Αρχική » Grid with Sidebar » Λαμία: Εντολή Εισαγγελέα για μπαράζ ελέγχων για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Λαμία: Εντολή Εισαγγελέα για μπαράζ ελέγχων για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Καμία ανοχή στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο από αδέσποτα – Αυτόφωρα για όσους ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν ζώα ή παραβαίνουν το νόμο – Πλήρη χαρτογράφηση του προβλήματος σε όλους τους Δήμους του νόμου Φθιώτιδας και συνεχείς έλεγχοι από μικτά κλιμάκια – Τι αναφέρει η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.
 
Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος, δίνοντας λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τη δραματική αύξηση των αδέσποτων ζώων, φέρεται να είναι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Χάρης Λακαφώσης.
 
Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με τους εκπροσώπους όλων των Δήμων της Φθιώτιδας στο Αστυνομικό Μέγαρο, την 5μελη Επιτροπή για τα αδέσποτα του Δήμου Λαμιέων και τον Φιλοζωικό ο κ. Λακαφώσης ξεκίνησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας.
 
Την πορεία της προανάκρισης και των ερευνών θα επιβλέπει σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, προσωπικά ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Λακαφώσης, συνεπικουρούμενος από τις Αντιεισαγγελείς Δελόγλου και Καραγεώργου.
 
Η Εισαγγελική παραγγελία αφορά όλους του Δήμους της Φθιώτιδας από τους οποίους ζητεί πλήρη καταγραφή των αδέσποτων, τον αριθμό και το είδος των περισυλλογών, τα μέρη επανένταξης, αν υπάρχουν αγέλες και το σημαντικότερο αν έχουν συγκροτηθεί οι 5μελης Επιτροπές για τη διαχείριση των αδέσποτων που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα επειδή το μείζον δεν είναι αν υπάρχουν αυτές οι Επιτροπές, αλλά το αν λειτουργούν, ζητεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων τους και τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα δυο τελευταία χρόνια!
 
Από το περιεχόμενο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης Λακαφώση, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση απλής διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης που ταλαιπωρεί ανθρώπους και ζώα, αλλά να βρεθεί επιτέλους λύση. Οι πληροφορίες μας θέλουν στο γραφείο της Εισαγγελίας να έχουν συσσωρευτεί αρκετές περιπτώσεις πρόκλησης σωματικών βλαβών σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά, μαζί με πολλές καταγγελίες πολιτών που φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.
 
Μικτά κλιμάκια
 
Με αφορμή τα παραπάνω ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή να συσταθούν Μικτά Κλιμάκια Ελέγχων που θα αποτελούνται από αστυνομικούς, εκπροσώπους των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Υγειονομικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου.
 
Σκοπός τους θα είναι οι διεξοδικοί έλεγχοι σε μέρη όπου υπάρχουν αγέλες, ή έχουν καταγραφεί επιθέσεις, σε ποιμνιοστάσια και όπου αλλού υπάρχουν πληροφορίες ότι συναγελάζονται ζώα ακόμη και υπό την φροντίδα κάποιων ιδιωτών. Οι έλεγχοι έχουν στόχο όχι μόνο την προστασία των ανθρώπων αλλά και των ζώων, καθώς θα ερευνώνται οι κανόνες ευζωίας τους όπως ακριβώς ο νόμος ορίζει.
 
Έτσι θα ελέγχεται το ζώο αν είναι στειρωμένο, αν έχει βιβλιάριο υγείας και αν είναι τσιπαρισμένο. Επαναλαμβάνουμε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και για τα δεσποζόμενα ζώα. Για αυτό και θα ελεγχθεί το μητρώο και όποια ζώα ξαφνικά έχουν χαθεί από τους ιδιοκτήτες τους θα κληθούν οι τελευταίοι να δικαιολογήσουν που ακριβώς έγινε αυτό.
 
Πληροφορίες θα αντληθούν και από τα καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων και τραυματισμών ανθρώπων από ζώα στο Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, ώστε να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές και ιδιοκτήτες.
 
Έρχονται αυτόφωρα
 
Ειδική αναφορά όμως γίνεται και στο θέμα των επανεντάξεων των ζώων, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Είναι γνωστό ότι δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια, σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Λαμία, οι αναφορές του νόμου ουσιαστικά αποκλείουν οποιαδήποτε απελευθέρωση εντός του αστικού ιστού (Θυμηθείτε το ρεπορτάζ: Βγήκε ο μπόγιας παγανιά… Σαββατόβραδο).
 
Σε αυτό ο Εισαγγελέας ζητεί πιστή εφαρμογή και όπως και στην περίπτωση που οι έλεγχοι των Μικτών Κλιμακίων αποκαλύψουν παραβάσεις του νόμου θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.
 
Στις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί έχει αναφερθεί ότι πρόθεση όλων (και των Φιλοζωικών Οργανώσεων) είναι εκτός από τους ανθρώπους να προστατευτούν και τα ζώα, για αυτό και όλοι θέλουν να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος.
 
Ωστόσο επειδή θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου η ερμηνεία σχετικά με το τι είναι επικίνδυνο ή σωστό θα επιδέχεται πολλές απόψεις, η κατεύθυνση είναι στο να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης. Ο Εισαγγελέας τόνισε με έμφαση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε θα ανεχτεί καμία έκθεση πολίτη σε κίνδυνο, για αυτό και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα παρακολουθεί την πορεία των ενεργειών.
 
Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς για να φανούν τα αποτελέσματα μιας τόσο μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας (η επιτροπή των ειδικών και από ξένες χώρες που πρότειναν την στείρωση όλων των ζώων υπολόγιζαν στο βάθος 5ετιας να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αδέσποτων), ωστόσο είναι μια αχτίδα φωτός ότι μπορεί να υπάρξει λύση είτε με τη συνεργασία όσων πραγματικά ενδιαφέρονται και νοιάζονται, είτε με το φόβο των συνεπειών του νόμου.
 
Πηγή : http://www.lamiareport.gr/

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ