Αρχική » Grid with Sidebar » Πήγε για τρυγόνια στον Έβρο, έπιασε παράνομα εισερχόμενους Τούρκους και καταδικάστηκε

Πήγε για τρυγόνια στον Έβρο, έπιασε παράνομα εισερχόμενους Τούρκους και καταδικάστηκε

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, το δικαστήριο τιμώρησε 30χρονο κτηνοτρόφο για παράνομη οπλοχρησία, οπλοκατοχή και παράνομη βία σε βάρος πέντε παράνομα εισερχόμενων Τούρκων στον Έβρο. Οι τελευταίοι (δύο άντρες και τρεις γυναίκες) αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και της πρόκλησης βαρείας σωματικής βλάβης στον Έλληνα κτηνοτρόφο.

SVESTONOF

Οι κατηγορούμενοι αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης μετά τον εντοπισμό τους από τον κτηνοτρόφο. Η δικαστική απόφαση πάντως προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. «Ξέραμε ότι ήταν παράνομο που περνούσαμε τα ελληνικά σύνορα, ότι είναι στρατιωτική ζώνη, θέλαμε να παραδοθούμε στην αστυνομία να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο, είμαστε γκιουλενιστές κι έχουμε καταδικαστεί σε φυλάκιση 9 ετών από το καθεστώς Ερντογάν με την κατηγορία ότι ανήκουμε στην τρομοκρατική οργάνωση ΦΕΤΟ».

Αυτά είπαν στις απολογίες τους οι πέντε Τούρκοι υπήκοοι. Βέβαια, δια του δικηγόρου τους Βασίλη Δεμίρη δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ποινική του δίωξη και περιέγραψαν τα περιστατικά όπως τα έζησαν ξεκαθαρίζοντας όλοι ότι δεν άκουσαν βρισιές ή υποτιμητικά λόγια ρατσιστικού χαρακτήρα. Συμμορφώθηκαν δε με την υπόδειξη να μείνουν στο έδαφος και να περιμένουν την αστυνομία.

Ένα σημείο που αποτέλεσε ζήτημα διεξοδικής προσέγγισης από την έδρα ήταν το κυνηγετικό όπλο του κτηνοτρόφου που ήταν οπλισμένο με σκάγια για το κυνήγι ορτυκιών. Ο ίδιος είπε ότι τέλειωσε την εργασία του με το κοπάδι των αγελάδων που διατηρεί στην περιοχή του δέλτα Έβρου και θα εξασκούσε το χόμπι του μια και είναι νόμιμος κάτοχος της καραμπίνας, έχει άδεια κυνηγίου και είναι στα πλαίσια της κυνηγετική περιόδου και σε χώρο όπου επιτρεπόταν το κυνήγι. «Θα πήγαινα για τρυγόνια» είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει έστω και για εκφοβισμό την καραμπίνα του, όταν στρεφόμενος για να την πάρει, του επιτέθηκαν οι δυο αλλοδαποί άνδρες την άρπαξαν κι εκείνη την ώρα εκπυρσοκρότησε. Στην προσπάθειά του να τους την πάρει έπεσε ξύλο, ο ίδιος τραυματίστηκε στο χέρι με ρήξη τένοντα και οι παράνομα εισελθόντες άνδρες είχαν κάποιες εκδορές στην μύτη και το πρόσωπο.

Όταν ρωτήθηκαν οι τρεις γυναίκες αν δέχθηκαν χτυπήματα αρνήθηκαν, λέγοντας ότι δεν έχουν σωματικά τραύματα αλλά ψυχικά και προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν ότι τράβηξαν ένα βίντεο την ώρα που απομακρύνθηκαν στις καλαμιές της περιοχής, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους από ένα ένοπλο, ενώ την καραμπίνα του “ένοπλου” την είχαν οι ίδιοι ως λάφυρο και την κρύψαν στο βάλτο. Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί δεν την παρέδωσαν ούτε ανέφεραν κάτι σχετικό με αποτέλεσμα να την βρουν 500 μέτρα μακριά λίγο αργότερα επιμελώς κρυμμένη.

Αντιδράσεις κατοίκων Φερών

Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης όπου είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση πάνω από 200 άτομα, το δικαστήριο επέβαλε την ενοχή του 30χρονου κτηνοτρόφου για παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις περί ρατσισμού, σε φυλάκιση 2 ετών και δυο μηνών με αναστολή. Τους δε δύο Τούρκους τους επέβαλε φυλάκιση 14 μηνών, ενώ αθώωσε από τις σχετικές κατηγορίες τις τρεις γυναίκες που ήταν μαζί.

Ο κτηνοτρόφος Αντώνης Κατσιπτσάκης με την δικηγόρο του Μένια Πολυχρόνη άσκησε έφεση κατά της απόφασης ενώ με χειροκροτήματα συμπαράστασης και πολλές ευχές τον αντιμετώπισαν, δίνοντας του κουράγιο οι κάτοικοι των Φερών εκπρόσωποι συλλόγων αγροτών κτηνοτρόφων, ψαράδων καλυβιέρηδων του Δέλτα που ζουν στην περιοχή κι έκριναν ως άδικη την όλη ταλαιπωρία και καταδίκη του.

«Κι εμείς βλέπουμε λαθρομετανάστες, τους σταματάμε, ειδοποιούμε την αστυνομία, με κίνδυνο της ζωής μας γιατί δεν ξέρουμε ποιους έχουμε απέναντι μας, το κάνουμε ως ακρίτες φρουροί με συναίσθηση της αποστολής μας όπως τότε με τα γεγονότα του Μαρτίου. Τώρα με την εξέλιξη αυτή την ταλαιπωρία του συναδέλφου μας δεν ξέρουμε αν η Πολιτεία χρειαστεί την βοήθεια μας αν συντρέξουμε».

Έβρος: Αντιδήμαρχοι μάρτυρες υπεράσπισης

Μάρτυρες υπεράσπισης του κτηνοτρόφου κατέθεσαν ο πρόεδρος του συλλόγου των αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής (αριθμεί 350 μέλη), λέγοντας ότι η περιοχή από το Μάρτιο και μετά ζει ιδιόμορφες καταστάσεις με εισβολή ανθρώπων κάθε εθνικότητας, που έχουν κλέψει αυτοκίνητα, προκαλούν ζημιές στις περιουσίες μας και βάζουν φωτιές.

Έχουμε μαζί μας ξύλα αν δεχθούμε επίθεση, ενώ κάναμε μαζί με την αστυνομία περιπολίες γιατί ξέρουμε σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή κι όταν βρούμε παράνομους μετανάστες τους ακινητοποιούμε ζητάμε να αφήσουν κάτω τα σακίδια και τα κινητά τους τηλέφωνα μέχρι να τους παραλάβουν οι συνοριοφύλακες, μια τακτική που ακολουθείται από όλους.

Κάτοικοι των Φερών και της ευρύτερης περιοχής στο πλευρό του κατηγορούμενου κτηνοτρόφου στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης

Ανθρώπινος κλοιός, μπορεί λόγω κορονοιού να μην τους επιτράπηκε η είσοδος στην αίθουσα αλλά παρέμεναν καρτετικά επί ώρες μέχρι την έκδοση της απόφασης

Ο παθών και δράστης κτηνοτρόφος προσέρχεται με την δικηγόρο του Μένια Πολυχρόνη

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Πάρις Παπαδάκης νομικός με τον αντιπρόεδρο των κυνηγών Εβρου Νίκο Λαμπρίδη.

Την περιπέτειά του περιέγραψε εύγλωττα ο Κων. Χατζηγεωργητίδης όταν δύο λαθρο τον έδεσαν και του πήραν Ι.Χ. χρήματα κ.α.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κώστας Δουνάκης, με την συνήγορο υπεράσπισης του κτηνοτρόφου Μένια Πολυχρόνη και τον πρόεδρο των αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστα Αλεξανδρή

Για τον καταλυτικό ρόλο των αγροτών και κτηνοτρόφων που βοήθησαν και βοηθούν σε μέγιστο βαθμό την αστυνομία μίλησε ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Δαστερίδης, λέγοντας ότι οφείλουμε να τους επιβραβεύσουμε για την προσπάθειά τους και όχι να τους διώκουμε. Ο έτερος αντιδήμαρχος Φερών Δημήτρης Κολγιώνης τόνισε ότι η παραβατική συμπεριφορά των εισερχομένων δεν είναι συμπτωματική, αλλά οργανωμένη.

Κανένας αγρότης ή κτηνοτρόφος δεν πηγαίνει να διαπληκτιστεί με ομάδες 8 ή 18 ή και περισσότερων λαθρομεταναστών που δεν ξέρει τις προθέσεις τους και την αντίδρασή τους όταν τους σταματούν. Δικαιολόγησε τις ενέργειες του κτηνοτρόφου να ζητήσει να αφήσουν τα κινητά και τα σακίδιά στο έδαφος, αφού αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος που ακολουθείται.

Ο πρόεδρος του συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα” Πάρις Παπαδάκης αναφέρθηκε στην αλλαγή του σκηνικού στον Έβρο με τις αφίξεις λαθρομεταναστών άλλης ποιότητας, καταδίκων, φορέων κορονοιού, κατασκόπων κ.α. που επιτίθενται είτε για να ακινητοποιήσουν το ντόπιο να του πάρουν το αυτοκίνητό του, είτε κάνοντας άλλες αξιόποινες πράξεις. Εστίασε στην ψυχή και την κινητικότητα που επέδειξαν οι ντόπιοι στις δύσκολες μέρες της οργανωμένης εισβολής χιλιάδων στο νότιο Έβρο, η οποία αντιμετωπίσθηκε με το φιλότιμο και την ετοιμότητα των κατοίκων, γεγονός που εκθειάστηκε και από τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Άμυνας.

Υπήρχε πλειάδα διαθέσιμων μαρτύρων που θα ήθελαν να καταθέσουν για τον ήπιο χαρακτήρα του κτηνοτρόφου, την εργατικότητά του και την συναίσθηση ότι έχει καθήκον ως ακρίτας να διαφυλάξει την πατρίδα του, θυσιάζοντας εκείνη την στιγμή ακόμη και την λίγη ώρα της προσωπικής του ικανοποίησης, όπως είναι η κυνηγετική δραστηριότητα.

Το δικαστήριο δεν δικαιολόγησε τον κυνηγετικό χαρακτήρα της καραμπίνας και γι’ αυτό διατήρησε το αδίκημα της παράνομης οπλοχρησίας-οπλοκατοχής, ενώ ερωτηματικά υπήρξαν πως ενώ είναι ζώνη ΖΕΠ εισέρχονται κυνηγοί. Κι όμως το επιτρεπόμενο μέρος του δέλτα του Έβρου φημίζεται για την ορνιθοπανίδα και πανίδα ως πόλος έλξης κυνηγών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον έδεσαν πισθάγκωνα μέσα στο σπίτι του

Μάρτυρας μιας σκληρής περιπέτειας που έζησε πριν δύο μήνες ήταν ο Κωνσταντίνος Χατζηγεωργιτίδης που ενώ κορφολογούσε το αμπέλι στο σπίτι του δέχθηκε επίθεση δυο μεταναστών που τον χτύπησαν, τον έδεσαν πισθάγκωνα μέσα στο σπίτι του, τον λήστεψαν παίρνοντας χρήματα και ότι άλλο τους ενδιέφερε. Μετά του έκλεψαν το αυτοκίνητο κι εξαφανίστηκαν για να εντοπιστεί κάποιες μέρες μετά ο ένας που ήταν Σύριος. Τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να καταθέσουν κι άλλοι μάρτυρες αλλά κρίθηκε από την έδρα ότι δεν είχαν συνάφεια με το συγκεκριμένο κι έτσι δεν ακούστηκαν για την οικονομία του χρόνου.

Με την ανακοίνωση των ποινών, κυρίως του Έλληνα κτηνοτρόφου Αντώνη Κατσιπτσάκη που εισέπραξε 26 μήνες με τριετή αναστολή, υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση σε βαθμό που όλοι όσοι είναι εθνοφύλακες θα το εκφράσουν στην μεγάλη άσκηση “Εμμανουήλ Μινωτάκη” που γίνεται στον ποταμό με μια συμβολική χειρονομία.
Η δίκη θα επαναληφθεί στο Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή όπου υπάρχει η ελπίδα μιας άλλης ποινικής αντιμετώπισης.

Ευχή όλων η αποκατάσταση της υγείας του 30χρονου κτηνοτρόφου που θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο να μείνει παροπλισμένος, ενώ η μαγνητική θα δείξει αν επιβάλλεται να υποστεί και χειρουργική αντιμετώπιση. Σεμνός απέφυγε τις δηλώσεις ή την οποιαδήποτε φωτογράφηση, τρομοκρατημένος με όσα πρωτόγνωρα έζησε και την εμπλοκή με δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα για κάτι που θεώρησε ως αυτονόητο να κάνει. Πήρε όμως ένα μεγάλο μάθημα ζωής!

Οι Τούρκοι παράνομα εισερχόμενοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την απόφαση του δικαστηρίου, ο ένας δήλωσε καθηγητής μαθηματικών, ο έτερος εκπαιδευτής σε ίδρυμα του Φετουλάχ Γκιουλέν που έκλεισε, η μια γυναίκα φαρμακοποιός, οι άλλες δύο νοικοκυρές. Από την πλευρά τους έχουν ήδη έτοιμα όλα τα χαρτιά για την διεκδίκηση πολιτικού ασύλου, αναζητώντας μια χώρα ήσυχη και δημοκρατική για να ζήσουν.

Ειδήσεις | Επικαιρότητα | Αναλύσεις & Σχόλια

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ