Αρχική » Grid with Sidebar » Οι κυνηγετικοί αγώνες στα Χανιά το 1930

Οι κυνηγετικοί αγώνες στα Χανιά το 1930

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ο «Σύνδεσμος Κυνηγών Χανιών» στις 5 Οκτωβρίου 1930 διοργάνωσε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, τους κυνηγετικούς αγώνες. Η ιστορική φωτογραφία και η λεζάντα της στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κήρυξ» (5/10/1930) δίνουν σημαντικές πληροφορίες. Μια μεγάλη ομάδα ανδρών στέκεται όρθια σε ημικυκλική διάταξη πάνω από οκτώ καθισμένους άνδρες και ένα μικρό αγόρι, το οποίο κάθεται στα γόνατα ενός ενήλικα. Η αμφίεση των παρισταμένων είναι ευρωπαϊκή και αρκετοί από αυτούς είτε φορούν είτε κρατούν ψάθινα καπέλα. Επίσης, ορισμένοι από τους κυνηγούς κρατούν τις καραμπίνες τους. Ο δημοσιογράφος για να αναγνωρίσει ο αναγνώστης τα απεικονιζόμενα πρόσωπα έχει αριθμήσει κάποιους από τους φωτογραφισμένους άνδρες. Ποιοί είναι, όμως, όλοι αυτοί οι κυνηγοί;
 
Η λεζάντα αναφέρει τα ονόματα με την εξής σειρά: 1) Χαϊδεμενάκης Συνταγματάρχης, Πρόεδρος της Αγωνοδίκου Επιτροπής, 2) Δήμαρχος Χανίων Ιωάννης Μουντάκης, 3) Κ. Περδικάρης, Γενικός Γραμματέας Διοίκησης Κρήτης, 4) Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, δικηγόρος και Διευθυντής της εφημερίδας «Κήρυξ», 5) Εμμ. Ψυλλάκης, ταγματάρχης της Γενικής Διοίκησης Κρήτης, 6) Αντ. Γιάνναρης, 7) Αντ. Αρναντωνάκης, δικηγόρος, 8) Γ. Τσόντος, Πρόεδρος «Συνδέσμου Κυνηγών Χανίων», 9) Γ. Οικονόμου, λοχαγός, 10) Α. Καλλιβρετάκης, δικηγόρος, νικητής των αγώνων, 11) Αντ. Μαλανδράκης, δικηγόρος, 12) Ι. Μπονάκης, 13) Στυλ. Πρωτοπαπαδάκης, συμβολαιογράφος, 14) Κ. Βροντουλάκης, έμπορος, 15) Χ. Φριλίγκος, έμπορος, 16) Αρ. Μητσοτάκης, τραπεζιτικός υπάλληλος, 17) Κ. Γερακάκης, βιομήχανος, 18) Λεων. Καλλιβρετάκης, έμπορος, 19) Παν. Ζερβός, κτηματίας, 20) Αντ. Μπριλλάκης, ταγματάρχης.
 
Οι καθισμένοι είναι μέλη της αγωνόδικης επιτροπής, ενώ όρθιοι στέκονται οι διαγωνιζόμενοι κυνηγοί. Στην επιτροπή ήταν: ο συνταγματάρχης Χαϊδεμενάκης ως πρόεδρος, ο Δήμαρχος Χανίων Ιωάννης Μουντάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (διευθυντής του «Κήρυκα», παππούς του πρωθυπουργού), ο ταγματάρχης Γενικός Γραμματέας Διοίκησης Κρήτης Εμμανουήλ Ψυλλάκης, ο Αντώνιος Γιάνναρης, κ.ά.
 
Η απαρίθμηση των επαγγελμάτων των διαγωνιζομένων κυνηγών και της επιτροπής φανερώνουν ότι πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση της άρχουσας αστικής τάξης της πόλης. Κυριαρχούν οι δικηγόροι, ακολουθούν οι έμποροι και μετά οι αξιωματικοί του στρατού. Επίσης, υπάρχουν και γόνοι σημαντικών οικογενειών, όπως του τραπεζιτικού υπάλληλου Αριστομένη Μητσοτάκη ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Οι κυνηγετικοί αγώνες ήταν σύμφωνοι με το πνεύμα των συλλόγων σκοποβολής, οι οποίοι άνθησαν σε ολόκληρη την Κρήτη από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Δεν έγινε γνωστό με ποια κριτήρια βαθμολογήθηκαν οι συμμετάσχοντες ούτε τα έπαθλα των νικητών. Σίγουρα όμως, ήταν μια σημαντική αθλητική και κοινωνική εκδήλωση για την τοπική κοινωνία, λόγω της μεγάλης συμμετοχής γνωστών Χανιωτών αστών, δικηγόρων, πολιτευτών, στρατιωτικών και εμπόρων, ενώ ήταν και πρωτοσέλιδη είδηση  στην εφημερίδα.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ