Αρχική » Grid with Sidebar » Κυριαρχο ματι

Κυριαρχο ματι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

 

SVESTONOF

Το κυρίαρχο μάτι είναι ένα φαινόμενο πολύ ενδιαφέρον.  Οι περισσότεροι άνδρες έχουν ένα μάτι που κατευθύνει τη διαδικασία κατάδειξης – με το δάχτυλο ή το όπλο δεν κάνει καμία διαφορά. Όταν δείχνουν  ένα μακρινό αντικείμενο, θα παραταχθούν με το ένα μάτι – συνήθως το δεξί μάτι, αν είναι δεξιόχειρες. Αυτό το κυρίαρχο μάτι, η άκρη του δαχτύλου και  το επιλεγμένο αντικείμενο, θα είναι όλα σε μία ευθεία γραμμή. Αυτό είναι ένα φυσικό σύστημα παρατήρησης / κατάδειξης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η σκόπευση είναι ευκολότερη, πιο φυσική και πιο αποτελεσματική κρατώντας και τα δύο μάτια ανοιχτά.  Όταν και τα δύο μάτια παραμένουν ανοιχτά, η αντίληψη της απόστασης και της γωνίας είναι ενισχυμένη, η μυϊκή ένταση ελαχιστοποιείται, και ο συντονισμός χεριού – ματιού βελτιώνεται (εάν αμφιβάλλετε προσπαθήστε να πιάσετε μία μπάλα με το ένα μάτι κλειστό). Ωστόσο, μην πιστεύετε εκείνους που απλοϊκά λένε ότι ο καθένας θα πρέπει να πυροβολεί με τα δύο μάτια ανοιχτά – δεν είναι τόσο απλό. Όλα εξαρτώνται από το πώς είδατε εκείνο το δάχτυλο.

Περίπου το 70% των ανδρών έχει ένα κυρίαρχο μάτι που ταιριάζει με το χέρι που χρησιμοποιούν. ΑΛΛΑ, το 30% δεν το έχει. Οι περισσότεροι δεξιόχειρες έχουν κυρίαρχο το δεξί μάτι και το μεγαλύτερο μέρος των αριστερόχειρων κυρίαρχο το αριστερό. Σε αυτούς προτείνεται, κυρίως, να σκοπεύουν έχοντας  τα δύο μάτια ανοιχτά (υποθέτοντας ότι επωμίζουν από το δυνατό τους ώμο).  Είναι όμως επίσης πιθανόν να είναι «αντίθετα – κυρίαρχοι» (π.χ. δεξιόχειρας με κυρίαρχο αριστερό), να έχουν «κεντρική όραση» (κανένα κυρίαρχο μάτι – μια σπάνια μεν, αλλά ξεχωριστή κατάσταση) ή να έχουν ένα μάτι, που είναι σχεδόν, αλλά όχι πλήρως, κυρίαρχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρατώντας μόνο το ένα μάτι ανοιχτό  χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα μη τροποποιημένο όπλο μπορεί να είναι μάλλον κακή συμβουλή που θα οδηγήσει σε συνεχείς αστοχίες. Το όπλο δεν θα σημαδεύει εκεί που θα κοιτούν τα μάτια. Το άγνωστο σφάλμα μπορεί να είναι μία γιάρδα (0,91 εκατοστά) ή και περισσότερο.

Το κυρίαρχο μάτι είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει πολύ. Μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες: άγχος, κακή υγεία ή απλώς λόγω υπερβολικής έκθεσης στην οθόνη του υπολογιστή. Επιτρέποντας την εστίαση να επανέλθει στην κάννη – ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη σκοποβολή – μπορεί επίσης να επιφέρει μυστήριες αλλαγές στην κυριαρχία. Και, σε αντίθεση με ότι λένε, μπορεί να υπάρξει μια λεπτή σχέση ανάμεσα στην ικανότητα να εστιάσετε σε ένα στόχο και το κυρίαρχο μάτι (αν και το κυρίαρχο μάτι κάποιου δεν είναι απαραιτήτως αυτό με το οποίο θα δείτε καλύτερα). Αν σας είναι δύσκολο να εστιάσετε σε απόσταση, θα υπάρχει μια φυσική τάση να φέρει την εστίαση πίσω στο όπλο. Ένας ακόμη λόγος για να εξετάζετε τα μάτια σας μία φορά το χρόνο.

Ακόμη και εκείνοι με την απόλυτη κυριαρχία στο ένα μάτι και την τέλεια φυσική ή διορθωμένη όραση πρέπει να επικεντρωθούν σε μία καλή τεχνική εστίασης. Η όραση είναι μια ενεργητική διαδικασία στη σκοποβολή – ικανότητα , όσο και δυνατότητα. Πρέπει να εκπαιδευόμαστε  για να πετυχαίνουμε καλή εστίαση στο θήραμα. Το θήραμα και τίποτα  άλλο πέρα από το θήραμα  πρέπει να γίνει το μότο μας. Η φυσική τάση είναι η όρασή μας να ακολουθεί ένα κινούμενο αντικείμενο στιγμιαία – μια αρχέγονη αντίδραση στον  κίνδυνο – αλλά όχι και να διατηρεί τα μάτια επικεντρωμένα σε απόσταση για  παρατεταμένο χρονικό διάστημα (ούτε καν για τα  3 δευτερόλεπτα που συνήθως χρειάζονται για να πυροβολήσει κανείς ένα πουλί με καλό στυλ). Κατανοώντας αυτό, κατέχουμε ένα από τα μεγάλα μυστικά του καλού σημαδιού – συνεχή οπτική επαφή. Κάποιος πρέπει να εκπαιδεύσει τα μάτια του για να πυροβολήσει. Ή, όπως σοφά λέει ένας φίλος: “κοίτα  το πουλί μέχρι να πεθάνει!”

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ

Απόλυτη κυριαρχία στο μάτι έχοντας την ίριδα να βρίσκεται κάτω από την ευθεία της ρίγας  – Πυροβολείστε με τα δύο μάτια ανοιχτά και επωφεληθείτε των πλεονεκτημάτων απόστασης, γωνίας και ταχύτητας  που δίνει η διόφθαλμη όραση.

Επικράτηση κυριαρχίας στο μάτι, έχοντας την ίριδα να βρίσκεται κάτω από την ευθεία της ρίγας: – Κρατήστε και τα δύο μάτια ανοιχτά με επιπλέον κλίσεις, ή με αμυδρό μάτι την ώρα που πυροβολείτε.

Μόνιμη και απόλυτη αντίθετη κυριαρχία: κλείστε το ένα μάτι, χρησιμοποιήστε παρωπίδα  για να  εμποδίζει την όραση στο προσβαλλόμενο μάτι, χρησιμοποιήστε κάλυμμα ματιών ή ειδικά γυαλιά σκοποβολής, χρησιμοποιήστε κοντάκι  full cross-over ή αλλάξτε ώμους.

Περιστασιακά αντίθετη κυριαρχία: – μπορεί να προκληθεί από άγχος / κούραση. Ισως θα πρέπει να εξετάσετε  κατά πόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται από κακή οπτική πειθαρχία ή την αδυναμία σας να εστιάσετε μακριά με συνέπεια. Η θεραπεία για τα προηγούμενα είναι προηγμένη τεχνική, στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να βοηθήσουν και γυαλιά οράσεως. Ένα υπερβολικά χαμηλό κοντάκι αποτελεί επίσης μία κλασική αιτία της αντίθετης κυριαρχίας.

Κεντρική όραση (κανένα μάτι κυρίαρχο): κλείστε το ένα μάτι, χρησιμοποιήστε παρωπίδα ή  ειδικά γυαλιά σκοποβολής, ή  χρησιμοποιήστε κοντάκι semi cross-over.

Απροσδιόριστη κυριαρχία: –   κλείστε ένα μάτι, βάλτε ένα κάλυμμα για το μάτι, χρησιμοποιήστε παρωπίδα ή  ειδικά γυαλιά σκοποβολής. Η ΑΛΛΑΓΗ ΩΜΩΝ ΔΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Πληροφορίες για προχωρημένους για το κυρίαρχο μάτι

Η ηλικία είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα όταν εξετάζουμε το κυρίαρχο μάτι. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.  Τα περισσότερα αγόρια πριν την εφηβεία  δεν έχουν σαφή κυριαρχία στο ένα μάτι. Κατά την περίοδο της μετ-εφηβείας, η πλειοψηφία (όχι όλοι) αναπτύσσει απόλυτη ή επικρατέστερη κυριαρχία στο μάτι που αντιστοιχεί στο χέρι που χρησιμοποιούν. Καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο της ζωής μας, τα πράγματα αλλάζουν επίσης. Συνήθως, κάπου μεταξύ των ηλικιών 45-60, οι άνδρες οι οποίοι ήταν σαφώς κυρίαρχοι στο ένα μάτι μπορεί να ανακαλύψουν ότι το άλλο αρχίζει να αποκτά σημαντική έλξη. Μέχρι να διαπιστωθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητες αστοχίες. Συχνά, η θεραπεία είναι απλή: λίγη περισσότερη κλίση στο κοντάκι ή κρατήστε το μάτι μισάνοιχτο κατά περίσταση .

Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές διαφορές και μεταξύ των φύλων. Στις γυναίκες, όπως και στα αγόρια, απόλυτη κυριαρχία σε κάποιο από τα μάτια δεν είναι ο κανόνας. Πολλές γυναίκες σκοπεύτριες έχουν αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως απροσδιόριστη κυριαρχία των ματιών με τα δύο μάτια να μάχονται για τον έλεγχο – που διαφέρει αρκετά από την πραγματική κεντρική όραση που παρατηρείται σε ορισμένους άνδρες όπου το αποτέλεσμα είναι εξίσου ισορροπημένο. Σε αντίθεση με τα αγόρια, αυτό γενικώς δεν αλλάζει κατά την ανάπτυξή τους. Και, πρόσφατα, μιλώντας με ακαδημαϊκούς που συμμετέχουν στην έρευνα της όρασης, ανακάλυψα και κάτι άλλο ιδιαίτερα περίεργο. Η αναλογία κυρίαρχου ματιού δεξί/αριστερό ποικίλει με τα διάφορα αθλήματα. Για παράδειγμα, σε ένα άθλημα όπως το χόκεϊ, το ποσοστό των ανδρών με την απόλυτη κυριαρχία στο δεξί μάτι είναι μικρότερο από ό, τι στη σκοποβολή. Αυτό συνεπάγεται – και θέλω να το επιβεβαιώσω πειραματικά – ότι η κυριαρχία των ματιών μπορεί, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που είχαμε προηγούμενα αντιληφθεί , να είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται.

Αρκετά με τη θεωρία, ας είμαστε πρακτικοί. Πώς μπορείτε να ελέγξετε την κυριαρχία των ματιών; Προσεκτικά. Χρησιμοποιώ διάφορες μεθόδους ρουτίνας – μία μόνο μπορεί να μην είναι αρκετή για να εντοπίσει ένα λεπτό πρόβλημα. [Ξεχάστε όλες τις μεθόδους, όπως κάρτες με τρύπες που σας δίνουν ωμές αποφάσεις δεξί/ αριστερό.] Ξεκινήστε ζητώντας από το πρόσωπο υπό δοκιμή να σταθεί απέναντι σας και να δείξει με το δείκτη του μη-κυρίαρχου χεριού του (ή της) – αυτό δηλαδή κρατάει την πάπια και σημαδεύει το όπλο- το μάτι σας (υποδείξτε του ποιο). Βεβαιωθείτε ότι ο «υποψήφιος» κρατά και τα δύο μάτια ανοιχτά και έχει τεντωμένο  το χέρι του όταν βλέπει. Η απόσταση μεταξύ σας πρέπει να είναι μικρότερο από 10 πόδια.

Εάν ο δείκτης καταλήγει σαφώς ευθυγραμμισμένος με το ένα ή το άλλο μάτι του όταν κοιτάζεται πίσω του, είναι πιθανό αυτό να είναι το κυρίαρχο του. Εντούτοις, αν παρατηρήσετε ότι ο υποψήφιος έχει πρόβλημα «με το στόχο» , εάν το δάχτυλο του κινείται και δε σταθεροποιείται, εάν τείνει να μισκοκλείνει κάποιο από τα μάτια του καθώς προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί, είναι πιθανό να μην έχει απόλυτη κυριαρχία στο ένα μάτι (το άτομο με πραγματική κεντρική όραση, αντίθετα, θα σας δείξει αποφασιστικά με το δάχτυλο με τρόπο που να φαίνεται ότι είναι ευθυγραμμισμένο με τη γέφυρα της μύτης του).

Στη συνέχεια, ζητήστε από το πειραματόζωό σας να επαναλάβει  τη διαδικασία με το άλλο χέρι και με μπράτσο χαλαρό στο πλάι του: “Δείξε το μάτι μου πάλι – αλλά σήκωσε το χέρι και το δάχτυλο γρήγορα αυτή τη φορά”. Αυτή η γρήγορη μέθοδος κατάδειξης μπορεί να επιβεβαιώσει την πρώτη δοκιμή, αλλά συχνά αποκαλύπτει ότι ένα φαινομενικά μη-κυρίαρχο μάτι έχει κάποια επίδραση (στην περίπτωση αυτή, θα δείτε το δάχτυλο στιγμιαία να μαζεύεται στη μη κυρίαρχη πλευρά, καθώς πάει στο οριζόντιο).

Τέλος, ζητήστε του  να «κάνει ένα κύκλο» με τον αντίχειρα και το δείκτη του μη-κυρίαρχου χεριού (ή προσφέρατε του μια φυσική βοήθεια όπως ένα δαχτυλίδι κουρτίνας για να κοιτάξει μέσα -” κράτα αυτό κατά μήκος του μπράτσου και κοίτα το μάτι μου “). Οι δοκιμές αυτές του κύκλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες διότι ο ελεγκτής μπορεί να δει αν το μάτι είναι επικεντρωμένο στον κύκλο (που δείχνει καθαρά δεσπόζουσα κυριαρχία) ή στη μία πλευρά (που δείχνει μερική κυριαρχία).

Μετά από μια προσωρινή διάγνωση, θα πρέπει πάτε στο σκοπευτήριο για επιβεβαίωση. Εάν τα αποτελέσματα δεν συνάδουν με ανοικτά και τα δύο μάτια, μπορείτε να του πείτε να μισοκλείσει- βελτιώνονται αμέσως τα πράγματα; Μου αρέσει επίσης να τους παρακολουθώ να ρίχνουν στα πιάτα. Πείτε του να ρίξει μια τραβέρσα (από τα δεξιά εάν πρόκειται για δεξιόχειρα και ρίχνει με το δεξί ώμο). Υπάρχει μια τάση να πυροβολεί μπροστά από αυτό; Αυτό είναι το κλασικό σημάδι ενός μη διαγνωσμένου προβλήματος κύριου ματιού. Πριν βγάλετε συμπεράσματα, ελέγξτε το όπλο. Πολύ χαμηλό κοντάκι μπορεί να προκαλέσει μια μετατόπιση της κυριαρχίας του ματιού  για το σύνολο ή για μερικούς στόχους (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε τις δεξιότητες του Σέρλοκ Χολμς για να το ανακαλύψετε). Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αλλαγές στην κυριαρχία του ματιού κατά καιρούς προέρχονται από ορισμένα πουλιά. Ο εφιάλτης μου είναι οτιδήποτε έρχεται αργά από τα δεξιά.

Εάν κάποιος έχει ένα μικρό ζήτημα κυριαρχίας ματιού, λίγη περισσότερη κλίση μπορεί να προσφέρει μία απλή θεραπεία. Εάν το πρόβλημα είναι πιο σημαντικό, ίσως πρέπει να ληφθεί μια πιο πρακτική επιλογή – ένα νέο όπλο με κατά παραγγελία κοντάκι ή να κράτατε μισόκλειστο το μάτι. Εάν επιλέξετε να κρατήσετε μισόκλειστο το μάτι ή να ανοιγοκλείσετε το μάτι, χρησιμοποιείστε και τα δύο μάτια για να εντοπίσετε το πουλί και μισοκλείστε ή κλείστε το μάτι αργά καθώς φέρνετε το όπλο στον ώμο. Είναι πιθανό ότι οι πιο νεαροί και οι περισσότερες γυναίκες δε θα μπορούν να πυροβολήσουν και με τα δύο μάτια ανοιχτά (υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις). Κάποιες κυρίες το βρίσκουν πολύ δύσκολο να ανοιγοκλείνουν το μάτι τους ή να το μισοκλείνουν (είναι οι γνήσιες υποψήφιες για τα ειδικά γυαλιά σκοποβολής). Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν συμβουλεύετε κάποιον να πυροβολεί από τον αντίθετο ώμο. Μπορεί να φταίει ότι δεν είναι απόλυτα κυρίαρχοι σε κανένα μάτι. Και στην περίπτωση αυτή η αλλαγή ώμων είναι εντελώς μάταιη άσκηση.   

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, η εμπειρία μου είναι ότι στα στα αλληλεπίθετα όπλα δεν ταιριάζουν οι υπερβολικές κλίσεις και μπορεί να αποφευχθούν ειδικά εάν χρησιμοποιήσετε μακρύτερες κάννες που βοηθούν στην αποτελεσματική σκόπευση.  Εάν είστε βέβαιοι ότι χρειάζεστε πολύ κλίση, το παραδοσιακό πλαγιόκαννο μπορεί να είναι το όπλο για εσάς. Τα κοντόκαννα όπλα επιδεινώνουν τα προβλήματα κυριαρχίας ματιού, το ίδιο κάνουν και αυτά με χαμηλό χτένι, όπως σημειώνεται. Διασκεδάστε το καθώς πειραματίζεστε, αλλά, σε περίπτωση αμφιβολίας, ζητήστε έναν επαγγελματία. Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα και η επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να είναι μια πραγματική βοήθεια. Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το κυρίαρχο μάτι που νομίζουν. Η σωστή διάγνωση μπορεί να μεταμορφώσει τη σκόπευσή σας.   

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ