Αρχική » Grid with Sidebar » Με εκπαιδευμένα γεράκια και αετούς η Δ΄ΚΟΣΕ θα διερευνήσει την απώλεια λαγών και περδικών στην Αττική

Με εκπαιδευμένα γεράκια και αετούς η Δ΄ΚΟΣΕ θα διερευνήσει την απώλεια λαγών και περδικών στην Αττική

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στις 26 Οκτωβρίου 2018 η Δ’ ΚΟΣΕ με αίτημα της στην Διεύθυνση Δασών ζητούσε την άδεια να χρησιμοποιήσει εκπαιδευμένα γεράκια και αετούς ώστε να μπορέσει να διερευνήσει τις απώλειες στους πληθυσμούς του λαγού και της πέρδικας στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω. Προχθές εγκρίθηκε το αίτημα αυτό από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών. Πιο συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθούν εκπαιδευμένα γεράκια και αετοί που θα κάνουν πτήσεις από ειδικούς χειριστές κυνηγετικών γερακιών και αετών. Σκοπός αυτών των πτήσεων είναι να καταφέρουν τα εκπαιδευμένα αρπακτικά να συλλάβουν 20 αλεπούδες και 50 καρακάξες τα επόμενα τρία χρόνια.

SVESTONOF

Τα κυνηγετικά γεράκια και αετοί θα είναι εφοδιασμένα ειδικό πομπό αλλά και με όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι πτήσεις θα γίνονται ημέρα και παράλληλα θα πραγματοποιείται προσδιορισμός της πληθυσμιακής πυκνότητας της αλεπούς και του λαγού ανά μονάδα επιφάνειας στους τυπικούς βιότοπους της περιοχής με την εφαρμογή δειγματοληψίας μέσω παρατήρησης, με στόχο την επιμέτρηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου στον πληθυσμό της αλεπούς και της της καρακάξας στην κύρια λεία τους που αποτελεί ο λαγός και η πέρδικα.

Η έρευνα θα διεξαχθεί στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω, του Νομού Αττικής, ενώ η εκδοθείσα άδεια ισχύει για τα χρονικά διαστήματα Νοέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019, Οκτώβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 & Οκτώβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021, είναι δε ανεξάρτητη από άλλες άδειες ή πιστοποιητικά που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες, στρατιωτικές αρχές κλπ.

Από τη Δ’ ΚΟΣΕ θα συμμετέχουν στην ερευνητική αυτή ομάδα οι :

  • Κιούσης Δημήτριος – Τεχνολόγος Δασοπονίας
  • Γιαννίτση Πηνελόπη – Θηροφυλακας 
  • Χατζηνίκος Ευάγγελος – Δασολόγος MSc, Βιοοικολόγος

Επίσης η αμάδα θα πλαισιώνεται και από τους χειριστές των κυνηγετικών γερακιών και αετών.

Η διαδικασία θα εποπτεύεται από το Δασαρχείο ΑΙγάλεω.

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ