Αρχική » Grid with Sidebar » Ναι, κυνηγω για να φαω

Ναι, κυνηγω για να φαω

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Ένα από τα σημαντικότερα και ενδεχομένως πιο επικίνδυνα διεθνή ζητήματα της εποχής μας, είναι αυτό που σχετίζεται με την ποιότητα, την προέλευση και τον έλεγχο, του φαγητού και του νερού που καταλήγει στο τραπέζι δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Η αδιαφάνεια γύρω από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα προϊόντα τους, το «πατεντάρισμα» ή η απώλεια των τοπικών ποικιλιών σπόρων, ο έλεγχος των σπόρων από ελάχιστες εταιρείες κολοσσούς, η ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι προ των πυλών σε επίπεδο Ε.Ε. και πολλά άλλα που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός της καταπάτησης της ηθικής, γραπτών και άγραφων νόμων και θρησκευτικών και άλλων αξιών, δεν αποκλείεται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (ελευθερία, αυτονομία, ισότητα, δημοκρατία) αλλά και για το φυσικό περιβάλλον.

 

Τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ για τους δικούς τους λόγους δεν αναδεικνύουν όσο θα περίμενε κανείς τα καθημερινά φαινόμενα που συνθέτουν την παραπάνω μάλλον δυσοίωνη πραγματικότητα. Στο διαδίκτυο όμως υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που θα μπορούσαν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο για τις διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα και για το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τη διαφάνεια. Ακόμη δηλαδή και αν δεν αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο οι  εταιρείες παράγουν ή/και ελέγχουν τα τρόφιμα και το νερό, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τομέα της ενημέρωσης για να γνωρίζουν οι πολίτες τι καταναλώνουν και να μπορούν να επιλέγουν τόσο το αποτέλεσμα (τρόφιμα) όσο και τις διαδικασίες παραγωγής του, μιας και κάτι τέτοιο όπως γνωρίζουν όλοι μάλλον δεν ισχύει σήμερα.

 

Διαβάζουμε στο διαδίκτυο:

 

Ι. Για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και οργανισμούς

 

«…Στην Ελλάδα το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που πήρε άδεια πειραματικής καλλιέργειας ήταν η ντομάτα της εταιρείας Zeneca που είχε υποστεί τροποποίηση για επιβράδυνση της ωρίμανσης της. Μετά ακολούθησε η άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού της εταιρείας Monsanto που εμφανίζει εντομοκτόνο δράση και αντοχή σε ζιζανιοκτόνο της ίδιας εταιρείας. Μετά το βαμβάκι ήταν η σειρά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Χελλασίντ για λογαριασμό της AgrEvo.

 

Στη συνέχεια έχουμε τα μεταλλαγμένα ζαχαρότευτλα που έχουν υποστεί τροποποίηση ώστε να παρουσιάζεται αυξημένη αντοχή σε ζιζανιοκτόνα συγκεκριμένων εταιρειών. Προς το παρόν μόνο φυτικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουνε εγκριθεί και κυκλοφορήσει στην αγορά. Έως και το Σεπτέμβριο του 2012 ο μοναδικός τροποποιημένος γενετικά ζωικός οργανισμός που έφτασε κοντά στην έγκριση του FDA (αμερικάνικος ΕΟΦ) αλλά για άγνωστους λόγους δεν την πήρε ποτέ ήτανε ο κοινός σολωμός.

 

Φυσικά τα πειράματα δεν σταματάνε ποτέ με κλασσικό παράδειγμα το κρέας με ανθρώπινο γονίδιο. Το γενετικά τροποποιημένο πρόβατο με το όνομα ”Tracy” περιέχει στο γενετικό του κώδικα το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη άλφα-1-Αντιθρυψίνη, το γενετικά τροποποιημένο γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες γίνεται γιγάντιο, το κρέας του περιέχει λιγότερο λίπος, πάσχει όμως από εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και τέλος το κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριού. Είναι κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να παράγει την αυξητική ορμόνη των μοσχαριών, να γίνεται  μεγαλύτερο και να περιέχει λιγότερο λίπος…» 

(http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/06/blog-post_5513.html

 

«….Στο γεωπονικό πανεπιστήμιο της Κίνας, ο Δρ. Νινγκ Λι, και η ερευνητική του ομάδα έχουν αναλάβει μία πειραματική διαδικασία. Σε αυτή έχουν σκοπό να παράγουν μεγάλες ποσότητες ανθρώπινου μητρικού γάλακτος με την χρήση αγελάδων, τοποθετώντας τα αντίστοιχα ανθρώπινα γονίδια, που αφορούν την παραγωγή γάλακτος, σε έμβρυα αγελάδων και εμφυτεύοντάς τα σε ενήλικες αγελάδες ώστε να γεννήσουν μοσχάρια με αυτά τα γενετικά τροποποιημένα χαρακτηριστικά….»

 (Τσαρτσιανίδου Β., Φοιτήτρια Βιολογίας, http://www.tovoion.com)

 

«…Λωρίδες μυϊκού ιστού κατάφεραν να δημιουργήσουν Ολλανδοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα και όπως εκτιμούν μέσα στο έτος θα είναι έτοιμο το κρέας του δοκιμαστικού σωλήνα. Στόχος των ερευνητών, από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, είναι να ανακαλύψουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο παραγωγής κρέατος ο οποίος θα καταργεί την ανάγκη εκτροφής ζώων. Η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει μικρά κομμάτια ζωικού μυϊκού ιστού μήκους περίπου δύο εκατοστών, πλάτους 1 εκατοστού και πάχους ενός χιλιοστού. Στη συνέχεια οι επιστήμονες θα αναμείξουν αυτά τα κομμάτια με αίμα και τεχνητό λίπος με απώτερο στόχο την παραγωγή ενός χάμπουργκερ….» (Τεχνητό κρέας δημιούργησαν Ολλανδοί – Επιστήμη και Τεχνολογία | http://gr.msn.com/)

 

ΙΙ. Για την απώλεια των ντόπιων ποικιλιών σπόρων και τη σταδιακή επικράτηση των σπόρων που παράγουν συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες:

 

«Στις 26 Απριλίου 2013, δεκάδες οργανώσεις και φορείς απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, ζητώντας της να καταψηφίσει την αναμενόμενη πρόταση για τη νομοθεσία των σπόρων. Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, η πρόταση της DGSANCO (Γενικής Επιτροπής Υγείας και Καταναλωτών) «προσβάλλει βασικά δικαιώματα του αγροτικού κόσμου (…) στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της βιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα επιβάλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί, περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία». 

(http://www.peliti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=131%3Aipografes&catid=21%3Aplaisio&Itemid=18&lang=el)

 

 «…Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τους κινδύνους που απειλούν τη διατροφή μας και την παραδοσιακή γεωργία. Γιατί το να ελέγχεις τους σπόρους, σημαίνει ότι ελέγχεις απόλυτα την παραγωγή τροφής της ανθρωπότητας. Η Monsanto, η πολυεθνική που από την ίδρυσή της πριν 108 χρόνια «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας, κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας.

 

Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.» (http://www.agrinioart.gr/?p=14698)

 

«Οι προγονοί μας δε χρησιμοποιούσαν τόσο το σιτάρι για να φτιάξουν το ψωμί τους, αλλά ένα άλλο δημητριακό τη ζέα ή αλλιώς ζεία. Η παραγωγή του δημητριακού ήταν μάλιστα τόσο διαδεδομένη, ώστε φημολογείται πως το λιμάνι της Μαρίνας Ζέας πήρε το όνομα του από το ομώνυμο δημητριακό, λόγω των συχνών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν εκεί. …

 

Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. …

 

O κλινικός διαιτολόγος- βιολόγος κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει πως είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, κάτι που φαίνεται και από το ίδιο το όνομά της το οποίο σχετίζεται με τον όρο «ζειδωρός», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή. Η ζέα περιέχει διατροφικά στοιχεία, χάρη στα οποία υπερέχει έναντι των άλλων δημητριακών. Συγκεκριμένα, η ζέα έχει διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών. Αυτό την καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για άτομα με διαβήτη. Επίσης έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη και στις βιταμίνες A, B, C και Ε.

 

Ακόμη βασικό πλεονέκτημα του δημητριακού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, καθώς περιέχει έως και 40% περισσότερο από τα υπόλοιπα δημητριακά». Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών και συμβάλλει στην προστασία από εμφάνιση και μετάσταση διάφορων μορφών καρκίνου. Η ζέα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνεται στις ευεργετικές της ιδιότητες, καθώς την καθιστά εύπεπτη.»

(http://www.in2life.gr/wellbeing/health/articles/267479/article.aspx)

 

«Ο συντονιστής της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι, Π. Σαϊνατούδης, έχει αποδυθεί σ’ έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της φύσης, η αναγνώριση του οποίου ήρθε φέτος από τον οργανισμό “Bioversity International” και το Δήμο της Ρώμης (Commune di Roma), που αναγνωρίζοντας τη δουλειά του, τον επέλεξαν φύλακα της βιοποικιλότητας της Μεσογείου για το 2009. Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι (βελανιδιά στην ποντιακή διάλεκτο) έχει ως στόχο τη διάσωση και διάδοση ντόπιων ποικιλιών σε καλλιεργητές, αλλά και την καταγραφή ντόπιων αγροτικών ζωικών πληθυσμών. Μέχρι σήμερα, περίπου 1.500 ποικιλίες λαχανικών, δημητριακών και άλλων φυτικών οργανισμών έχουν συλλεχθεί και μοιραστεί σε περίπου 30.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες σε όλη την Ελλάδα.»

(http://www.ota.gr/article/38028.html)

 

ΙΙΙ. Ο επερχόμενος Διατροφικός Κώδικας (Codex Alimentarius)

 

«O (Διατροφικός) Κώδικας δρα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχοντας τη λογική των ναπολεόντιων νόμων – αντί δηλαδή για τη συνήθη πρακτική, κατά την οποία αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία και οι ουσίες που απαγορεύονται, ο Κώδικας αναγράφει μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται, καθιστώντας αυτομάτως παράνομη την κατοχή, παραγωγή και εμπορία οποιουδήποτε διατροφικού είδους και στοιχείου δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν. …… Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Διατροφικό Κώδικα, οι οποίες προτείνεται να τεθούν σε ισχύ στο προσεχές μέλλον και, θα είναι αμετάκλητες, περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Ο Κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών (π.χ. βιταμινών και μετάλλων για την “ασθένεια”, χαρακτηρίζοντάς τις “τοξίνες” ή “δηλητήρια”. Κάθε είδος τροφής (ακόμα και τα οργανικά βιολογικά τρόφιμα) θα υποβάλλεται σε επεξεργασία με ακτινοβολία, προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα δήθεν θρεπτικά στοιχεία (εκτός και αν οι καταναλωτές μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν την τροφή τους σε τοπικό επίπεδο)

 

Μία πρόγευση της εν λόγω οδηγίας είχαν οι καταναλωτές των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2008, με την υποχρεωτική υποβολή των μαρουλιών και του σπανακιού της χώρας σε μαζική επεξεργασία με ακτίνες, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας». Αν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έπραξε με γνώμονα την προστασία του κοινού, τότε γιατί δεν ενημερώθηκε η αμερικανική Κοινή Γνώμη;

 

Τα επιτρεπόμενα θρεπτικά στοιχεία θα είναι περιορισμένα σε αυτά που αναγράφονται στη λίστα του Κώδικα, η οποία θα περιλαμβάνει ουσίες, όπως το Φθόριο (3,8 mg ημερησίως), το οποίο θα συλλέγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Όλα τα θρεπτικά στοιχεία (π.χ. δι βιταμίνες Α, Β, C, D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο) ανακηρύσσονται παράνομα σε θεραπευτικές δοσολογίες και θα μειωθούν σε ποσότητες αμελητέες, με μέγιστο όριο το 15% της σημερινής συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Ακόμα και με συνταγή γιατρού θα είναι αδύνατο για κάποιον να βρίσκει τα παραπάνω στοιχεία σε μεγαλύτερες θεραπευτικές δόσεις, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται.» 

(http://www.ramnousia.com/2011/01/blog-post_2666.html#.UYQ4bMoUiSo)

 

IV. Για την ιδιωτικοποίηση του νερού:

 

«(Κοινή Υπουργική Απόφαση 1106131 της 14/06/2012) : Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, μέχρι 17 Δεκεμβρίου2012.»

(http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=PKg27TGwYMQ%3D&tabid=508&language=el-GR)

 

«Οι σημαντικότερες πολιτικές αλλαγές, κρύβονται καμιά φορά στη λεπτομέρεια. Μυστικά, κρυμμένα σε μια οδηγία, που προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περάσει το σχέδιο του αιώνα. Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη. Εάν περάσει το σχέδιο της Επιτροπής, το νερό από ένα συλλογικό αγαθό θα μετατραπεί σε αντικείμενο κερδοσκοπίας με το οποίο μπορούν να κερδηθούν και στη Γερμανία δισεκατομμύρια. Είναι μια νίκη μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που πολέμησαν αρκετά χρόνια γι’ αυτή την ιδιωτικοποίηση. Οι συνέπειες για εμάς τους καταναλωτές μπορεί να είναι τεράστιες» (http://tvxs.gr/)

 

«Όσο για τους ποιους έχει ως συμβούλους, στην ομάδα ειδικών που χαράσσουν την πολιτική του νερού, ο επίτροπος Barnier ο ισχυρός άντρας της Commission, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι είναι το Steering Group που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου…» 

(http://www.savegreekwater.org/?p=1181)

 

«Κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.» (www.tvxs.gr)

 

«Ψήφισμα: (ο Ο.Η.Ε.) Αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

 (http://www.savegreekwater.org/?p=283

 

V. Για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα:

 

«Τον προσωρινό περιορισμό των διαδεδομένων παρασιτοκτόνων (νεονικοτινοειδών) που συνδέονται με τη συρρίκνωση πληθυσμών μελισσών φέρεται να αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι νωρίτερα οι κυβερνήσεις των «27» δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα. Αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα έχει διετή ισχύ.» (http://www.naftemporiki.gr/story/646755)

 

«Η απώλεια της βιοποικιλότητας που παρατηρείται σήμερα στον πλανήτη, οφείλεται στο ότι ο εντατικός ρυθμός εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο δεν συμβαδίζει με το ρυθμό εξέλιξης και ισορροπίας της φύσης.

Βασικές αιτίες που απειλούν τη βιοποικιλότητα είναι:

 • Η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων (δάση, υγρότοποι, θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, κ.λπ.).
 • Η ρύπανση του περιβάλλοντος (η ρύπανση του αέρα, του νερού, του εδάφους όπως και των οργανισμών από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα).
 • Η ερημοποίηση των εδαφών.
 • Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (τα συστήματα εντατικής γεωργικής παραγωγής, η ανεξέλεγκτη δόμηση, οι παράνομες εξορύξεις η λαθροθηρία κ.λπ..)
 • Η εξάπλωση ξενικών ειδών.
 • Η κλιματική αλλαγή.» (ΥΠΕΚΑ:http://www.ypeka.gr/?tabid=517)

V. Για τις (δωρεάν ή με χαμηλό κόστος) θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων του μελιού κλπ:

 

«Εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού έχουν ήδη γίνει από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών. Επιπλέον μελέτες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάϊμερ.»  (http://www.healthpress.gr/wellbeing)

 

«Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:
Καρδιοπάθεια, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, πονόδοντος, χοληστερόλη , κρυολόγημα, γρίπη, ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές στομάχου, δυσπεψία, μακροβιότητα, ακμή, παθήσεις του δέρματος, καρκίνος, κούραση.» 

(http://www.eirinika.gr/gr/blog/irenesfavourite/cinnamon-honey.asp)

 

Μερικά ενδεικτικά ερωτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από ανάγνωση των παραπάνω (που αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα των πολλών αναφορών που υπάρχουν σχετικά με την τροφή και το νερό που καταλήγουν στο τραπέζι μας στο διαδίκτυο), είναι τα παρακάτω:

 • Είναι ασφαλή τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;
 • Είναι συμβατές οι διαδικασίες παραγωγής τους με τη δημόσια υγεία;
 • Είναι συμβατές οι διαδικασίες παραγωγής τους με την προστασία της βιοποικιλότητας;
 • Είναι συμβατές οι διαδικασίες παραγωγής τους με την ηθική (θρησκευτικές και άλλες αξίες);
 • Οι εξελίξεις γύρω από την τροφή και το νερό μας γίνονται για το κοινό ή για κάποιο άλλο όφελος;

Ισχύει η άποψη πως ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα του 70% και πλέον των σπόρων που κυκλοφορούν παγκοσμίως;

Είναι συμβατή με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας η απώλεια των ντόπιων ποικιλιών σπόρων; Αν όχι, ποιες ενέργειες αναλαμβάνονται σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάσωσή – διατήρησή τους;

Έχουν δικαίωμα οι πολίτες σε χώρες που αυτοχαρακτηρίζονται «δημοκρατικές» να γνωρίζουν και ακόμη περισσότερο να αποφασίζουν για την ποιότητα και την προέλευση της τροφής και του νερού τους; Πως εκφράζεται αυτό στην πράξη στην Ε.Ε. και την Ελλάδα;

 

Αληθεύουν οι φήμες πως οι «σύμβουλοι» κυρίαρχων θεσμικών οργάνων ή των επιτροπών τους που σχετίζονται με τη διατροφή και το νερό (ΟΗΕ, ΕΕ Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων) είναι στην πλειοψηφία τους στελέχη των μεγάλων πολυεθνικών του χώρου; Αν ναι, πως εξασφαλίζεται το κοινό όφελος και η δημόσια υγεία υπό αυτές τις συνθήκες;

 

 

Επιχειρείται ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ευρώπη και την Ελλάδα; Γίνεται για το κοινό όφελος; Αν ναι δε θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο στην ενημέρωση και την έκφραση γνώμης οι πολίτες;

Οι Εθνικοί Οργανισμοί Τροφίμων θα δώσουν (επιτέλους) ως οφείλουν σχετικές οδηγίες και γενικά ενημέρωση στους πολίτες για τα σοβαρότερα ίσως ζητήματα που εντάσσονται στης αρμοδιότητές τους;

Ισχύει η άποψη πως η διάφορα δωρεάν ή φτηνά προϊόντα (μαγειρική σόδα, λεμόνι, μέλι και κανέλα, τσάι του βουνού κλπ) έχουν «θαυματουργές» ιδιότητες; Και αν ναι, γιατί αποσιωπούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς;

 

Συμπερασματικά:

 

Στο βαθμό που ισχύουν τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται και ο πλέον ανυποψίαστος πως ανεξάρτητα από ψηφίσματα, παγκόσμιες ημέρες, διεθνείς οργανισμούς και πολιτικές εξαγγελίες, τα δεδομένα γύρω από τη διατροφή των ανθρώπων αλλάζουν ραγδαία και μάλλον εν αγνοία μας. 

 

Η Ελληνική γη προσφέρει όλες τις πρώτες ύλες για να έχουμε τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, η οποία μάλλον αδιαμφισβήτητα είναι η πιο υγιεινή για τον άνθρωπο. Οι κυνηγοί, οι ψαράδες, οι μανιταροσυλλέκτες, οι συλλέκτες βοτάνων, χορταρικών, καρπών κ.λ.π. είναι ίσως από τις τελευταίες ομάδες ανθρώπων που σε πείσμα των καιρών γνωρίζουν ακόμη από πρώτο χέρι τους διατροφικούς θησαυρούς της χώρας μας και μπορούν να αντιληφθούν το τι θα σήμαινε έστω μερική επιβεβαίωση των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μέρος των οποίων μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο. 

 

Η πρόσβαση σε ανεπεξέργαστη φυτική και ζωική τροφή, (αυτή δηλαδή στην οποία είναι προσαρμοσμένη η βιολογίiα όλων των οργανισμών πάνω στη γη), πιθανά σύντομα θα αποτελέσει πολυτέλεια ή ακόμη και παρελθόν. Στο ερώτημα επομένως που τίθεται συχνά στους κυνηγούς «τα τρώτε τα θηράματα;», η απάντηση «ναι, κυνηγώ για να φάω» είναι σήμερα μάλλον πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Πηγές (τρόφιμα):

1. Γενετικά τροποποιημένος χοίρος:

http://www.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx

2. Γενετικά τροποποιημένος σολωμός:

http://www.inews.gr/49/genetika-tropopoiimenos-solomos–dichasmeni-i-epistimoniki-koinotita.htm

3. Ντοκιμαντέρ «Φαγητό Α.Ε.» :

http://www.youtube.com/watch?v=3abDErX9Ko0

4. Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην Ελλάδα:

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/06/blog-post_5513.html

5. «Βιοτεχνολογία και βιοηθική μόνο το πρώτο συνθετικό έχουν κοινό;»

http://www.tovoion.com

6. Μεγάλη αλυσίδα εστιατορίων «λανσάρει» το γενετικά τροποποιημένο κοτόπουλο χωρίς κόκκαλα:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/01/eating-chicken-nuggets.aspx?e_cid=20130501_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130501

7. Δεύτερη η Ελλάδα σε ποσότητες βοδινού κρέατος με DNA αλόγου: 

http://www.koutipandoras.gr/ (αναζήτηση με τον τίτλο)

8. «Ο κόσμος κατά τη Monsanto» (ντοκιμαντέρ):

http://www.agrinioart.gr/?p=14698

9. Επιστολή Ελληνικών Οργανώσεων και φορέων: Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διωγμό:  http://www.peliti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=131%3Aipografes&catid=21%3Aplaisio&Itemid=18&lang=el

10. Ο ΕΦΕΤ για τον «Διατροφικό Κώδικα»:

http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/efet/codex

11. Εναλλακτική κοινότητα «Το Πελίτι» για τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων:

http://www.peliti.gr/

12. Η εξαφάνιση των μελισσών και ο ανθρώπινος παράγοντας:

http://www.melissokipos.gr/full_articles.php?newsid=50&page=1

13. Φορολόγηση και απαγόρευση επαναχρησιμοποίησης σπόρων για τους Γάλλους αγρότες:

http://www.organiclife.gr/el/hot-news/1256-apagoreusi-xrisis-sporon.html

14. Δηλητηριασμένα τρόφιμα στο πιάτο μας. Καρκίνος στον κάμπο της Θήβας…:

http://www.palo.gr/cluster/articles/eidhseis-ellada/23/?clid=6280244

15. Έρευνα σοκ: τα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων σκοτώνουν:

http://www.palo.gr/cluster/articles/eidhseis-ellada/23/?clid=7769315

16. Έκθεση του ΟΗΕ για την κατάρρευση των πληθυσμών της μέλισσας:

http://www.un.org/news/dh/pdf/english/2011/10032011.pdf

17. Προς περιορισμό των νεονικοτινοειδών στην E.E.

http://www.naftemporiki.gr/story/646755

19. Τα γενετικά τροποποιημένα δέντρα ενδεχόμενη απειλή για το περιβάλλον: 

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/27/ge-trees.aspx?e_cid=20130427_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130427

19. Βράβευση του ιδρυτή του «Πελίτι» για την προσφορά του στη βιοποικιλότητα:

http://www.ota.gr/article/38028.html

20. Ιστορική διαδρομή της Ζέας μέχρι την εξαφάνιση της από την Ελλάδα:

http://ypallilos.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html

21. Πληροφορίες για τη ζέα.

http://www.in2life.gr/wellbeing/health/articles/267479/article.aspx

22. Μία άποψη για το Διατροφικό Κώδικα (Codex Alimentarius):

http://www.ramnousia.com/2011/01/blog-post_2666.html#.UYQ4bMoUiSo

 

Πηγές (νερό):

1. Οργανισμός για τη διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού στην Ελλάδα:

http://www.savegreekwater.org/?page_id=2

2. Κίνηση πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού:

http://www.136.gr/

3. Το ψήφισμα του ΟΗΕ:»Η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα»:

http://www.savegreekwater.org/?p=283

4. Διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής δηλώνει ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά προϊόν προς πώληση:

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2013/04/nestle-vid.html#ixzz2RBqmV4Xq

5. Ντοκιμαντέρ για την ιδιωτικοποίηση του νερού:  

http://www.bottledlifefilm.com/index.php/home-en.html

6. «Λένε το νερό νεράκι όπου ιδιωτικοποιείται»:

http://www.efsyn.gr/?p=3811

7. Το σχέδιο του αιώνα: Ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη: 

http://www.avaaz.org/en/petition/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO_NERO_APO_TEN_IDIOTIKOPOIESE/

8. Θεσσαλονίκη: Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ:

www.tvxs.gr (αναζήτηση με τον τίτλο)

9. Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει μυστηριώδη «Επιτροπή της ΕΥΔΑΠ» ως ιδιοκτήτη offshore εταιρίας: 

http://www.savegreekwater.org/?p=2253

10. Ρεπορτάζ (βίντεο) για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ευρώπη:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BW9P15X2Dto
 

του Αλέξανδρου Γκάσιου από την έντυπη έκδοση της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ “ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ”.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ