Χαρούμενη εμφανίστηκε σήμερα το πρωί η γάτα της Ηρώδου Αττικού μετά τη βραδινή της βόλτα με τον Peanut στο Ζάππειο.
Όπως μου είπε ενημερώθηκε πως το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα ζώα βρίσκεται σε τελικό στάδιο και πως πλέον ο ιδιοκτήτης, δηλαδή εγώ, θα έχει δύο επιλογές. «Η μία είναι να με στειρώσεις, κάτι που αποκλείω αν και μαθαίνω πως θα έχεις και διάφορα κίνητρα όπως Voucher για σήμανση ζώων, μείωση δημοτικών τελών κλπ. Το δεύτερο, όμως, που έμαθα πως μπορείς να κάνεις είναι να καταβάλεις ένα ειδικό παράβολο και να πάμε να δώσουμε δείγμα γενετικού υλικού μου», μου είπε. Όπως έμαθε λοιπόν, από τον διάσημο φίλο της, ιδρύεται στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Εργαστήριο διαχείρισης και ταυτοποίησης γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς.
Το υλικό θα λαμβάνεται αποκλειστικά από κτηνίατρο, ο οποίος το αποστέλλει άμεσα στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών, το οποίο και αποθηκεύει.
Σε περίπτωση νεκρού νεογέννητου ζώου, θα στέλνεται δείγμα γενετικού υλικού στο ΙΙΒΕΑ το οποίο και θα εντοπίζει τους γονείς του ζώου, και ιδίως τη μητέρα, και θα επιβάλλονται οι κυρώσεις για εγκατάλειψη ζώου, κυρώσεις που θα είναι και διοικητικές αλλά και ποινικές
Το παράβολο όπως φαίνεται θα είναι 150 ευρώ για σκύλους και γάτες και καταβάλλεται εφάπαξ. Το 50% θα πηγαίνει στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για τα έξοδα λειτουργίας, το 10% στον κτηνίατρο ως αμοιβή και το υπόλοιπο 40% σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος αναδιανέμεται στους δήμους για την ενίσχυση των δράσεων υπέρ των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Όπως μου αποκάλυψε η γάτα, μόλις περάσει το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να της φορέσω μια πράσινη μεταλλική ταυτότητα, αν τελικά την πείσω να στειρωθεί, αλλιώς θα πρέπει να της βάλω μια ασημένια ταυτότητα όταν δώσει γεννητικό υλικό. Στην ταυτότητα θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός του τσιπ σήμανσης, τα στοιχεία ιδιοκτήτη καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες θα έχουν κίτρινη μεταλλική ταυτότητα με τα στοιχεία του δήμου και τον αριθμό τσιπ.
Όπως μαθαίνω οι αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο έγιναν σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις που υπήρχαν, καθώς από τη μία και οι φιλόζωοι θα είναι χαρούμενοι – καθώς θα μπορεί άμεσα να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ο οποίος εγκαταλείπει το ζώο του – ενώ και οι κυνηγοί, οι κτηνοτρόφοι και οι ερασιτέχνες εκτροφείς θα μπορούν να έχουν αστείρωτα τα ζώα τους, γνωρίζοντας όμως ότι σε περίπτωση εγκατάλειψης θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες.
«Κάπως έτσι θα γλιτώσουμε και τη στείρωση. Αύριο θα σε ενημερώσω για τα όσα έμαθα για τον ανασχηματισμό», μου φώναξε πηδώντας τον φράκτη και φεύγοντας να βρει τους φίλους της στο διπλανό χωράφι.
Πηγή : NEWSBOMB.GR