Αρχική » Grid with Sidebar » Μυοκάστορας της Νότιας Αμερικής στο κέντρο της Δράμας

Μυοκάστορας της Νότιας Αμερικής στο κέντρο της Δράμας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το τεράστιο τρωκτικό που εμφανίστηκε στο κέντρο της Δράμας ήρθε από την Λατινική Αμερική και απειλεί την αγροτική παραγωγή. Φτάνει τα 60 εκατοστά μήκος, ζυγίζει 9 κιλά και κάποτε οι έμποροι το προτιμούσαν για τη γούνα του… 
 
Κατάπληκτοι οι κάτοικοι στο κέντρο της Δράμας είδαν ένα παράξενο και τεράστιο τρωκτικό να κολυμπά στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Το μοναδικό στιγμιότυπο απαθανάτισε ο φωτογράφος Κώστας Καπουργάς και το δημοσιοποίησε προκαλώντας έκπληξη και απορία. Οι ειδικοί έσπευσαν να απαντήσουν ότι πρόκειται για μυοκάστορα που έχει προέλευση τη Νότιο Αμερική και ζει κυρίως στις όχθες ποταμών και λιμνών.
 
Το ζώο έφεραν στην Ευρώπη τη δεκαετία του ΄20 έμποροι που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη γούνα του. Οι μυοκάστορες την Ελλάδα πρώτη φορά εμφανίστηκαν στον Αξιό ποταμό και τότε οι ειδικοί μιλούσαν για ένα είδος «υπερτροφικού αρουραίου». Σιγά σιγά εξαπλώθηκε και σήμερα συναντιούνται κυρίως στις περιοχές της Δράμας, στον Αμβρακικό κόλπο, στην Κέρκυρα και στον Έβρο. Πρόκειται για τρωκτικό που μοιάζει με αρουραίο και είναι γνωστό ως «ρακόντα» και «κάστορας της Χιλής». Ονομάζεται Μyocastor coypus και ανήκει στην οικογένεια των μυοκαστοριδών…. 
 
Φόβος για τους καλλιεργητές της γης 
 
Όπως αποδείχτηκε, οι μυοκάστορες είναι ανεπιθύμητοι εισβολείς, καθώς προκαλούν προβλήματα στην πανίδα και στη χλωρίδα. Μπορεί να διαβρώσουν τα αρδευτικά συστήματα, τα αποστραγγιστικά έργα και τα αναχώματα ποταμών. Επειδή τρέφονται με υδρόβια βλάστηση, αγροτικές καλλιέργειες και με αυγά σπάνιων πουλιών, όπως αργυροπελεκάνων, διαταράσσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος με αποτέλεσμα να λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστεί η δράση τους. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στον Στρυμόνα ποταμό, ο πληθυσμός τους «ρυθμίζεται» από τους θηρευτές του, ενώ η προτίμησή του στις καλαμιές αποσυμφόρησε την παραποτάμια περιοχή…. 

 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ