Αρχική » Grid with Sidebar » Οι αυξανόμενοι πληθυσμοί πολικών αρκούδων απειλούν χιλιάδες ιθαγενείς του Αρκτικού κύκλου

Οι αυξανόμενοι πληθυσμοί πολικών αρκούδων απειλούν χιλιάδες ιθαγενείς του Αρκτικού κύκλου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Οι ολοένα κι αυξανόμενοι πληθυσμοί των πολικών αρκούδων στις περιοχές του Αρκτικού κύκλου που ανήκουν στον Καναδά αποτελεί αφορμή για μία ακόμη διαμάχη μεταξύ επιστημόνων.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε για λογαριασμό των αρχών του Νουναβούτ, της μεγαλύτερης σε έκταση καναδικής περιφέρειας που περιλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου περιοχές καλυμμένες από πάγους και χιόνι, οι ιθαγενείς Ινούιτ που ζουν για χιλιάδες χρόνια στον βορρά της χώρας εκφράζουν τις εντονότατες ανησυχίες τους για την αύξηση του πληθυσμού των επιβλητικών θηλαστικών.
 
Πλέον, οι παλαιότερα εξαιρετικά σπάνιες συναντήσεις αυτόχθονων κατοίκων της περιοχής με τις πολικές αρκούδες, έχουν γίνει σχεδόν καθημερινή ρουτίνα, ενώ δεν λείπουν κι οι επιθέσεις των άγριων ζώων εναντίον ανθρώπων, μερικές φορές με θανατηφόρα αποτελέσματα.
 
Η δημοσιοποίηση της αναφοράς προκάλεσε, όμως, και διχογνωμίες στην επιστημονική κοινότητα, με την μία πλευρά να κάνει λόγο για φυσιολογική αύξηση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων καθ’ ότι προστατεύονται δια νόμου και να ζητά την αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας.
 
Από την άλλη πλευρά πολλοί είναι κι όσοι πίσω από την αύξηση του πληθυσμού του είδους, βλέπουν τον δραματικό περιορισμό του ζωτικού χώρου των αρκούδων, οι οποίες αναγκάζονται να κατέβουν πιο νότια και κατ΄επέκταση πιο κοντά στους οικισμούς των Ινούιτ για να βρουν ικανά αποθέματα τροφής.
 
 
Η καναδική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, προστατεύοντας εξίσου τόσο του πληθυσμούς των Ινούιτ όσο και των πολικών αρκούδων, καθώς πολλές φορές η μοίρα και των δύο πλευρών είναι αλληλοεξαρτώμενη.
 
Πηγή : http://www.gazzetta.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ