Αρχική » Grid with Sidebar » Οι μεγαλες προσδοκιες του πατερα κυνηγου

Οι μεγαλες προσδοκιες του πατερα κυνηγου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Στην Ελλάδα, και σίγουρα όχι μόνο, το ποδόσφαιρο είναι το αγαπημένο άθλημα των ανδρών. Απόλυτα συνυφασμένο ως  έννοια με το πάθος, τη δύναμη και την αδρεναλίνη, κατορθώνει με την αρχή κάθε νέας ποδοσφαιρικής σεζόν να καθηλώνει τους άνδρες στην «καθιερωμένη θέση»  τους –  στο σπίτι κατά κύριο λόγο και σπανιότερα στο γήπεδο – για να απολαύσουν, ατελείωτες ώρες, τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας . 

Η ομάδα, είτε πράσινη, είτε κόκκινη, κίτρινη κλπ είναι ο πιο σταθερός σύντροφος στη ζωή του άνδρα. Γυναίκα, επάγγελμα, πολιτική παράταξη αλλάζει , ομάδα ποτέ. 

Και όταν έρθει η στιγμή ο άνδρας να γίνει πατέρας, ο απόγονος του, ναι μεν όποιο φύλο κι αν είναι , αλλά το αγόρι είναι αυτό που τον ενδιαφέρει,  οφείλει  να ενστερνιστεί ευλαβικά τη λατρεία για την ομάδα του. Και για να γίνει αυτό αρχίζει η διαπαιδαγώγηση από νωρίς. Νανουρίζει το μωρό με τον ύμνο της ομάδας, το ντύνει με φορμάκια της ομάδας, το φωτογραφίζει με κασκόλ και φανέλες της ομάδας και μόλις λίγο μεγαλώσει το δωροδοκεί με κάθε είδους παιχνίδι και γλυκό κάθε φορά που θα ζητωκραυγάσει για την ομάδα. Κι όταν πια μεγαλώσει αρκετά και το παίρνει μαζί του στο γήπεδο, καμαρώνει για το δημιούργημα του και νιώθει ικανοποιημένος για την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Και ερχόμαστε, τώρα,  στην ιδιάζουσα περίπτωση του άνδρα κυνηγού που γίνεται πατέρας. 

Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, ο μπαμπάς κυνηγός ονειρεύεται να αποκτήσει γιο για να του μεταλαμπαδεύσει  τη φλόγα του κυνηγιού, να του διδάξει την παράδοση και την  τέχνη του. Θα του μάθει να αγαπάει τα βουνά, τα δάση, την ομορφιά της φύσης. Θα του γνωρίσει τα θηράματα, να εκπαιδεύει με αγάπη και να δείχνει εμπιστοσύνη στο σκύλο του.  Τις Κυριακές θα ξυπνούν νωρίς το πρωί, θα κυνηγούν μαζί και ίσως να πιουν και ένα ποτήρι κρασί  με άλλους κυνηγούς στα στέκια που μαζεύονται μετά από τις εξορμήσεις τους. Άλλες μέρες θα γυρνούν χαρούμενοι, άλλες στενοχωρημένοι αλλά σίγουρα γεμάτοι με εμπειρίες και ιστορίες για να διηγηθούν. Τα βράδια θα παρακολουθούν και θα σχολιάζουν  κυνηγετικά dvd. Και κάποια στιγμή θα του κληροδοτήσει τους «μυστικούς» του κυνηγότοπους και τα όπλα του. 

Και εδώ η εκπαίδευση ξεκινάει από νωρίς. Το παιδί μαθαίνει να ζει με σκυλάκια. Από  τις πρώτες λέξεις που πρέπει να μάθει είναι η μπεκάτσα, πέρδικα και άλλα συναφή. Ακούει το μπίπερ του σκύλου, κουδουνάκια και κατσαρόλες να χτυπάνε (…για να μη γίνει κροτοφοβικός). Του κάνει δώρο τα πουλάκια που φέρνει από το κυνήγι και του μαθαίνει να τα ξεχωρίζει. Τον ντύνει με  παντελονάκια παραλλαγής και μπλουζάκια με στάμπες από κυνηγετικά σκυλιά. Και φυσικά τον φωτογραφίζει αγκαλιά με τα θηράματα, φωτογραφίες που θα αναρτήσει παντού στη συνέχεια. Κι αν δε με πιστεύεται, ανοίξτε ένα οποιοδήποτε κυνηγετικό περιοδικό και μετρήστε τις φωτογραφίες με παιδάκια, σκυλάκια, πουλάκια, λαγουδάκια.  

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο αντί για γιος να γεννηθεί κόρη . Τότε ο μπαμπάς-κυνηγός έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικής φύσεως προβλήματα και αγωνίες  που αξίζει να σχολιάσουμε κάποια άλλη φορά. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι τι εννοώ. Η κόρη, ως άλλη Σαλώμη,  παίρνει την εκδίκηση της μαμάς και αναγκάζει τον μπαμπά να σταματήσει το κυνήγι, τουλάχιστον για καμιά δεκαετία – μεταξύ των ηλικιών περίπου 14 με 24 ετών –  που πιστεύει ότι θα την παρακολουθεί στενά για να την αποτρέψει από τις «κακές συναναστροφές».

Συμπέρασμα: Κι αν στην πρώτη περίπτωση, της ομάδας, οι πιθανότητες είναι τα παιδιά να γίνονται ίδια ομάδα με του μπαμπά, στη δεύτερη περίπτωση, του κυνηγιού, οι στατιστικές κλίνουν στο ότι τα παιδιά των κυνηγών δε γίνονται ποτέ τα ίδια κυνηγοί. 

Κι αυτό είναι το μεγάλο παράπονο και ο καημός των κυνηγών. 

Στη δική μου οικογένεια ο άντρας μου έχει καταφέρει να παραπλανήσει τα παιδάκια μας και να τα εντάξει στην ερυθρόλευκη απάτη, παραμερίζοντας την παναθηναϊκή αξία και ποιότητα της μαμάς. Για να δούμε αν θα κερδίσει το στοίχημα και στο κυνήγι.  Σε λίγα χρονάκια , λοιπόν, έρχεται… η Ρόδος και το πήδημα… 

Η γυναίκα του κυνηγού
demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ