Αρχική » Grid with Sidebar » Μικρό πτηνό εντοπίζει καταιγίδες από απόσταση 900 χλμ!

Μικρό πτηνό εντοπίζει καταιγίδες από απόσταση 900 χλμ!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα παράγουν υποηχητικά σήματα που εντοπίζει το συγκεκριμένο είδος και σπεύδει να τα αποφύγει. Το Vermivora chrysoptera μπορεί και εντοπίζει καταιγίδες από πολύ μεγάλη απόσταση και έτσι τις αποφεύγει.
 
Μια εντυπωσιακή ικανότητα αποδεικνύεται ότι διαθέτει το μικρό ωδικό πτηνό Vermivora chrysoptera που είναι γνωστό στην Ελλάδα με το όνομα «χρυσή» εξαιτίας της απόχρωσης των φτερών του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακάλυψαν ότι αυτά τα πτηνά καταφέρνουν να εντοπίζουν υποηχητικά σήματα που παράγουν μεγάλες καταιγίδες και έτσι μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση για να την αποφύγουν. 
 
Η ανακάλυψη
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρυσή μπορεί να εντοπίζει μια καταιγίδα που έχει ξεσπάσει σε απόσταση 900 χλμ από τη περιοχή που βρίσκεται αυτή και έχει έτσι τον απαραίτητο χρόνο για να την αποφύγει. Οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι το συγκεκριμένο πτηνό έχει αυτή την ικανότητα και έτσι τοποθέτησαν πομπούς παρακολούθησης σε πολλά πτηνά του είδους. Διαπίστωσαν ότι τα πτηνά αυτά κάθε φορά που ξεσπούσε μια καταίγιδα σε κοντινές αλλά και πιο απομακρυσμένες περιοχές από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν μετακινούνταν γρήγορα προς σημεία που δεν θα έρχονταν σε επαφή με την καταιγίδα. Κάποιες φορές μάλιστα τα πτηνά δεν επέλεγαν να πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση της καταιγίδας αλλά να ακολουθήσουν μια διαδρομή που θα τα φέρει πίσω αυτή. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology».
 
Πηγή: tovima.gr
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ