Αρχική » Grid with Sidebar » Ο κυνηγετικός σύλλογος Λήμνου

Ο κυνηγετικός σύλλογος Λήμνου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου.
 
Η Λήμνος είναι ένα από τα νησιά με τους καλύτερους κυνηγότοπους στους οποίους οι κυνηγοί μπορούν να βρουν (ανάλογα με τη χρονιά) αρκετά θηράματα. Εκτός από τις πέρδικες που προστατεύονται σαν κόρη οφθαλμού, στη Λήμνο σταθμεύουν πολλά αποδημητικά είδη όπως μπεκάτσες, ορτύκια και υδρόβια. Το ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ βρέθηκε στη Λήμνο και μίλησε με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου κ. Κατσαράκη Ιωάννη και τον γενικό γραμματέα κ. Ευάγγελο Δανιήλ. 
 
-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος και πόσα μέλη έχει ;
Ο Κυνηγετικός Σύλλογο Λήμνου ιδρύθηκε 30/10/1976 και απαριθμεί 650 μέλη. Τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει να εκδίδει μέχρι 900 άδειες.
 
-Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την έκδοση αδειών;
Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης είναι σίγουρα η μείωση των αδειών που αναφέρουμε παραπάνω δηλαδή τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πτώση περίπου 25-30% στην έκδοση αδειών. 
 
 
Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;
 Οι δράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές πάντα σε συνάρτηση ειδικά τα τελευταία 3 έτη με την πτώση των αδειών που συνεπάγεται μειωμένα οικονομικά έσοδα. Επιγραμματικά θα σας αναφέρουμε μερικές: 
 •  Κατασκευή πέτρινων βρυσών σε αρκετά σημεία του νησιού .Για την εξυπηρέτηση των κυνηγών και των περαστικών καθώς και των κυνηγόσκυλων.
 • Κατασκευή ποτίστρων με κύριο σκοπό την περίοδο του καλοκαιριού ειδικά η πέρδικα αλλά και τα άλλα ζώα να βρίσκουν νερό ειδικά σε περιοχές που δεν έχει επάρκεια νερού.
 • Βελτίωση βιοτόπων με σπορές σε συνεργασία με την Β΄ΚΟΑ κυρίως σε περιοχές που δεν έχει αγροτικές εκτάσεις που έχουν σπαρθεί και λόγω του αγριοκούνελου.          
 • Κατασκευή και αντικατάσταση σε τακτά χρονικά διαστήματα πινακίδων απαγόρευσης κυνηγίου .
 • Συμμετοχή σε μελέτες διαχείρισης πληθυσμού αγριοκούνελου αλλά και έμπρακτα με μέλη μας σε συνεργασία καταπολέμησης αγριοκούνελου καθώς και συμμετοχή όποτε έχει ζητηθεί από εμάς σε επιτροπές διαχείρισης του προβλήματος του αγριοκούνελου.
 • Απελευθέρωση από το εκτροφείο της Β΄ΚΟΑ φασιανών με σκοπό των εμπλουτισμό των θηραμάτων του νησιού.
 • Συμμετοχή κάθε χρόνο στην πυρασφάλεια του νησιού ειδικά από τους Θηροφύλακες που σε συνάρτηση με το έργο τους συμβάλλουν και στην πρόληψη των πυρκαγιών.
 • Επίσης έχει κάνει δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία  με τον Κυνοφιλικό Όμιλο Λήμνου καθώς και με σχολεία του νησιού, όπως επίσης έχει δωρίσει σε όλα τα σχολεία του νησιού (δημοτικά-νηπιαγωγία) δασικά δέντρα με σκοπό να φυτευτούν από τους μαθητές για να αγαπήσουν το περιβάλλον.
 • Όλες αυτές οι δράσεις και ακόμη περισσότερες που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλες  έχουν απώτερο σκοπό την διαφύλαξη του θηράματος στο νησί καθώς και στην προστασία της νησιωτικής πέρδικας. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η νησιωτική πέρδικα της Λήμνου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που δεν έχει αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο διότι δεν έχουν γίνει ποτέ απελευθερώσεις και για τον λόγο αυτό προσπαθεί και το επιτυγχάνει κάθε χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια περίπου ο Σύλλογος να κυνηγιέται η πέρδικα στην Λήμνου μόνο Κυριακή.
 • Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε μια άλλη πολλή σημαντική δράση για την προστασία της πέρδικας και όχι μόνο, το πρόγραμμα καταπολέμησης κορακοειδών που θα συνεχιστεί φέτος για δεύτερη χρονιά με επικήρυξη των επιβλαβών αυτών πτηνών δίνοντας στους κυνηγούς που φέρνουν στο Σύλλογο ζεύγη ποδιών από κορακοειδή έναν αριθμό φυσιγγίων τα οποία χορηγούνται  και από την Β’ΚΟΑ αλλά  αγοράζονται και από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λήμνου. Αυτό όπως αποδεικνύεται είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο διαφύλαξης των θηραμάτων του νησιού.
 • Επίσης έχουμε προχωρήσει σε περιφράξεις πηγαδιών τα οποία είναι μεγάλο πρόβλημα για τους κυνηγούς και όχι μόνο.
 • Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι με σκοπό την καλύτερη φύλαξη της παράνομης θήρας ο Κυνηγητικός Σύλλογος Λήμνου από τις εισφορές των μελών διαθέτει έναν εποχιακό Θηροφύλακα, όπως επίσης στο νησί υπάρχουν 2 ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες οι οποίοι όλοι μαζί συμβάλλουν στο μέγιστο στην πρόληψη και στην πάταξη της λαθροθηρίας η οποία έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. 

SVESTONOF
-Τι κάνετε για την ενημέρωση των κυνηγών;
 Όσον αφορά την ενημέρωση των κυνηγών ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου κάθε χρόνο εκδίδει χάρτες σε συνεργασία τα τελευταία χρόνια με την Β΄ΚΟΑ. Επίσης ενημερώνει ειδικά σε σημαντικά θέματα τα περιοδικά κυνηγετικού τύπου, όπως επίσης ενημερώνει τα μέλη του για το πρόγραμμα ¨ΑΡΤΕΜΙΣ΄΄
 
 
-Ποιο θήραμα προτιμούν οι ντόπιοι κυνηγοί;
Οι ντόπιοι κυνηγοί ασχολούνται κυρίως με το πτερωτό θήραμα κυρίως πέρδικα-μπεκάτσα ,ελάχιστοι με το υδρόβιο και όλοι συμβάλλουν και στην μείωση του αγριοκούνελου.
 
-Πείτε μας για το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων και πόσο σημαντική είναι η συμβολή του ΚΣ Λήμνου
Το πρόβλημα με το αγριοκούνελο έχει αναπτυχθεί εκτενέστερα. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με αυτό το θέμα σε πανελλαδική κλίμακα, λύση που να είναι ικανοποιητική δεν έχει δοθεί. Το πρόβλημα αυτό παραμένει, ειδικά σε κάποιες περιοχές είναι πολύ έντονο σε σημείο που να έχουν εγκαταλειφθεί οι καλλιέργειες, όπως επίσης αυτό έχει επηρεάσει και τα ενδιαιτήματα της πέρδικας καθώς δεν υπάρχει ικανοποιητική τροφή. Ο υπερπληθυσμός του αγριοκούνελου είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο για να αναπτυχθεί θα πρέπει να ασχοληθεί το περιοδικό σας μόνο με αυτό. Δυστυχώς ποτέ οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ασχοληθεί με σκοπό να βρουν την κατάλληλη λύση. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου όσον αφορά το θέμα της καταπολέμησης έχει συμμετάσχει όπου του έχει ζητηθεί σε επιτροπές διαχείρισης συμβάλλοντας με τις προτάσεις του για την λύση του θέματος. Όπως επίσης και με τα μέλη του έχει συμμετάσχει στην καταπολέμηση του αγριοκούνελου με την δημιουργία συνεργείων που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια με επικήρυξη του αγριοκούνελου. Θα θέλαμε να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι πέρυσι δυστυχώς δεν πάρθηκε κάποιο τέτοιο μέτρο με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού του αγριοκούνελου.
 
 
Η Λήμνος είναι ένα νησί που από πολλούς θεωρείται κυνηγετικός παράδεισος. Επιθυμείτε να αναπτυχθεί ο κυνηγετικός τουρισμός στο νησί; Αν ναι τι κάνετε για αυτό;
 Όντως η Λήμνος θεωρείται από πολλούς ένας κυνηγετικός παράδεισος ο οποίος βέβαια πρέπει να διαφυλαχθεί και να παραμείνει έτσι. Για αυτό και εμείς επιθυμούμε να αναπτυχθεί ο κυνηγετικός τουρισμός στο νησί και αυτό το έχουμε προτείνει πολλές φορές σε επιτροπές που έχουμε συμμετάσχει με κύριο θήραμα βέβαια το αγριοκούνελο το οποίο μέτρο θα έφερνε διπλό όφελος στο νησί και θα είχε αυξηθεί ο τουρισμός  και θα μειωνόταν το αγριοκούνελο. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε ότι με την πανελλαδική αναγνώριση που έχει πάρει το θέμα του αγριοκούνελου και σε αυτό  έχει συνεισφέρει με την δημοσιοποίηση και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου, έχουμε δει μια μικρή αύξηση του κυνηγετικού τουρισμού ο οποίος βέβαια τον θέλουμε αλλά πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας. Ελπίζουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μια μεγαλύτερη αύξηση του κυνηγετικού τουρισμού στο νησί μας.
 
 
-Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί στη Λήμνο;
Μεγάλο πρόβλημα είναι τα πηγάδια τα οποία ανέρχονται σύμφωνα με ανεπίσημη μέτρηση περίπου στις 6000 σε όλο το νησί . Αυτό έχει αποτέλεσμα να έχουν πέσει κυνηγοί ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε θύματα αλλά και κυνηγόσκυλα που δυστυχώς δεν σώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στο οποίο ο Σύλλογος έχει ενημερώσει τους φορείς που μπορούν να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες να τα περιφράξουν αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Ο Σύλλογος μας κατάφερε με τα λίγα έσοδα που έχει να περιφράξει γύρω στα 40-50 πηγάδια αλλά είναι ελάχιστα μπροστά στον αριθμό των πηγαδιών που υπάρχουν.
Ποια η σχέση σας με την Β’ΚΟΑ και τις δασικές αρχές του νησιού;
Η σχέση με την Β΄ΚΟΑ είναι πολύ καλή, με συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως αναφέραμε  και παραπάνω στις δράσεις του Συλλόγου στις οποίες έχει ενεργή συμμετοχή σε αρκετές από αυτές(απελευθέρωση φασιανών, σπορές ,χάρτες, πινακίδες κ. α) 
 
Επίσης η συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Λέσβου είναι πολύ καλή αν και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το νησί δεν διαθέτει δασονόμο και αυτό δημιουργεί πρόβλημα ειδικά στην έκδοση αδειών οπού αναγκαστικά έρχεται υπάλληλος από την Μυτιλήνη να υπογράψει.        
 
Kώστας Λουρής
 
demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ