Δημοσίευμα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, επικυρώνει τις σφροδρές αντιρρήσεις του κινήματος μας για τη δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων στη φύση, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένο άρθρο, στο δρόμο Μενεού, αποκόπηκαν 175 αιωνόβια κυπαρίσσια, από δύο εταιρείες, για την ανέγερση φωτοβολταικού πάρκου, παρά τον ουσιώδη όρο στην άδεια που δόθηκε, για να μην κοπούν οι συστάδες των αιωνόβιων κυπαρισσιών.
Η περιβαλλοντική αρχή, στη γνωμάτευση της έθεσε τρεις ουσιώδεις όρους κατά την κατασκευή του έργου, ένας εκ των οποίων να διατηρηθούν και να μην κοπούν οι διατηρητέες δενδροστοιχίες κυπαρισσιών που βρίσκονται περιμετρικά της ανάπτυξης, κάτι το οποίο οι δυο εταιρείες, αγνόησαν επιδεικτικά.
Ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το δικαστήριο επέβαλε στι δύο εταιρείες το μέγιστο ποσό της χρηματικής ποινής που προνοεί ο νόμος δηλαδή 5,000 ευρώ στην κάθε εταιρεία, ποσό γελοίο αν αναλογιστεί κανείς τα δέντρα που χάθηκαν, και ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 57 ευρώ, για κάθε δέντρο.
Να προσθέσουμε επίσης, ότι δόθηκαν ήδη άδειες στις ίδιες εταιρείες από το Δήμο Δρομολαξιάς, για κατασκευή δεύτερου φωτοβολταικού πάρκου, το οποίο θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο. Επίσης έχουν δοθεί και οι άδειες για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού ένα από τους πιο σημαντικούς μεταναστευτικούς τόπους της χώρας μας.
Σύμφωνα με το Διάταγμα Προστασίας Δένδρων που εκδόθηκε στις 30/04/2004, άρθρο 39(1) του περί Δπολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, οι συγκεκριμένες δεντροστοιχίες κυπαρισσιών στην εν λόγω περιοχή είναι προστατευόμενες.
Η αποκοπή τους έχει ήδη προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και ειδικότερα στην πτηνοπανίδα της περιοχής.
Παρόλο που διετάχθη έρευνα η οποία και διεξάγεται από τις αρχές του έτους, για τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς του κράτους, το αρμόδιο υπουργείο γεωργίας, δεν έχει μέχρι σήμερα τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα.
Η ελαφρότητα με την οποία οι αρμόδιες αρχές, αντιμετωπίζουν το ευαίσθητο αυτό θέμα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Θέση μας είναι ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και όχι μόνο, τα δέντρα που κοσμούν το περιβάλλον, είναι εκεί εδώ και χιλιετίες και επιβάλλεται περισσότερη οικολογική συνείδηση και σεβασμός .
Επιπλέον, το αστείο ποσό των 57 ευρώ, για κάθε αιωνόβιο δέντρο που κόπτεται, δίνει πρόσκομμα στον κάθε ένα ασυνείδητο, να προβεί στο κόψιμο δέντρων, εφόσον η αγορά καυσόξυλων ανέρχεται στα 100 και πλέον ευρώ ανά φορτίο, ενώ ένα τέτοιο δέντρο μπορεί να υπερκαλύψει αυτό το φορτίο.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι με κάτι τέτοιους τρόπους θα μειωθεί τόσο πολύ ο βιότοπος μας που σε πέντε με δέκα χρόνια απλά δεν θα υπάρχει χώρος για να κυνηγήσουμε αλλά ούτε και ύπαιθρος για να αφήσουμε στα παιδιά μας. Η καταστροφή έρχεται με συνοπτικές διαδικασίες στηριζόμενη στον βωμό του χρήματος και των συμφερόντων. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα καλύτερα να ξεχάσουμε το κυνήγι στο προσεχές μέλλον.
Η τύχη της υπαίθρου, της φύσης, του κυνηγίου είναι στα χέρια μας . Θα τα αφήσουμε όλα να καταστραφούν;