Αρχική » Grid with Sidebar » Κυριάκο, τα κατοικίδια και τα μάτια σου…

Κυριάκο, τα κατοικίδια και τα μάτια σου…

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μπορεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά να πυροδοτεί την κόντρα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια να γέννησε ακόμη και εσωκομματικές ενστάσεις, ωστόσο ένα άλλο… υποφωτισμένο νομοσχέδιο, αυτό του υπουργείου Εσωτερικών για τα κατοικίδια, βάζει δύσκολα στη νυν ηγεσία του υπουργείου αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό…

SVESTONOF

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Με το «Πρόγραμμα Άργος» –έτσι τιτλοφορείται το επίμαχο νομοσχέδιο– επιχειρείται να μπει τάξη στο χαώδες τοπίο των αδεσπότων και να περιοριστεί η κακοποίηση ζώων, αποτελώντας και επιθυμία του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη προσωπικά. Βεβαίως, από το «επιχειρείται» μέχρι το «επιτυγχάνεται» υπάρχει μία απόσταση με αρκετές όπως φαίνεται… λακκούβες.

Κατ’ αρχάς, η νομοθετική διαδρομή του προγράμματος μοιάζει λίγο δαιδαλώδης, αφού το νομοσχέδιο ξεκίνησε ο Θοδωρής Λιβάνιος πριν μετακομίσει με τον ανασχηματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέληξε στα χέρια του Στέλιου Πέτσα όταν ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε την επί της ουσίας άρνησή του να το αναλάβει. Άλλωστε, και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δημόσια εκφράσει τη θέση πως θα πρέπει να συνταχθεί από το υπουργείο της πλατείας Βάθη.

Τώρα, δε, που το «Άργος» αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, είναι εμφανής η σύμπνοια των διατάξεών του με τις αντίστοιχες θέσεις φιλοζωικών –κατ’ όνομα– οργανώσεων και ακόμη χειρότερα με αυτές των εμπόρων κουταβιών!

Οι ανορθογραφίες του ν/σ

Το (σημερινό) αδιέξοδο διαφαινόταν από καιρό, όταν οι επαγγελματίες του φιλοζωικού κινήματος κατάφεραν να πείσουν για τα… δίκαια αιτήματά τους και μπήκαν δερβέναγες ακόμα και στους δήμους: υπήρξε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο δήμος δεν θα εισέπραττε επιχορηγήσεις, αν είχε αντίθετη άποψη η φιλοζωική η οποία θα συμμετείχε υποχρεωτικά.

Η έντονη αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου είχε ως αποτέλεσμα να εξορθολογιστεί η σχετική πρόβλεψη, αλλά η εμπλοκή των φιλοζωικών παραμένει. Το κλου της υπόθεσης; Εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, ξάφνου κάποιες οργανώσεις θα λύσουν και τα ταμειακά τους προβλήματα καθώς στο ν/σ προβλέπεται χρηματοδότησή τους.

Το πρόβλημα είναι σημαντικότερο στο επίπεδο της ερασιτεχνικής εκτροφής, όπου αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το νομοσχέδιο, τότε η Ελλάδα θα γίνει κράτος-παρίας μεταξύ των προηγμένων χωρών στην κυνοφιλία.

Κατ’ αρχάς, κατά παράβαση ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος (σ.σ. άρθρα περί ιδιοκτησίας) το νομοσχέδιο προβλέπει καθολική στείρωση όλων των κατοικιδίων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, σε διάστημα δύο ετών. Προβλέπονται επίσης βαρύτατα πρόστιμα για όσους διαφωνήσουν. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα κάποιων φιλοζωικών το οποίο έχει λογική σε επίπεδο αδεσπότων.

Οι συγκεκριμένοι κύκλοι υποστηρίζουν πως τα αδέσποτα προέρχονται από τα δεσποζόμενα. Και το υποστήριξαν με σθένος μέχρι τη στιγμή που σε απευθείας σύνδεση το πανελλήνιο είδε δύο αδέσποτα να ζευγαρώνουν ενώ στην κάμερα μιλούσε η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), Νατάσας Μπομπολάκη. Σημαντικό: Τα σκυλιά φιλοξενούνται σε καταφύγιο φιλοζωικής και προφανώς δεν έχουν στειρωθεί.

Την αντίθεσή τους στην καθολική στείρωση εκτός των άλλων έχουν διατυπώσει με έντονο τρόπο οι κτηνίατροι, ξεκαθαρίζοντας πως είναι παράλογη καθώς πρόκειται για χειρουργική πράξη που κρύβει κινδύνους και στην τελική κακοποίηση του ζώου.

Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω όταν στην εξίσωση μπαίνουν οι σκύλοι εργασίας. Δεν είναι μυστικό πως η στείρωση επιφέρει αλλαγές και στη συμπεριφορά, γεγονός που αχρηστεύει μια σειρά από σκύλους εργασίας που χρησιμοποιούνται σήμερα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως απορία προκαλεί η σιωπή των εκπαιδευτών στο συγκεκριμένο θέμα, ειδικά όταν είναι γνωστό πως έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο στην κυβέρνηση.

Διαγράφεται η ερασιτεχνική εκτροφή

Επιπροσθέτως, με το ν/σ διαγράφεται η ερασιτεχνική εκτροφή. Διευκρινίζουμε: παγκοσμίως η εκτροφή των κατοικιδίων (σκύλων και γατών) πραγματοποιείται από ιδιώτες και θεωρείται χόμπυ. Κάποιες χώρες έχουν θέσει σαφείς περιορισμούς όσον αφορά τον αριθμό των γεννών, άλλες πάλι όχι.

Στην Ελλάδα ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων κατέθεσε την πρόταση για ένα αυστηρό πλαίσιο αντίστοιχο με εκείνο της Γερμανίας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Το ν/σ όμως εν τέλει επιτρέπει την εκτροφή μόνο σε επαγγελματίες: αυτό ερμηνεύεται σε εγκαταστάσεις με κλουβιά, σκύλους περιορισμένους στο σύνολο της ζωής τους και με μόνο στόχο να αναπαράγονται για να αποφέρουν κέρδος. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί βιώσιμη μια τέτοια επιχείρηση.

Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, η κατάληξη θα είναι να οδηγηθούμε στη νομιμοποίηση των puppy mill, δηλαδή των μονάδων μαζικής παραγωγής κουταβιών και με την… τζίφρα Μητσοτάκη, όταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η ουσιαστική προστασία των ζώων.

Κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι μόνο οι μεγαλοεισαγωγείς ζώων: την ώρα που στην Ελλάδα παράγονται περίπου 6.000 κουτάβια κάθε έτος, εισάγονται περισσότερα από 100.000, στην πλειοψηφία τους παράνομα.

Παραλίγο να πέσει ο Τσίπρας από ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο

Μια μικρή βόλτα στον «αχανή» τόπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, ζωντανεύουν μνήμες όχι και τόσο μακρινές, όταν ο Γιάννης Τσιρώνης, ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λίγο έλειψε να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα με ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο, μέχρι που το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και σε άγνοια του ΥΠΑΑΤ να το αποσύρει.

Σήμερα το ενδεχόμενο να αποσυρθεί μάλλον δεν υπάρχει, με δεδομένο πως αποτελεί προσωπική επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάτι τέτοιο θα ήταν ομολογία ήττας.

Για το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου και τον Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος έχει αναλάβει να λύσει τον γόρδιο δεσμό… χωρίς να τον κόψει, η λύση είναι η μικρή υποχώρηση. Αν θα την κάνει και σε ποιο βαθμό, μένει να αποδειχτεί στην πράξη…

Πηγή :Η ΑΠΟΨΗ

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ