Αρχική » Grid with Sidebar » Οι μεγαλύτεροι οικολόγοι είναι οι κυνηγοί……

Οι μεγαλύτεροι οικολόγοι είναι οι κυνηγοί……

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
 
Το περιστατικό με τη διάσωση της αρκούδας στη Δράμα, για το οποίο σας ενημερώσαμε πρώτοι, αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και την τεράστια συνδρομή των κυνηγών και των κυνηγετικών Οργανώσεων σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα.
 
Ένας κυνηγός και μάλιστα κυνηγός αγριόχοιρου, από αυτούς που θεωρούνται οι πιο «βάρβαροι», εντόπισε μία αρκούδα εγκλωβισμένη σε τσιμεντένια υδροδεξαμενή, ενώ η παρέα του βρισκόταν σε αναζήτηση τραυματισμένου αγριόχοιρου. Η διαδικασία αναζήτησης τραυματισμένου αγριόχοιρου, τώρα που είμαστε στις μικρότερες μέρες του έτους, δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και χρονοτριβές. Παρόλα αυτά, ο κυνηγός κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, δε δίστασε να χάσει τον πολύτιμο κυνηγετικά χρόνο του και να ειδοποιήσει τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της ΣΤ ΚΟΜΑΘ κ. Λιγομενίδη που είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη  περιοχή, με σκοπό να σωθεί η αρκούδα.
 
Το απομακρυσμένο της τοποθεσίας, η καλή κατάσταση της υγείας του ζώου και το προχωρημένο της ώρας, έδωσαν τη δυνατότητα στον κ. Λιγομενίδη να ενημερώσει τη ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και στη συνέχεια να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και συγκεκριμένα να ενημερώσει τα αρμόδια Δασαρχεία Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου και να προγραμματιστούν τα επόμενα βήματα, χωρίς να απαιτείται άμεση επέμβαση.
 
Έτσι, ανήμερα των Χριστουγέννων, Δευτέρα πρωί, στο σημείο έφτασε συνεργείο για τον απεγκλωβισμό της αρκούδας. Το συνεργείο αποτελούνταν από κτηνίατρο, εκπρόσωπο μίας ΜΚΟ, εκπρόσωπο του δασαρχείου Νευροκοπίου, την Πυροσβεστική υπηρεσία Νευροκοπίου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και αρκετούς εθελοντές.
 
Η αρκούδα ναρκώθηκε, και οι άνθρωποι που βρισκόντουσαν εκεί, τοποθετήσανε ένα κορμό μέσα στην υδροδεξαμενή, μέσω του οποίου το μεγάλο θηλαστικό μπόρεσε τελικά και επέστρεψε σώο και ασφαλές στο φυσικό περιβάλλον.
 
Μερικά ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα που βγαίνουν αβίαστα από τα παραπάνω είναι τα εξής:
 

SVESTONOF

TO VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΑΡΚΟΥΔΑ

1. Η παρουσία των κυνηγών στην περιοχή και η ευαισθησία το ενδιαφέρον, η αγάπη και η έγνοια τους για τη φύση γενικότερα, έσωσαν τη συγκεκριμένη αρκούδα.
 
Σε περιοχή που απλά δεν πατά ανθρώπου πόδι χειμωνιάτικα και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα, αν δεν ήταν η συγκεκριμένη παρέα κυνηγών αγριόχοιρου, η αρκούδα απλά θα πέθαινε από το κρύο και την ασιτία.
 
2. Η δομή, η διάρθρωση και γενικότερα η λειτουργία των Κυνηγετικών Οργανώσεων, απλά δε συγκρίνεται με κανέναν άλλο ιδιωτικό φορέα που ασχολείται ή δηλώνει πως ασχολείται με το φυσικό περιβάλλον της χώρας.
 
Η αλυσίδα κυνηγός, θηροφύλακας, επιστημονικό προσωπικό, διοίκηση Κυνηγετικών Οργανώσεων και η επιχειρησιακή δυνατότητα και η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας ακόμη και Χριστούγεννα και αργίες  αποτελεί πρότυπο.
 
Να θυμίσουμε εδώ πως ήταν οι δικοί μας θηροφύλακες, οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, που ημέρα τοπικής αργίας στα Γιάννενα, συνέλαβαν τους αδίστακτους λαθροθήρες που είχαν σκοτώσει τα έξι αγριόγιδα από τα οποία τα πέντε εγκυμονούσαν, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο, το οποίο ακόμη περιμένει την τυφλή δικαιοσύνη για να αποδοθούν οι ευθύνες στους εγκληματίες που ενεπλάκησαν.
 
Αν και τα μεγάλα ΜΜΕ ποτέ δεν «παίζουν» τις σημαντικές δράσεις των κυνηγών για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κόσμος της υπαίθρου, όλο και περισσότερο αναγνωρίζει και εμπιστεύεται τη δράση των κυνηγετικών οργανώσεων. Έτσι έχουμε σαν  αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις που εντοπίζονται ιδιαίτερες περιβαλλοντικές καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, οι πολίτες να απευθύνονται στον Κυνηγετικό Σύλλογο ή την Κυνηγετική Ομοσπονδία της περιοχής τους.
 
Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα επίκαιρα στις μέρες μας όπου ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, έφερε ένα νομοσχέδιο έκτρωμα φτιαγμένο στο πόδι, με το οποίο επιχειρεί να μονιμοποιήσει την φαιδρή κατάσταση που χαρακτηρίζει την ίδρυση και λειτουργία των φορέων δήθεν διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών εδώ και δεκαπέντε χρόνια, οι οποίοι αυτά που κάνουν οι κυνηγοί και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, απλά δεν τα βλέπουν ούτε στον ύπνο τους.
 
3. Το θράσος των οικολόγων και των εκπροσώπων των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών απλά δεν έχει όρια. Συστηματικά εναντιώνονται στο κυνήγι και τους κυνηγούς, συστηματικά απαξιώνουν τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες και το επιστημονικό προσωπικό τους και ΠΟΤΕ δεν μας αναφέρουν στα βαρύγδουπα και επικοινωνιακά δελτία τύπου τους. 
 
Όταν όμως προκύπτει κάποια επικοινωνιακά «πιασάρικη» είδηση από τους κυνηγούς ή τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, σπεύδουν να δρέψουν τις δάφνες και τη δημοσιότητα και μεταμορφώνονται στιγμιαία σε «φίλους», ίσα μέχρι να βγούνε οι φωτογραφίες και να εξασφαλίσουν πως μπαίνουν και αυτοί στο κάδρο.
 
Ας είναι. Οικολογία αλα κάρτ, εμείς ποτέ δεν κάναμε και ποτέ δε θα κάνουμε. Τα φαιδρά φαινόμενα που διέπουν τον τομέα της «οικολογίας» στην Ελλάδα, θα πρέπει κάποτε να τα αντιληφθούν οι πολίτες και οι πολιτικοί αυτού του τόπου. 
 
Εμείς συνεχίζουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε. Να γινόμαστε ένα με τη φύση μέσα από το κυνήγι, να καρπωνόμαστε με ειλικρίνεια και σεβασμό τους καρπούς της και να παρεμβαίνουμε άμεσα οπουδήποτε αυτή αιμορραγεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια.
 
O iHunter
 
 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ