Αρχική » Grid with Sidebar » Νεκρά πουλιά στην Κάρλα από γεωργικά φάρμακα

Νεκρά πουλιά στην Κάρλα από γεωργικά φάρμακα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τα γεωργικά φάρμακα σκότωσαν εκατοντάδες πουλιά στην Κάρλα. Οι τελευταίες εργαστηριακές εξετάσεις από τη διεύθυνση του τοξικολογικού κέντρου, τμήμα τοξικολογίας και περιβαλλοντικών ρυπαντών, έλυσαν το μυστήριο. Στα πουλιά εντοπίστηκαν καρβαμιδικοί εστέρες, που είναι παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα.
 
Μια από τις συχνότερες αιτίες δηλητηριάσεων σε γεωργικές περιοχές αποτελούν οι ουσίες, αναφερόμενες ως «παρασιτοκτόνα», «γεωργικά φάρμακα», ή «φυτοπροστατευτικά προϊόντα». Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την προστασία της φυτικής παραγωγής από έντομα, ακάρεα, μύκητες, τρωκτικά, ζιζάνια και διάφορα άλλα παράσιτα.
 
Τα γεωργικά φάρμακα σκοπεύουν στο να δηλητηριάσουν τον οργανισμό-στόχο, όμως επειδή η φύση των ζωντανών οργανισμών δεν διαφέρει τόσο πολύ από είδος σε είδος, οι ουσίες αυτές μπορούν να αποβούν τοξικές και για τον άνθρωπο, ανάλογα βέβαια με τη δόση και την οδό έκθεσης. Τα πουλιά στην Κάρλα δεν άντεξαν.
 
Οι καρβαμιδικοί εστέρες που εντοπίστηκαν στα πουλιά χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα για καλλιέργειες. Εύκολη είναι η πρόσληψη από τον οργανισμό όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα (μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα, το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό) και έχουν ισχυρή τοξική δράση. Ένας ισχυρός παράγοντας είναι το παραθείο, μία ουσία που λόγω της πολύ ευρείας της διάδοσης έχει βρεθεί ότι προκαλεί τους περισσότερους από τους θανάτους από γεωργικά εντομοκτόνα.
 
Διασταύρωναν τα «επιστημονικά τους ξίφη».
 
Σε «κόντρα» μεταξύ επιστημόνων είχε μετατραπεί η υπόθεση της ανεύρεσης εκατοντάδων νεκρών πουλιών στη λίμνη Κάρλα. Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για τα αίτια των μαζικών θανάτων πτηνών. Η σύσκεψη δεν κατέληξε σε απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς εκκρεμούσε το πόρισμα των εργαστηρίων στα οποία είχαν σταλεί δείγματα από τα νεκρά πουλιά.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ