813
Ανησυχία σε τοπικές κοινότητες στα πεδινά της Θεσσαλονίκης προκαλούν τα περιστατικά εμφάνισης λύκων, ενώ κυνηγοί καταγγέλλουν περιστατικά με περιπτώσεις λύκων που τρώνε κυνηγόσκυλα. Πρόκειται, όπως λένε, για νέα διατροφική συνήθεια των λύκων, τονίζοντας ότι παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στη Βουλγαρία.
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των περιστατικών εμφάνισης λύκων σε πεδινές κατοικημένες περιοχές. Το χθεσινό περιστατικό στο χωριό Καστανάς του δήμου Χαλκηδόνας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, όπου μια λύκαινα πιάστηκε στη λόγχη καγκελόπορτας αυλής σπιτιού είναι ένα από αυτά.
Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί και άλλα περιστατικά εμφάνισης λύκων σε χωριά της Κοζάνης και της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο, αγέλη λύκων έκοβε βόλτες κυριολεκτικά μέσα στο χωριό Καλαμιάς Κοζάνης ενώ τον περασμένο Οκτώβριο λύκοι έκαναν την εμφάνισή τους σε χωριά του νομού Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τον Πάνο Στεφάνου, υπεύθυνο επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για τον πληθυσμό των λύκων στην Ελλάδα. «Έχουμε μια παλιά έρευνα, δεν έχουμε πρόσφατη, που λέει ότι είναι γύρω στους 800 λύκους σε όλη τη χώρα. Εννοούμε την ηπειρωτική χώρα, χωρίς τα νησιά και την Πελοπόννησο», ανέφερε ο ίδιος στο Sputnik.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), τον τελευταίο καιρό, δέχεται καταγγελίες κυνηγών που βρίσκουν κατασπαραγμένα από λύκους τα κυνηγόσκυλά τους σε διάφορες περιοχές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δασολόγο- Περιβαλλοντολόγο και Γενικό Διευθυντή της ΚΟΜΑΘ, Κυριάκο Σκορδά, τα περιστατικά είναι πολλά ενώ λύκοι εμφανίζονται σε κατοικημένες πεδινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, όπως στη Νέα Μεσήμβρια και τα Κουφάλια.
«Υπάρχουν πολλά περιστατικά με λύκους και στη Νέα Μεσήμβρια και στα Κουφάλια. Εμείς αυτό που έχουμε καταγεγραμμένο είναι οι εκατοντάδες επιθέσεις λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους. Κι όταν λέμε επιθέσεις δεν εννοούμε περιστατικά σαν δύο σκυλιά που μαλώνουν, αλλά ολοκληρωτικό φάγωμα του σκύλου», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Σκορδάς.
Η πλειοψηφία των κυνηγών έχει τοποθετήσει GPS στα σκυλιά, προκειμένου να μπορούν να τα βρίσκουν εύκολα, καθώς, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, τα σκυλιά μπορεί να απομακρυνθούν ολόκληρα χιλιόμετρα από τον κυνηγό. Αρκετές φορές, όπως είπε ο κ. Σκορδάς, οι κυνηγοί «το βρίσκουν ολοκληρωτικά φαγωμένο».
Προστατευτικά γιλέκα στα κυνηγόσκυλα
«Τώρα το Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ αποφάσισε να κάνει μια πιο συστηματική καταγραφή, ώστε ο κυνηγός να δηλώνει το περιστατικό. Σκεφτείτε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης επιδοτεί έναν κυνηγετικό σύλλογο να του αγοράσει προστατευτικά γιλέκα για τα κυνηγόσκυλα», είπε ο γενικός διευθυντής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης.
Το ότι οι λύκοι έχουν κατεβεί σε πεδινές κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, είναι «ένα δείγμα ότι έχουμε έκρηξη του λύκου κι από την άλλη υπάρχει ένας προβληματισμός κατά πόσο μιλούμε για γνήσιο λύκο ή αν υπάρχει κάποιο υβρίδιο με σκύλο, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί».
Περιστατικά και στη Βουλγαρία
Περιστατικά λύκων που τρώνε σκυλιά σύμφωνα με τον κ. Σκορδά έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Βουλγαρία και σηματοδοτεί όπως λέει για το λύκο νέα τροφική προτίμηση.
«Εμείς ως ΚΟΜΑΘ το παρακολουθούμε το θέμα και τα στοιχεία μας τα στέλνουμε στην αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος. Η ουσία είναι ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τη διαχείριση του λύκου. Πρέπει να δούμε, αν όντως έχουμε υπερπληθυσμό, γιατί τουλάχιστον οι ενδείξεις αυτό δείχνουν, αν μιλούμε για καθαρόαιμο λύκο ή υβρίδιο λύκου με άγνωστη συμπεριφορά και τρίτον η αλλαγή στις τροφικές προτιμήσεις του που τρέφεται με σκυλιά. Είναι κάτι το οποίο και οι Βούλγαροι το έχουν εντοπίσει το τελευταίο διάστημα. Είναι κάτι πολύ καινούριο», κατέληξε ο κ. Σκορδάς.
Πηγή ; https://sputniknews.gr/