Αρχική » Grid with Sidebar » Λίμνη Μουριάς: Μετρώντας τις «χαμένες ευκαιρίες»

Λίμνη Μουριάς: Μετρώντας τις «χαμένες ευκαιρίες»

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ξεχάσαμε ότι ο  επαναπλημμυρισμός της Λίμνης Μουριάς, είναι ανάπτυξη !
 
Της Δ. Διαμαντοπούλου
 
Αναλογιζόμενοι τις «χαμένες ευκαιρίες» για την Ηλεία, τις  προτάσεις που κατά καιρούς κατατίθενται για ένταξη σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και  μόνον ανάπτυξη δεν φέρνουν στο νομό, δεν γίνεται να μην επαναφέρουμε το θέμα της ανασύστασης της λίμνης Μουριάς, ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για το περιβάλλον του νομού μας.
 
Κατά το παρελθόν, η λίμνη της Μουριάς, αποτέλεσε βασικό στοιχείο της τοπικής, αλλά και εθνικής οικονομίας. Όλα αυτά ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960…
Η τοποθεσία της λίμνης μεταξύ της θάλασσας και του αστικού ιστού του Πύργου (απέχει έξι χιλ) είναι κατάλληλη ώστε η νέα λίμνη να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή και αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή.  
 
Μιλάμε για περίπου 6.5000 στρέμματα, τα οποία, από άγονη γη σήμερα, αν  καλυφθούν από το υδάτινο στοιχείο, θα αλλάξει οριστικά την εικόνα του τοπίου …
 
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει να υποβάλλεται πρόταση για τον επαναπλημμυρισμό της, παρότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει μελέτες ( του Πανεπιστημίου Πατρών) αλλά και μια παλιότερη της τότε «Ηλειακής». Καμιά από αυτές δεν έχει επικαιροποιηθεί  ώστε να προταθεί για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ή στην περίφημη ΟΧΕ  Κατακόλου –Πύργου –Ολυμπίας.
 
Δεν ξέρουμε επίσης ( τουλάχιστον όχι επίσημα) τι έχει γίνει με τις εκτάσεις της που είχαν παραχωρηθεί σε εταιρεία ( επί νομαρχίας Δημητρουλόπουλου),  για την δημιουργία θεματικού πάρκου κλπ 
 
Υπάρχει ακόμα ενεργή σύμβαση; Αποδίδει κάτι στην σημερινή Περιφερειακή Ενότητα ;
 
Αν όχι γιατί δεν καταγγέλλεται ;
 
Τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην συγκεκριμένη περιοχή ;  
 
Απασχολεί άραγε την σημερινή περιφερειακή διοίκηση; Την τοπική αυτοδιοίκηση ;  
 
limni.mouria
 
Γιατί ξεχάστηκαν και αγνοήθηκαν οι προσπάθειες που είχαν γίνει χρόνια πριν ( αντιπεριφερειάρχης τότε ήταν ο κ. Καφύρας) σύμφωνα με τις οποίες η  Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είχε  ολοκληρώσει τις μελέτες για την ανασύσταση της λίμνης και ο φάκελος του έργου είχε σταλθεί  στην αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ;
 
Μάλιστα- πάντα βάσει των τότε δηλώσεων των αρμοδίων-  τα προτεινόμενα έργα είχαν κοστολογηθεί  ( 20 εκατ. ευρώ)  και εκτός από την αναγέννηση της λίμνης, αφορούσαν  την διαμόρφωση και του παρόχθιου μετώπου που  επρόκειτο να δημιουργηθεί.
 
Τι  ακούγαμε τότε τι (δεν ) έχει γίνει ως σήμερα
 
Σύμφωνα με  τις τότε  δηλώσεις   του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος είχε  εκπονήσει τη μελέτη για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης, η αποξήρανση της λίμνης τη δεκαετία του 1960 ήταν ίσως το πιο αποτυχημένο έργο αποξήρανσης λίμνης στην ιστορία της χώρας!
 
«Η Μουριά βρισκόταν στα δυτικά του Πύργου, μεταξύ της πόλης και του παραλιακού μετώπου. Το έδαφος είναι υφάλμυρο και γι’ αυτό οι καλλιέργειες που έγιναν τότε δεν έπιασαν. Σήμερα, οι εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βόσκηση κοπαδιών, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι εγκαταλελειμμένες και υποβαθμισμένες λόγω των σκουπιδιών.
 
 
Το έργο είναι εφικτό με την εισροή υδάτων από τον Αλφειό, τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και τη θάλασσα. Η επικοινωνία με το θαλάσσιο μέτωπο υπήρχε και στην παλιά μορφή της λίμνης, γι’ αυτό το νερό της ήταν υφάλμυρο, αλλά και πλούσιο σε αλιεύματα, όπως χέλια», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η αναγέννηση της λίμνης θα ευνοήσει τόσο την οικονομία όσο και το περιβάλλον της περιοχής. «Οι κάτοικοι θα ευνοηθούν από την αλιεία και τις ήπιες οικοτουριστικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν. Ωστόσο, η νέα λίμνη θα σημάνει και την αναδημιουργία ενός σημαντικού σταθμού αποδημητικών πουλιών. Η Μουριά βρίσκεται στον δρόμο της μετανάστευσης εκατομμυρίων πτηνών, που επί αιώνες στάθμευαν στη λίμνη», υποστήριζε ο καθηγητής.
 
Αλλά και οι απλοί πολίτες την ίδια άποψη έχουν.  Ο επαναπλημμυρισμός της Μουριάς αποτελεί αίτημα φορέων και οικολογικών οργανώσεων της Ηλείας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι η νέα λίμνη θα δώσει ώθηση στην οικονομία του νομού, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει το περιβάλλον του τόπου τους, ο οποίος σήμερα είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένος ( παράνομες χωματερές με μπάζα και σκουπίδια κλπ)
 
Για να αποκτήσει μέλλον ο τόπος μας!
 
Τα μέλη του Συλλόγου που παλεύουν για την ανασύσταση της λίμνης, είχαν έγκαιρα δημοσιοποιήσει την πρότασή τους, στη λογική  της  χρηματοδότηση του έργου  από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020!  
«Η αγωνία και ο προβληματισμός όσων συμμετέχουμε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης είναι το πώς θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η χρόνια  αδιαφορία και ευκαιριακή, επιδερμική παρατήρηση του ζητήματος του επαναπλημμυρισμού της λίμνης από τους φορείς του τόπου μας πρέπει να πάψει
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η χρήση γης, ο σχηματισμός του φορέα διαχείρισης, η επικαιροποίηση των μελετών και γενικότερα ό,τι προβλέπεται για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης είναι διαδικασίες που προϋποθέτουν τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και των συναρμόδιων φορέων και πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως…» σημείωναν.
 
Η  αναπτυξιακή προοπτική που… ξεχάστηκε
 
Η επαναδημιουργία της λίμνης θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν εισοδήματα από πολλές πηγές.
Μια από τις κύριες πηγές είναι η ιχθυοπαραγωγή, η οποία όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να δημιουργηθούν εισοδήματα που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένα με τα διάφορα είδη τουρισμού.
Και αυτό είναι το μόνο το άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, ενώ θα έπρεπε επίσης και ληφθούν υπόψη και τα έμμεσα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία, μαζί με τα άμεσα θα διαχυθούν στην ευρύτερη τοπική οικονομία.
Τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτελούν ευχολόγιο, αλλά μπορούν να μετρηθούν, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια. 
Όπως επίσης, με μεγάλη ακρίβεια μπορούν να μετρηθούν οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στο κλίμα.
 
Όμως  οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το έργο να εμφανίσει ωριμότητα για  να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα κονδύλια, δεν έγιναν.
 
Απλά γιατί όπως όλες οι προσπάθειες, οι ιδέες, οι προτάσεις στο νομό μας, πέφτουν ως φωτοβολίδες ( κατά προτίμηση σε περίοδο προεκλογικών ζυμώσεων) και ξεχνιούνται αμέσως μετά αν δεν έχουν εμφανή –μετρήσιμα αποτελέσματα για τους ιθύνοντες.
 
Οι κοινωνία και οι ανάγκες της περνούν σε δεύτερο ή τρίτο πλάνο.
 
Η υποχρέωση, η συνέχεια, η συνέπεια, παραμένουν  λέξεις άγνωστες … 
 
Πηγή: ilia24.gr (Από την έντυπη Εφημερίδα ilia24.gr  του Σαββατοκύριακου 10-11 Δεκεμβρίου 2016)

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ