Είναι γνωστό ότι ο ιός της μυξομάτωσης πλήττει τα αγριοκούνελα και τους λαγούς. Τεράστιοι πληθυσμοί αγρικούνελων έχουν εξαφανιστεί από τον τρομερό αυτό , για τα λαγόμορφα, ιό. Ίσως όμως, αποδειχθεί σωτήριος για τους τετράποδους κυνηγετικούς μας συντρόφους. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός της μυξωμάτωσης μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος στη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνων στους σκύλους.
Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Veterinary Research και επικεντρώθηκε σε μορφές καρκίνων που προσβάλλουν τους σκύλους, έφερε στο φως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ο ιός της μυξομάτωσης κατέστρεφε διάφορες μορφές από καρκινικά κύτταρα ενώ άφηνε ανέπαφα τα φυσολογικά.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Κτηνίατρο – Βιοπαθολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Amy MacNeill, πολλές μορφές καρκίνων έχουν μειωμένη αντιική άμυνα . Αυτό επιτρέπει σε διάφορους ιούς να τα καταστρέφουν (ιική ογκολυτική θεραπεία) ενώ παράλληλα τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέπαφα γεγονός που αποτελεί και σημαντικό πλεονέκτημα ενάντια στην χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία που προσβάλλουν ή επηρεάζουν και ένα μικρό ποσοστό υγιών κυττάρων ενώ το σημαντικό είναι πως η “ιική όγκολυτική θεραπεία” μπορεί να εφαρμοστεί και επικουρικά μαζί με τις κλασσικές μεθόδους θεραπείας.
Στην περίπτωση των αιφνίδιων μορφών καρκίνων που εμφανίζονται στου σκύλους, οι επιστήμονες παρατήρησαν μετά από επίπονα πειράματα πως ιός της μυξομάτωσης είναι αυτός πους τους δίνει καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον παρατήρησαν πως όταν τροποποίησαν τον ιό και “διέγραψαν” το μεμονωμένο γονίδιο τότε αυτός έδωσε 4 φορές καλύτερα αποτελέσματα από τον κλασικό ιό.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως απαιτούνται πολλές προκαταρκτικές δοκιμές ακόμη έως ότου μιλήσουν με βεβαιότητα, τα πρώτα όμως αποτελέσματα τους κάνουν να αισιοδοξούν. Τέλος, σκοπεύουν να μεταφέρουν την έρευνά τους και σε μορφές καρκίνου που προσβάλλουν τον άνθρωπο.