Αρχική » Grid with Sidebar » Μαχαιρια SOG – παρουσιαση και ιστορικη αναδρομη..VIDEO

Μαχαιρια SOG – παρουσιαση και ιστορικη αναδρομη..VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Εισαγωγή
 
Μέχρι πέρσι, τα μαχαίρια SOG τα γνώριζα μόνο ονομαστικά, αλλά πάντα τα σεβόμουν για τον προσεκτικό σχεδιασμό και τις λογικές τιμές τους. Κάποια στιγμή αποφάσισα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου με ένα SOG, όταν χρειάστηκα ένα ελαφρύ αλλά ποιοτικό μαχαίρι σε λογική τιμή για light καταστάσεις. Η ιδιαίτερα ευρεία γκάμα της εταιρείας με κάλυψε (και) σε αυτή την εφαρμογή, αλλά οι καταστάσεις μόνο light δεν ήταν τελικά: 1 χρόνο μετά έχω κάνει αρκετές εκδορές θηραμάτων, κόψιμο σχοινιών, χοντρών πλαστικών σωλήνων… Το κερασάκι στην τούρτα ήταν «σφάξιμο» μεταλλικών ελαιοδοχείων για διάφορες κατασκευές DIY! Με μόνο ένα ακόνισμα μέχρι στιγμής, το SOG μου κι εγώ έχουμε γίνει αχώριστοι. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια παρουσίαση για την εταιρεία, όπως έχω κάνει και για άλλα μαχαίρια στο παρελθόν.
 
Ιστορική Αναδρομή
 
 
Ο ιδρυτής της εταιρείας Spencer Frazer
 
 • Η SOG είναι μια εταιρεία μαχαιροποιίας η οποία ιδρύθηκε το 1986 από τον σχεδιαστή και μηχανικό Spencer Frazer.
 • Η ιστορία της ξεκινά στο Βιετνάμ, όπου τα μέλη μιας άκρως απόρρητης μονάδας αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, γνωστής και ως MACV-SOG (Military Assistance Command, Vietnam – Studies and Observations Group), χρησιμοποιούν ένα μοναδικό πολεμικό μαχαίρι μέσα στη ζούγκλα για τις μυστικές αποστολές που πραγματοποίησαν.
 • Χρόνια αργότερα, το 1986, το μαχαίρι ενέπνευσε τον Spencer Frazer, να ιδρύσει την SOG Specialty Knives. Η αποστολή του: να αναβιώσει το αρχικό μαχαίρι SOG Bowie και να αποτίσει φόρο τιμής στη μονάδα ειδικών δυνάμεων που το δημιούργησε.

SVESTONOF
Το θρυλικό μαχαίρι του πολέμου του Βιετνάμ
 
Σύγχρονη εξέλιξη
 
 • Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ενιαίο αναμνηστικό μοντέλο, έγινε σύντομα μια πλήρης σειρά καινοτόμων εργαλείων πεδίου μάχης η οποία δεν άργησε να γίνει αποδεκτή από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ.
 • Το μαχαίρι Seal Team έχει τιμηθεί ως το μαχαίρι επιλογής των αμφίβιων καταδρομέων του αμερικάνικου ναυτικού (US Navy Seals). Αν αυτό δεν είναι σοβαρή πιστοποίηση τότε ποιά είναι;
 • Σήμερα, τα μαχαίρια της SOG χρησιμοποιούνται με αξιοπιστία στις πιο απαιτητικές καταστάσεις. Όπως είναι αναμενόμενο, για την κατασκευή και το σχεδιασμό τους χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες μαχαιροποιίας, και σε πολλές περιστάσεις χρησιμοποιούνται και ειδικευμένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι.
 • Η γκάμα των προϊόντων της SOG περιλαμβάνει μαχαίρια, σουγιάδες, πολυεργαλεία, ματσέτες, πριόνια, τσεκούρια, πτυοσκάπανα καθώς και αρκετά άλλα είδη και αξεσουάρ για χρήση από την καθημερινή εργασία μέχρι το πεδίο μάχης.

Η δημοφιλής σειρά μαχαιριών SEAL

 
Συλλογή από σύγχρονα μαχαίρια SOG SEAL
 
 • Η πιο αναγνωρισμένη σειρά μαχαιριών της SOG πλέον, αλλά και μία από τις πιο αναγνωρισμένες μορφές παγκοσμίως σε μαχαίρι, είναι η σειρά Seal. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, αποτελεί μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε αρκετές μονάδες αμφίβιων καταδρομέων των Η.Π.Α.
 • Η σειρά προσφέρει το μαχαίρι σε πολλές παραλλαγές. Την πιο κλασσική μορφή του αποτελεί το μαχαίρι Seal Pup. Η επιβλητική (εμφανίζεται σε αρκετές ταινίες) λεπίδα του με την τύπου clip-point ακμή της, διαθέτει ημιπριονωτή επιφάνεια κοπής. Κατασκευάζεται από το πολύ ανθεκτικό ατσάλι AUS-8, το οποίο είναι βαμμένο ανθρακί για απόκρυψη.
 • Η λαβή του είναι κατασκευασμένη από το αντιολισθητικό υλικό GRN που σε συνδυασμό με τις υποδοχές δαχτύλων, δίνει στο χειριστή του μαχαιριού σταθερότητα και ασφάλεια, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Πραγματικά το συγκεκριμένο μαχαίρι αφήνει μια πολύ ωραία αίσθηση στο χέρι μου, και ίσως γίνει το επόμενο μου SOG.
 • Το μαχαίρι συνοδεύεται από θήκη κατασκευής Kydex για την προστασία και τη μεταφορά του.
 • Μερικές μόνο από τις χρήσεις του είναι η κοπή και το ακόνισμα μικρών και μεγάλων ξύλων, η κοπή πλαστικών μερών, η κοπή σχοινιών, η κοπή λεπτών φύλλων αλουμινίου ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μπορεί να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και στο θαλασσινό νερό. Αυτά… επισήμως, γιατί το έχω δει να διαπρέπει και σε πιο δύσκολες δοκιμασίες.

 
Οι Αντιπρόσωποι
 
 • Τα SOG στην Ελλάδα διαθέτουν ένα κρυμμένο άσσο στο μανίκι: Την αντιπροσωπεία τους, το Survival Club. Συνεργάτες μας τόσο σε υποστήριξη εξοπλισμού, όσο και σε θεωρητική κατάρτιση, πάντα φιλικοί αλλά και σοβαροί: Ποτέ δεν μας αρνήθηκαν την αποστολή οποιουδήποτε προϊόντος ζητήσαμε για δοκιμή – χωρίς κανόνες και επιβολή κάποιας γνώμης ή άποψης. Επαγγελματίες και, το κυριότερο, άνθρωποι σύγχρονων ευρωπαϊκών αντιλήψεων.
 • Στο Survival Club θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα της SOG η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα είδη. Είτε ψάχνουμε συνοδό για προστασία και αυτοάμυνα για τις προκλήσεις του κυνηγιού, ή ακόμα και των πιο ακραίων συνθηκών που μπορούν να μας παρουσιαστούν, η SOG μας καλύπτει απόλυτα!
 
Ενδιαφέρουσες πηγές για το SEAL PUP – Όσοι αγγλομαθείς προσέλθετε… Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέρα από τις εμπειρίες του γράφοντος με τα SOG (ακόμα και τα «ταπεινά» μοντέλα της σειράς) οι μαρτυρίες στο internet είναι πολύ θετικές για όλη τη γκάμα των προϊόντων της εταιρείας:
 
offgridsurvival.com
 
thetruthaboutknives
 
bladereviews.com
 
του Ραξή Επιτρόπου MEng
 
Πηγή : www.amynastospiti.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ