπλόκαρε στην κυριολεξία μια μπεκάτσα.
 
Η Oca πρώτα ανέβασε μπροστά μας με εξαιρετικό τρόπο την αναθυμίαση, πήγαμε από πάνω της και σχεδόν θα πατούσαμε την μπεκάτσα για να πετάξει.
 
Από τα Ελληνικά Σέττερ ο Alex του κ. Κοσμά ήταν δύσκολο να κρατηθεί σε τόσο ανοιχτά τερέν στα όρια του κουδουνιού, ενώ άτυχη στάθηκε η Alex Afidnai Sunny, που μετά από μία ωραία διαδρομή και ενώ έχω από πριν δει ότι κάπου εκεί
έχει κάτσει η δεύτερη μπεκάτσα της Oca, εξασφαλίζει μία φέρμα μαζί με τον συνδιαγωνιζόμενο της Cash του κ. Uberto, αλλά η μπεκάτσα μόλις είχε ξανασηκωθεί κάνοντας και τα δύο σκυλιά να μένουν στη φρέσκια αναθυμίαση.
 
Οι Πρωταθλητές…
 
Στο άλλο τερέν έβαλαν στη βαθμολογία, με μόλις μία μπεκάτσα, τον Ruben του κ. Diroco για λογαριασμό της σέρβικης ομάδας.
 
Ετσι Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Dendaberrys Obama και Αναπληρωτής Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ruben, ενώ Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Dendaberrys Oca.
 
Στα Πόιντερ δεν άλλαξε τίποτα αφού, και τη δεύτερη ημέρα κανένας σκύλος δεν μπήκε στη βαθμολογία.
 
Η Jessi του Γεράσιμου Κασταμονίτη και o Fivos Svestonof έκαναν μια εξαιρετική εμφάνιση, αλλά δεν συνάντησαν μπεκάτσες και παρασύρθηκαν από τα πάρα πολλά ζαρκάδια.
 
Η Arka παρουσιάστηκε εξαίρετα και οι κριτές την άφησαν σχεδόν σαράντα πέντε λεπτά, αλλά δεν συνάντησε, και για το τέλος οι κριτές άφησαν τρία Πόιντερ, τον Palaziensis Furi του κ. Bravaccini, τον Demon του κ. Uberto και τον Kardamilis Archon με κυναγωγό τον κ. Κοσμά.
 
Σχεδόν δύο ώρες έμειναν στο τερέν, αλλά δεν υπήρχε μπεκάτσα να βρουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει για το 2015 Πρωταθλητής Ευρώπης ούτε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για τα Πόιντερ.
 
Eτσι κάπως τελείωσε ακόμη ένα Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα μου αφήσει μια γλυκόπικρη ανάμνηση, διότι λάβαμε από όλα τα κλαμπ τα καλύτερα σχόλια τόσο για τη συμμετοχή μας όσο για τις παρουσίες των σκύλων μας, αλλά, από την άλλη, λόγω των ελάχιστων μπεκατσών δεν καταφέραμε να πάρουμε αυτό το οποίο ΑΞΙΖΕ για τους σκύλους μας.
 
 
Η Εθνική Ομάδα αποτελείται από:
Τον Σπύρο Δέδε με τα Πόιντερ Arka του κ. Τσερπέλη, τον Fivo Svestonof με ιδιοκτήτη τον κ. Σβεστονώφ και το Σέττερ Alex Afidnai Sunny με ιδιοκτήτη τον κ. Ασημακόπουλο.
Τον Παναγιώτη Κοσμά με το Πόιντερ Kardamilis Archon και το Σέττερ Alex με ιδιοκτήτη τον κ. Τζίρμπη.
Τον Γεράσιμο Κασταμονίτη με το Πόιντερ Jessi GK, με ιδιοκτήτη τον ίδιο.
 
Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα σκυλιά της Εθνικής Ομάδας είναι ελληνικής εκτροφής.
 
Την αποστολή συνόδευε ο ιδιοκτήτης του Fivou, κ. Κώστας Σβεστονώφ.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΥΖΟΥΝΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ