Αρχική » Grid with Sidebar » Μύθοι και αλήθειες : Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι… οικολογικό!!

Μύθοι και αλήθειες : Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι… οικολογικό!!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πλέον συνυφασμένο με τη νεοελληνική παράδοση. Στην Ελλάδα ήρθε με τη βασιλική οικογένεια των Βαυαρών, μετά την Επανάσταση του 21 και την απελευθέρωση της χώρας, όταν στολίστηκαν το 1835 τα Ανάκτορα (η σημερινή Βουλή) με χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς και λίγα ακόμα σπίτια στην Αθήνα.
 
Στη Γερμανία πωλούνται κάθε χρόνο περίπου 25 εκατομμύρια δέντρα, τα περισσότερα από τα οποία εισάγονται από τη Δανία. Η Δανία είναι γενικά μια χώρα που δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για την οικονομική διάσταση της παραγωγής χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η χώρα είναι αυτάρκης και εξάγει κοντά στα 7 εκατομμύρια δέντρα σε κάθε χριστουγεννιάτικη περίοδο! Στη χώρα μας τα νούμερα είναι ιδιαίτερα μικρά.
 
Η παραγωγή ξεκίνησε από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1960. Η μεγάλη όμως επίθεση που δέχεται το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα από διάφορους (συνηθέστερα οικολογικές οργανώσεις) έχει «σπείρει» στην κοινή γνώμη μια αμφιβολία. Αρκετοί, δυστυχώς, ισχυρίζονται πως είναι αντιοικολογικό έθιμο!
 
Μέσα σε πνεύμα άγνοιας ή και φαρισαϊσμού επικαλούνται πως το τεχνητό δέντρο είναι οικολογικό…
 
Αν είναι δυνατόν, ένα πλαστικό προϊόν, με τις τοξικές βαφές και τις αναθυμιάσεις, να είναι πιο οικολογικό απέναντι σε ένα φυσικό δέντρο.
 
Το φυσικό δέντρο, που είναι προϊόν νόμιμης αγροτικής εκμετάλλευσης, απόλυτα ελεγχόμενης, που στηρίζει την τοπική οικονομία της ορεινής Ελλάδας.
 
Κακά τα ψέματα, αυτά είναι δυστυχώς τα κατάλοιπα αυτού που ονομάζω «οικολογία αστικού τύπου». Και για όποιον έχει αμφιβολία, το κάθε κομμένο δέντρο οφείλει να είναι εφοδιασμένο με ειδική μολύβδινη σφραγίδα που αποδεικνύει πως είναι προϊόν φυτείας και έχει κοπεί με την άδεια της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
 
Οικονομική ζημία…
 
Δυστυχώς, όλη αυτή η αρνητική προπαγάνδα και οι συνεχείς προσπάθειες δυσφήμησης ενός προϊόντος είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών.
 
Από το 1992 έως σήμερα υπήρξε πτώση του αριθμού των υλοτομηθέντων δενδρυλλίων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60% (χωρίς να γνωρίζουμε πόσα από αυτά που κόπηκαν έμειναν και απούλητα).
 
Εκτιμήσεις του εργαστηρίου Δασικής Οικονομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως από τα διαθέσιμα δέντρα υλοτομείται μόλις το 40%, γεγονός που αποδεικνύει την κρίση που περνά ο κλάδος των παραγωγών στη χώρα μας.
 
Εδώ, επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως η ελληνική πολιτεία δεν φρόντισε έγκαιρα να ενισχύσει την καλλιέργεια των χριστουγεννιάτικων δέντρων, και μάλιστα μετά την εφαρμογή του κανονισμού 2080/92 σταμάτησε και τις όποιες επιδοτήσεις.
 
Παράλληλα, γίνονται εισαγωγές χαμηλής ποιότητας δέντρων από τη Βουλγαρία.
 
Τα πλεονεκτήματα του φυσικού δέντρου απέναντι στην ύπαρξη πλαστικού – τεχνητού είναι αντιληπτά. Είναι όμως λυπηρή αυτή η επίθεση που ενορχηστρώνεται κάθε χρόνο κατά την περίοδο των εορτών. Ολοι εσείς που φέτος στολίσατε φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν πρέπει να νιώθετε ένοχοι… επειδή απλά κάποιοι είναι προκλητικά αμαθείς.
 
Το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας έκανε ειδική μελέτη όπου τονίζει πως το φυσικό δέντρο είναι πιο οικολογικό, καθώς το τεχνητό δέντρο προκαλεί πολύ μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση, τόσο από το αργό χρόνο καταστροφής του όσο και από την ενέργεια για την παραγωγή του και τη μεταφορά του!
 
Φέτος στην Ελλάδα έγινε μια ωραία προσπάθεια, από το Εθνικό Εδρυμα Αγροτικής Ερευνας, για την οικολογική και οικονομική αξία του ελάτου ως χριστουγεννιάτικου δέντρου.
 
 
Το κοινό είχε τη δυνατότητα να επιλέξει το δέντρο που επιθυμεί, απευθείας από φυτωριούχους στην Ορεινή Χαλκιδική και να το πάρει συσκευασμένο με το όχημά του για να στολίσει το σπίτι του για τα Χριστούγεννα. Ετσι οικογένειες βρέθηκαν σε φυτείες, διάλεξαν το δέντρο που τους άρεσε, συνδυάζοντας έτσι τη γνωριμία με τη δασική παραγωγή ως ευκαιρία αναψυχής.
 
Στο τζάκι…
 
Και μετά το πέρας των γιορτών, όσοι διαθέτουν τζάκι, είναι μια καλή ασχολία με τα παιδιά η κοπή των κλαδιών και το άναμμα στο τζάκι. Και αναρωτηθείτε πού θα πάει όλη αυτή η ποσότητα πλαστικών από τα τεχνητά δέντρα που γρήγορα θα τα βαρεθείτε και θα τα πετάξετε επίσης.
 
Ακόμη, τα φυσικά κλαδιά από έλατο είναι ό,τι καλύτερο για στόλισμα και πιο ζεστό σε σχέση με τις γιρλάντες και άλλα πλαστικά. Και αν το φυσικό μαδήσει λίγο… με την ηλεκτρική σκούπα τακτοποιείται το ζήτημα.
 
Προτιμώ έστω και για λίγες μέρες τον χρόνο να έχω την αίσθηση της φύσης στο σπίτι μου και να μοσχομυρίζουν οι βελόνες, παρά το πολυμερές πλαστικό…
 
Κυριάκος Σκορδάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κυριάκος Σκορδάς
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ