Αρχική » Grid with Sidebar » Ο μολυσμένος ποταμός Εργίνης δηλητηριάζει τον Έβρο!

Ο μολυσμένος ποταμός Εργίνης δηλητηριάζει τον Έβρο!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
«Χαβούζα» εισαγόμενων αποβλήτων ο ποταμός Έβρος. Ο μολυσμένος ποταμός Εργίνης στην Τουρκία μεταφέρει βιομηχανικά και αστικά απόβλητα στο ελληνικό έδαφος.
 
Το Alexandroupoli Online φέρνει στην επικαιρότητα ένα διαχρονικό σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του νοτίου Έβρου, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet που κάνουν λόγο για δηλητήρια που ρέουν στον ποταμό Εργίνη λόγω των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. 
 
Ο ποταμός Εργίνης στην Τουρκία που διέρχεται όλη την Ανατολική Θράκη είναι ένα από τα πιο ρυπογόνα ποτάμια της Ευρώπης. Διέρχεται από μεγάλες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα της Τουρκίας και εκβάλλει στον ποταμό Έβρο, στο ύψος του Τυχερού, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την εκβολή του ποταμού, και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του νερού στον Έβρο.
 
 
Ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διαφόρων δραστηριοτήτων από βιομηχανικές ζώνες της Τουρκίας, δέχεται από τον Εργίνη ο ποταμός Έβρος, που καταλήγουν στο Δέλτα του Έβρου και στο Θρακικό πέλαγος, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ρύπανση επηρεάζει όχι μόνο την Τουρκία αλλά άμεσα και την ελληνική πλευρά.
 
Εδώ και χρόνια Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Ανατολική Θράκη αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα με καμπάνιες συλλογής υπογραφών και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και τους κατοίκους του Έβρου που τελικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.
 
 
Μάλιστα, το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη και στο Τυχερό ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούσαν την ρύπανση του ποταμού Εργίνη, και προβολή του ντοκιμαντέρ «Gundondu – Ηλιοτρόπιο» της Dejla Demirci, στο οποίο προβάλλεται καθαρά η τρομακτική ρύπανση αυτού του ποταμού και οι περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις που δημιουργεί ο Εργίνης καθώς διασχίζει την Ανατολική Θράκη.
 
Να σημειωθεί ότι το 2012 οι φορείς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης συζήτησαν και ζήτησαν άμεση λύση από τον Νομάρχη της Αδριανούπολης Χασάν Ντουρουέρ, σε συνάντηση μεταξύ του τότε Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Κατσιμίγα και του Νομάρχη της Αδριανούπολης.
 
Από την συνάντηση με τον Νομάρχη Αδριανούπολης
 
«Υπάρχει πρόβλημα ποιότητας νερού και εδώ χρειάζεται συνεργασία» είχε πει τότε ο κ. Κατσιμίγας, σημειώνοντας πως «ο Έβρος είναι ένα ποτάμι που παροχετεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Βουλγαρίας και όλη την Ανατολική Θράκη. Ο παραπόταμος του Έβρου Εργίνης είναι ένα ποτάμι που παροχετεύτει όλη την Ανατολική Θράκη και διέρχεται από βιομηχανικά κέντρα και είναι ένα από τα πιο βρώμικα ποτάμια της Ευρώπης. Είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουν οι Τούρκοι και ο Νομάρχης Αδριανούπολης μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρωθυπουργική εντολή μέχρι το 2014 να έχει περιοριστεί έως και μηδενιστεί η ρύπανση του Εργίνη και κατά συνέπεια και η ρύπανση του Έβρου». 
 
 
Το ποτήρι αριστερά δεν περιέχει καφέ αλλά… νερό από τον ποταμό Εργίνη
 
Από τότε όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί η ρύπανση, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που όπως γράφει, παρά τις προσπάθειες καθαρισμού του ποταμού, ο Εργίνης δεν μπορεί να σωθεί από τη ρύπανση αφού όλες οι προσπάθειες καθαρισμού απέτυχαν λόγω της αδυναμίας ελέγχου της ανεξέλεγκτης ρύπανσης, με αποτέλεσμα να μολύνει την Ανατολική Θράκη και κατ’ επέκταση και το νότιο Έβρο.
 
Οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής μας οφείλουν να ενεργοποιηθούν και πάλι, να ζητήσουν άμεση λύση από τους γείτονες και να θέσουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος.
 
Στο δημοσίευμα της Hurriyet με τίτλο «Τα δηλητήρια ρέουν στον ποταμό Εργίνη λόγω της ανάμειξης των βιομηχανικών αποβλήτων» ο δημοσιογράφος Ομέρ Ερμπίλ γράφει ότι ο ποταμός Εργίνης μήκους 285 χιλιομέτρων που πηγάζει από τα όρη Yıldız, μετατρέπεται σε δηλητηριώδη ύδατα πέντε χιλιόμετρα μακριά από την πηγή του, αφού μολυσμένα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα πέφτουν στον ποταμό από τα νερά του ρέματος Pınarhisar. Επίσης σφάγια ζώων και σκουπίδια μολύνουν τον Εργίνη στη συγκεκριμένη περιοχή.
 
 
 
Περίπου 35 χιλιόμετρα πιο μακριά, η σκηνή είναι ακόμη πιο φρικτή, με το χρώμα του ποταμού να γίνεται πιο σκούρο σε κάθε βήμα. Πιο κάτω, μετά την παροχέτευση του ρέματος Çorlu και των υδάτων του φράγματος Muratli, το νερό ρέει μαύρο. Ομοίως, το ρέμα Lüleburgaz μολύνει κι αυτό τον ποταμό Εργίνη κοντά στο Hayranbolu. Σε ορισμένα σημεία του ποταμού το νερό που ρέει μοιάζει με πίσσα εξαιτίας των χημικών που περιέχει. Τα χωράφια της περιοχής αρδεύονται από αυτά το δηλητηριασμένα νερά.
 
 
Το ποτήρι αριστερά δεν περιέχει καφέ αλλά… νερό από τον ποταμό Εργίνη
 
Η μόλυνση του Εργίνη έχει αφανίσει κάθε ίχνος ζωής στο ποτάμι, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν αφήνουν τα ζώα τους να πλησιάζουν στις όχθες του ποταμού. «Ένα πρόβατο που ξέφυγε ήπιε νερό από τον ποταμό και πέθανε λίγες ώρες αργότερα», είπε ένας βοσκός στην Hürriyet στις 17 Σεπτεμβρίου.
 
Στην περιοχή του Uzunköprü, είναι αδύνατο να παραμείνει κάποιος κοντά στις όχθες του ποταμού Εργίνη, λόγω της έντονης δυσοσμίας.
 
 
 
Παρά τις προσπάθειες καθαρισμού του ποταμού, ο Εργίνης δεν μπορεί να σωθεί από τη ρύπανση. Οι μονάδες καθαρισμού που δημιουργήθηκαν για να καθαρίσουν τον ποταμό δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Εκατομμύρια τουρκικές λίρες που δαπανήθηκαν για την εγκατάσταση μονάδων καθαρισμού και οι προσπάθειες καθαρισμού απέτυχαν λόγω της αδυναμίας ελέγχου της ρύπανσης, γράφει η τουρκική εφημερίδα.
 
Εκτός από τη ρύπανση της φύσης, ο ποταμός απειλεί και την υγεία των κατοίκων των περιοχών που περνάει, επισημαίνει ο Ομέρ Ερμπίλ αφού όπως γράφει, τελευταία υπήρξαν κρούσματα δηλητηριάσεων πολιτών και το Υπουργείο Δασών και Υδάτων ξεκίνησε νέα έργα για τη διάσωση του ποταμού Εργίνη, ενώ κατηγόρησε τους Δήμους της περιοχής ότι δεν πραγματοποίησαν ελέγχους στα νερά.
 
Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης, το κάδμιο, το οποίο είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους καρκινογόνους παράγοντες, παρατηρείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά στην περιοχή, καταλήγει το δημοσίευμα της Hurriyet.
 
Επιμέλεια: Alexandroupoli Online
 
Πηγή: http://www.alexpolisonline.com/2017/10/blog-post_49.html#ixzz4vpzM8XJL 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ