Αρχική » Grid with Sidebar » ΚΥΠΡΟΣ : Στα ευρωπαϊκά τερέν των αγγλικών δεικτών μέσω…Θεσσαλονίκης!

ΚΥΠΡΟΣ : Στα ευρωπαϊκά τερέν των αγγλικών δεικτών μέσω…Θεσσαλονίκης!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Πολλοί επαγγελματίες κυναγωγοί, και όχι μόνο, τίμησαν με την παρουσία τους την πρώτη διεθνή διοργάνωση του Κυπριακού Ομίλου Αγγλικών Δεικτών, για το Τρόπαιο Κύπρου που ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι συμμετοχές στον τετραήμερο αγώνα, όπως είπαμε, ήταν πολλές και μεταξύ τους και αυτή ενός Κύπριου κυναγωγού, του Κωνσταντίνου Γρηγορίου με έξι σκύλους.
 
Οπως καταλαβαίνετε, το οικονομικό βάρος μιας μετακίνησης κυναγωγών και σκύλων από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη ήταν τεράστιο και αυτό απέτρεψε πολλούς κυναγωγούς από τη Μεγαλόνησο να συμμετάσχουν στον αγώνα. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Ομίλου Αγγλικών Δεικτών, Νικόλα Κασσιανίδη.
 
Είναι η πρώτη φορά που ο Ομιλός σας διοργανώνει αγώνα στην Ελλάδα;
Ναι. Φέτος για πρώτη φορά προσπαθήσαμε σε στενή συνεργασία με τον ΟΚΑΔΕ να οδηγήσουμε την απομονωμένη μας, λόγω γεωγραφικής θέσης, Κύπρο στα ευρωπαϊκά τερέν θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα τρόπαιο έτσι ώστε να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό που λέγεται ευρωπαϊκή κυνοφιλία.
 
Ο πρόεδρος του ΟΚΑΔΕ και φίλος μου Δημήτρης Γκουζούνας βοήθησε τα μέγιστα από την πρώτη ημέρα και αφού εξασφαλίσαμε τις άδειες από την FCI και τη σύμφωνη γνώμη του ΚΟΕ και του Κυνολογικού Ομίλου Κύπρου, το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.
 
Ο κ. Κασσιανίδης απονέμει το κύπελλο για το Τρόπαιο Κύπρου στη μεγάλη έρευνα στον Θ. Παπαδόπουλο.
 
Η πολυπληθής εκπροσώπηση του Ομίλου μας με κριτές, κυναγωγούς, δόκιμους κριτές, ιδιοκτήτες και φίλους έκλεψε τις εντυπώσεις και απέσπασε ευμενή σχόλια για το ήθος, τον χαρακτήρα, αλλά κυρίως για τις κυνοφιλικές τους γνώσεις και το πηγαίο πάθος τους για τις αγαπημένες μας φυλές. Ελπίζουμε αυτό το τρόπαιο να γίνει θεσμός.
 
Ποιο ήταν το επίπεδο των κυπριακών σκύλων;
 
Ο μεγάλος νικητής του Τροπαίου Κύπρου στη μεγάλη έρευνα Rapakoulia’s Genesis Iason με τον Χρήστο Ραπακούλια.
 
Θεωρώ ότι η παρουσία τους ήταν εξαιρετική αφού κατόρθωσαν να μπουν στις βαθμολογίες και να αποκομίσουν κολακευτικά σχόλια από τους κριτές. Ομως το σημαντικότερο είναι ότι αποκομίσαμε εμπειρίες, γνώσεις και τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσουν να διοργανώσουμε παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον. Εκτός από τον ΟΚΑΔΕ θα ήθελα να ευχαριστήσω του επαγγελματίες κυναγωγούς για τη στήριξή τους και αυτό που θέλουμε είναι το τρόπαιο αυτό να γίνει θεσμός.
 
Πότε ιδρύθηκε ο Ομιλος;
Ο Κυπριακός Ομιλος Αγγλικών Δεικτών ιδρύθηκε το 1992.
 
Σε τι θήραμα γίνονται οι αγώνες στην Κύπρο;
Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι αγώνες γίνονται σε άγριο θήραμα. Δεν διοργανώνουμε κανέναν αγώνα σε στημένο θήραμα. Οι περισσότεροι αγώνες γίνονται σε άγρια πέρδικα τσούκαρ και κάποιοι σε φραγκολίνα.
 
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ομιλος;
Κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όταν θέλουμε να διοργανώσουμε αγώνες έρευνας κυνηγιού. Οι αγώνες αυτοί θέλουν κάμπο και δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέρη και αναγκαστικά οι αγώνες έρευνας κυνηγιού διοργανώνονται στην ουδέτερη ζώνη.
 
Η ουδέτερη ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραχωρείται στα Ηνωμένα Εθνη για να επιτηρούν τον χώρο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να πάρουμε τις απαραίτητες άδειες και να διοργανώσουμε αγώνες έρευνας κυνηγιού στην ουδέτερη ζώνη με τη συνοδεία πάντα ενός οχήματος των Ηνωμένων Εθνών.
 
Μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε εκτιμώ ότι και τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε αγώνες στην ουδέτερη ζώνη.
 
Είναι αλήθεια ότι απαγορεύεται το κυνήγι μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου στην Κύπρο;
Ναι, είναι αλήθεια. Δυστυχώς απαγορεύεται στην Κύπρο το κυνήγι της μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου. Και δεν είναι κάτι καινούργιο αφού ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να επιτραπεί το κυνήγι της μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου. Υπάρχει καλή θέληση από την Υπηρεσία Θήρας της Κύπρου, αλλά όμως πρέπει να ξέρετε οτιδήποτε καινοτόμο ή οτιδήποτε αλλάζει το κατεστημένο είναι δύσκολο να επιτραπεί.
 
Θα δούμε και κάποιον αγώνα του Ομίλου σε πρακτικό κυνήγι στην Ελλάδα;
Μακάρι. Αυτό θα ήταν ευχής έργο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε το Τρόπαιο Κύπρου σε έρευνα κυνηγιού και μεγάλη έρευνα.
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 
 
Στην κεντρική φωτογραφία ο πρόεδρος του Κυπριακού Ομίλου Αγγελικών Δεικτών, Νικόλας Κασσιανίδης με τον Κωνσταντίνο και τον Χαράλαμπο Γρηγορίου.

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ