Αρχική » Grid with Sidebar » Ομαδα αμεσης επεμβασης για τις αρκουδες… που πλησιαζουν

Ομαδα αμεσης επεμβασης για τις αρκουδες… που πλησιαζουν

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στο Δασαρχείο Μετσόβου συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα άμεσης επέμβασης, η οποία προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ, για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπου αρκούδες προσεγγίζουν οικισμούς και ανθρώπινες δραστηριότητες. 
 
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που έχουν κληθεί να συμμετέχουν στις ομάδες άμεσης επέμβασης, στην οποία αποφασίστηκε ουσιαστικά το πρώτο στάδιο των ενεργειών και κινήσεων για τη συνέχεια, έτσι ώστε το συντομότερο η ομάδα αυτή να αποκτήσει την απαιτούμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 
 
Άλλωστε στο Μέτσοβο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες ένα ιδιαίτερο περιστατικό με την προσέγγιση τριών μικρών αρκούδων μέσα στον οικισμό του Μετσόβου, οι οποίες πιθανότατα έχουν χάσει τη μητέρα τους και με ιδιαίτερη ευκολία και μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά να βολτάρουν σε αυλές σπιτιών ή ακόμη και κοντά στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου.
 
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ομάδων άμεσης επέμβασης είναι το κρίσιμο ζητούμενο, όμως παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της οικονομικής της ενίσχυσης όπως και της απαραίτητης υποδομής και του εξοπλισμού.
 
Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις για τα τρία μικρά αρκουδάκια, έκανε ο Δασάρχης Μετσόβου Ευάγγελος Σιούτας, εκφράζοντας πάντως και την δυσαρέσκειά του για το γεγονός, ότι στη σύσκεψη δεν παρέστη, αν και ζητήθηκε, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», αλλά μόνο από την «Καλλιστώ».
 
«Το ενδεχόμενο να ζητηθεί η απομάκρυνση των τριών μικρών ζώων από την περιοχή του Μετσόβου, όχι γιατί είναι προβληματικά, αλλά επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή τους, είναι σοβαρό, όμως δε μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας τέτοια απόφαση, αλλά θα ρέπει να αποφασιστεί από άλλους συναρμόδιους παράγοντες και καλύτερους γνώστες.
 
Θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των ζώων αυτών στο κέντρο που διατηρεί ο «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο, γιατί με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, θεωρούμε αδύνατο να επιζήσουν και τα τρία μικρά και τους επόμενους μήνες», τόνισε ο κ. Σιούτας, που παράλληλα επέπληξε και την συμπεριφορά ορισμένων.
 
«Τα μικρά αρκουδάκια δεν ήρθαν τυχαία κοντά στον οικισμό, αλλά ακριβώς επειδή βρήκαν και βρίσκουν εύκολα, τροφή. Δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν ορισμένοι πολίτες, να αφήνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους για τις αρκούδες ή να αφήνουν τροφή για να τις βλέπουν σε κοντινή απόσταση. Έτσι συνηθίζουν την ανθρώπινη παρουσία, δε φοβούνται, και κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν επικίνδυνες», σημείωσε.
 
Ακόμη, στην περιοχή του Μετσόβου υπήρξαν αναφορές τις τελευταίες ημέρες για προσέγγιση μίας μεγαλόσωμης αρκούδας σε σπίτια του οικισμού.
 
Ποιοι συμμετέχουν στην ομάδα
 
Στην ομάδα άμεσης επέμβασης που συστάθηκε στο Μέτσοβο μετέχουν εκπρόσωποι από το Δασαρχείο Μετσόβου, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων, από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ, ο διοικητής από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
 
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
 
Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 

Νέες καταστροφές κυψελών από αρκούδες στην Αγία Αναστασία 

SVESTONOF

Τακτικός επισκέπτης έχει γίνει μια αρκούδα στα χωριά της Δωδώνης, με τις εμφανίσεις της να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και τους κατοίκους να ανησυχούν μην την βρουν στο δρόμο τους. Σε μια προσπάθεια αναζήτησης τροφής, το μεγαλόσωμο θηλαστικό προκάλεσε καταστροφές σε κυψέλες με μελίσσια σε δύο ακόμη περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Χθες αναποδογύρισε κυψέλες και προκάλεσε μικρές ζημιές σε μια μικρή μονάδα στην Αγία Αναστασία, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε καταστρέψει 15 κυψέλες σε άλλον οικισμό του ίδιου χωριού.

Οι κάτοικοι φοβούνται μήπως η αρκούδα δε μείνει στο μέλι, αλλά επιτεθεί και σε ζώα, καθώς είναι γνωστό πως αυτή την περίοδο περνά μία φάση έντονης κατανάλωσης τροφής (υπερφαγία), καθώς χρειάζεται να συσσωρεύσει λίπος πριν πέσει σε 3745406815.jpgχειμέρια νάρκη. Οι παραγωγοί ζητούν την παρέμβαση των οικολογικών οργανώσεων για την απομάκρυνση της αρκούδας από την περιοχή τους, ενώ κινούνται και για τη συγκέντρωση των κυψελών σε ένα σημείο, προκειμένου να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

Πηγή : http://vimanews.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ