Αρχική » Grid with Sidebar » Ο φουρόγατος(;) έχει ναρκωθεί, προκειμένου να εξεταστεί από τους ειδικούς

Ο φουρόγατος(;) έχει ναρκωθεί, προκειμένου να εξεταστεί από τους ειδικούς

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ένα άγριο ζώο της Κρήτης, το οποίο θεωρείται ότι είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, πιθανολογείται πως βρέθηκε στον Ομαλό Χανίων.
 
Πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο ή Φουρόγατο, ο οποίος πιάστηκε σε μία παγίδα ενός βοσκού. 
 
Τα ζώα του βοσκού δέχονταν επιθέσεις από άγνωστο ζώο και αποφάσισε να στήσει μία παγίδα για να το πιάσει.
 
Έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια τεράστια γάτα, η οποία είναι τόσο άγρια που ήταν αδύνατον να την πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.
 
Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου το πρωί της Τετάρτης να μεταβούν στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο.
 
Το ζώο, όπως φαίνεται και στην κεντρική φωτογραφία, έχει ναρκωθεί, προκειμένου να εξεταστεί από του επιστήμονες του Μουσείου ενώ αναμένεται να πάρουν δείγμα DNA για ανάλυση, για να ταυτοποιήσουν εάν όντως πρόκειται για φουρόγατο.
 
Ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας, η οποία ζει στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα.
 
 
Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη ενώ υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. 
 
Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα, σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων ενώ γεννάει από 4 έως 7 μικρά, μία με δύο φορές το χρόνο. 
 
Ο Κρητικός αγριόγατος ζει κυρίως στις κορυφές των Λευκών Ορέων όπως και στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς.
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr/arthro/vrethike-foyrogatos-ston-omalo

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ