Αρχική » Grid with Sidebar » Με τους κυνηγους της Προσοτσανης

Με τους κυνηγους της Προσοτσανης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ανάμεσα σε δύο μεγάλα βουνά με εξαιρετικούς κυνηγότοπους, το Μενοίκιο και το Φαλακρό, οι κυνηγοί της Προσοτσάνης είναι δύο φορές τυχεροί… Η μεγαλύτερη κωμόπολη του Νομού Δράμας έχει πληθυσμό 3.553 κατοίκους και βρίσκεται βορειοδυτικά, σε απόσταση 17 χλμ. από το κέντρο της Δράμας.
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης ιδρύθηκε το 1994 και βασικός του σκοπός είναι η προστασία και η ορθολογική διαχείριση του θηραματικού πλούτου της περιοχής με βάση της αρχές της αειφορίας, αλλά και η ανάπτυξη της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Για τον λόγο αυτόν, όπως ορίζει το καταστατικό του, ο Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του σε δραστηριότητες που βοηθούν την ανάπτυξη των ειδών της άγριας πανίδας, είτε αυτά αποτελούν θηρεύσιμα είδη είτε όχι, αλλά και στη βελτίωση των βιοτόπων τους.
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης βρίσκεται στον Δήμο Προσοτσάνης με εποπτεύουσα αρχή το Δασαρχείο Δράμας και ο χώρος ευθύνης του Συλλόγου καλύπτει γεωγραφικά μια έκταση 450.000 τ. στρεμ. στο νοτιοδυτικό άκρο του Ν. Δράμας.
 
Καλύπτεται δυτικά από την οροσειρά του Μενοικίου όρους – βόρεια από την οροσειρά του Φαλακρού όρους και νότια και ανατολικά από τον κάμπο της Προσοτσάνης και της Δράμας, αντίστοιχα.
 
Πήγαμε στην Προσοτσάνη και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Νικολαΐδη και τον αντιπρόεδρο κ. Γαραμπέρα.
 
 
Τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου.
 
-Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος;
«Ο σύλλογος πιο παλιά είχε περισσότερα από 520 ενεργά μέλη. Ομως τώρα υπάρχει μια μείωση της τάξης του 20% και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Οφείλεται κυρίως στη γήρανση του κυνηγετικού πληθυσμού, αφού κάθε χρόνο οι νέοι κυνηγοί που δίνουν εξετάσεις είναι ελάχιστοι. Οφείλουμε όσοι ασχολούμαστε με το κυνήγι να κάνουμε κάτι…»
 
-Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;
 
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης είναι εντεταγμένος στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 
«Από το 2001 ο Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης είναι ενταγμένος στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την εγγραφή του στο μητρώο ο Σύλλογος της Προσοτσάνης εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει σε έναν μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του σκοπού του. Στα πλαίσιο της πολιτικής προστασίας ο Σύλλογος προχώρησε στην κατασκευή ενός κτιρίου στην περιοχή Πανοράματος (Αγιος Δημήτριος) ως καταφυγίου και σταθμού δασοπυρόσβεσης.
 
Το 2008 ο Σύλλογος προχώρησε στην αποπεράτωση του κτιρίου όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία του κυνηγετικού συλλόγου και ειδική αίθουσα για τη συνεύρεση και ενημέρωση των μελών του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κτίριο ολοκληρώθηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά και εργασία πολλών μελών του συλλόγου, αλλά και με τη βοήθεια του Δήμου Προσοτσάνης.
 
 
Συμβάλλουμε με έργα στα μεγάλα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.
 
Εφαρμόσαμε έργα βελτίωσης βιοτόπων, όπως σπορές ακαλλιέργητων και χέρσων εκτάσεων στις περιοχές Πετρούσας και Μικρόπολης (40 στρεμμάτων) και κατασκευάσαμε 5 ποτίστρες με τη βοήθεια ειδικού φρεατίου και ταμπουρώματος 250 μέτρων σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή του Φαλακρού όρους, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της ορεινής πέρδικας και του λαγού.
 
Κατασκευάσαμε το 2003 στη θέση ?Πεύκα? εκτροφή άγριων λαγών με σκοπό την αναπαραγωγή και εν συνεχεία απελευθέρωσή τους στους κυνηγότοπους της Προσοτσάνης.
 
Ενημερώνουμε τους κυνηγούς από τον τοπικό Τύπο, την ιστοσελίδα μας (http://www.kysyp.gr/), αλλά και με γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας.
 
Πήραμε μέρος σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.
 
Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση σε διαφορές κοινωνικές ομάδες μειονότητας και οικογένειες κυνηγών.
 
Αναλάβαμε έργα κοινωνικής δράσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και έργα ανάπτυξης του κυνηγετικού τουρισμού και αγροτουρισμού, κατασκευή στη θέση “ΠΕΥΚΑ” ξωκλησιού του Αγίου Ευσταθίου, προστάτη των κυνηγών, αλλά και χώρων αναψυχής με κιόσκια και ψησταριές για συμμετοχή με τον Δήμο Προσοτσάνης στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας.
 
 
 
Εχουμε εκτυπώσει χάρτη του Ν. Δράμας με τις επιτρεπόμενες κυνηγετικές περιοχές (Κ.Α.Ζ. – Ζώνες εκγύμνασης).
 
Αναπτύσσουμε έντονη κοινωνική δράση και δημόσιες σχέσεις με τους εκπροσώπους της πολιτείας, τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης, της δασικές αρχές, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και τις ενώσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.
 
Κατασκευάσαμε στη θέση “Πεύκα” το 2001 κλωβό προσαρμογής φτερωτών θηραμάτων, κυρίως φασιανού, και σε διαφορές χρονικές περιόδους τους απελευθερώσαμε μέσα σε καταφύγια άγριας ζωής αλλά και κυνηγότοπους.
• Συμβάλλουμε με έργα στα μεγάλα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.
• Συμμετείχαμε στην υλοποίηση του έργου με τίτλο “Σχέδιο φύλαξης – επόπτευσης και παρακολούθησης των ειδών άγριας πανίδας και την ενδιαιτημάτων τους, με έμφαση στη θηραματική πανίδα, καθώς και της κυνηγετικής δραστηριότητας στην προστατευόμενη περιοχή “Οροσειρά Ροδόπης” στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινοτικής
 
Πρωτοβουλίας INTERREGIIIA/PHARE ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2000-2006″.
• Διαθέτουμε δωρεάν πινακίδες που οριοθετούν τις απαγορευμένες για το κυνήγι περιοχές, τις ζώνες διάβασης τρυγονιών και ορτυκιών και τις ζώνες εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων στον χώρο αρμοδιότητας.
• Παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε με εκφορά γνώμης στις εξελίξεις (σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, ειδικά διαχειριστικά σχέδια, ειδικά περιβαλλοντικές μελέτες, ίδρυση ή κατάργηση καταφυγίων Αγρίας Ζωής κ.τ.λ.) που αφορούν τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, διοργανώνουμε κυνοφιλικούς αγώνες σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας».
 
-Λαθροθηρία υπάρχει;
«Η λαθροθηρία έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό οφείλεται κυρίως στη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Στην έδρα του Κυνηγετικού Συλλόγου Προσοτσάνης εργάζεται ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Λιγομενίδης Αλέξανδρος, ο όποιος μέχρι σήμερα συμμετείχε σε περισσότερους από 3.000 ελέγχους και 95 μηνύσεις.
Πάντως, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να μειώσουμε τη λαθροθηρία μέσα και από την επιμόρφωση των κυνηγών. Εδώ στο εντευκτήριο του συλλόγου προσπαθούμε να βοηθήσουμε ειδικά στους νέους κυνηγούς να καταλάβουν ότι η λαθροθηρία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κυνηγιού».
 
-Ποιο θήραμα προτιμούν οι κυνηγοί της Προσοτσάνης;
«Κυρίως ασχολούνται με τον λαγό και τον αγριόχοιρο».
 
-Φέτος επιτράπηκε το κυνήγι της πέρδικας στο Φαλακρό.
«Τι να πούμε… Απαγόρευσαν το κυνήγι στης πέρδικας στο Φαλακρό χωρίς να ρωτήσουν τους κυνηγούς. Κέρδος δεν υπήρχε από την απαγόρευση. Τα κοπάδια ήταν μικρά και οι πέρδικες ήταν ίσως και λιγότερες απ’ ό,τι πριν από την απαγόρευση…»
 
 
-Συμμετέχουν τα μέλη στις δράσεις και στις συνελεύσεις του συλλόγου;
«Ναι… Τα μέλη μας είναι κοντά στον σύλλογο και στις δράσεις όπου συμμετέχουν εθελοντικά, αλλά και στις συνελεύσεις».
 
-Στον κάμπο της Προσοτσάνης υπάρχει και ένας μεγάλος πληθυσμός πεδινής πέρδικας που, απ’ ό,τι φαίνεται ,έχει αυξητικές τάσεις. Πώς το πετύχατε αυτό;
«Ετσι είναι. Δύο είναι οι λόγοι που έχουν συντελέσει στην αύξηση του πληθυσμού της πεδινής πέρδικας. Είναι η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και η κατάργηση της μονοκαλλιέργειας. Οι καλλιέργειες του βαμβακιού αντικαταστάθηκαν από καλλιέργειες δημητριακών, που βοηθούν στην αύξηση του πληθυσμού της πεδινής».
 
-Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί στην Προσοτσάνη;
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κυρίως η αύξηση του πληθυσμού των λύκων και των ζαρκαδιών. Οι μεν λύκοι κάνουν επιθέσεις στα κυνηγόσκυλα και τα πολλά ζαρκάδια δημιουργούν προβλήματα στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Κάτι πρέπει να γίνει…»
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 
Στην κεντρική φψτογραφία, δεύτερος από δεξιά ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Αλέξανδρος Λιγομενίδης, τέταρτος από δεξιά ο Πρόεδρος κ. Νικολαίδης, και πέμπτος από δεξιά ο Αντιπρόεδρος κ. Παντελής Γαραμπέρας.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ