Αρχική » Grid with Sidebar » ΚΥΠΡΟΣ : Συνεργασία “AgroLIFE” με τους κυνηγούς

ΚΥΠΡΟΣ : Συνεργασία “AgroLIFE” με τους κυνηγούς

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το Έργο LIFE “AgroLIFE” (LIFE13 BIO/CY/001114 – agrolife.eu) και η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας συνεργάζονται για την προστασία των παραδοσιακών καλλιεργειών χαρουπιάς στην περιοχή Ανώγυρας από το τρωκτικό Rattus rattus (ποντίκα ή αρουραίος). H ποντίκα τρέφεται με το φλοιό των δέντρων προκαλώντας ξηράνσεις κλάδων και σε βαριές προσβολές μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια της παραγωγής. Η χρήση δηλητηρίων για την αντιμετώπιση του τρωκτικού προκαλεί θανάτους πτηνών και άλλων οργανισμών μη-στόχων. Για την αντιμετώπιση της ποντίκας το έργο AgroLIFE χρηματοδοτεί την εγκατάσταση φωλιών για το αρπακτικό πτηνό ανθρωποπούλι (Τyto alba), το οποίο αποτελεί σημαντικό φυσικό εχθρό του τρωκτικού. 
 
Στο πλαίσιο συγκεκριμένης δράσης του Έργου AgroLIFE, λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών και η ομάδα του Έργου, επισκέφτηκαν στις 15 Απριλίου το χωριό Ανώγυρα της Επαρχίας Λεμεσού, όπου πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση οκτώ (8) συνολικά τεχνητών φωλιών για το ανθρωποπούλι. Οι φωλιές τοποθετήθηκαν σε χαρουπιές που βρίσκονται σε αγροτεμάχια υλοποίησης του Έργου, αλλά και κοντά σε κτηνοτροφικά υποστατικά στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας.
 
Το ανθρωποπούλι είναι ένα πολύ χρήσιμο πουλί για τον άνθρωπο καθώς αποτελεί ένα από τους κύριους θηρευτές τρωκτικών, συμβάλλοντας σημαντικά στον έλεγχο του πληθυσμού τους και στον περιορισμό των ζημιών που προκαλούν σε γεωργικές καλλιέργειες. Είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου και αποτελεί προστατευόμενο είδος, το οποίο σε ορισμένες περιοχές αδυνατεί να φωλιάσει λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων φωλιάσματος.
Η τοποθέτηση των φωλιών στην περιοχή της Ανώγυρας θα συμβάλλει, τόσο στην αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών, όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού των τρωκτικών σε χαμηλά επίπεδα, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει ένα ζευγάρι ανθρωποπούλια καταναλώνει πέραν των 4-5 χιλιάδων τρωκτικών κάθε χρόνο.
 
Επιπρόσθετα, οι καλλιεργητές χαρουπιών της περιοχής αναμένεται να επωφεληθούν τόσο από την αύξηση της παραγωγής όσο και από τη μείωση του κόστους αντιμετώπισης της ποντίκας, ενώ παράλληλα θα επωφεληθεί και το περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και του περιορισμού της χρήσης τρωκτικοκτόνων (δηλητηρίων), τα οποία είναι τοξικά τόσο για τα άγρια, αγροτικά και κατοικίδια ζώα, όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ