Αρχική » Grid with Sidebar » Κυνηγοι-συλλεκτες και πρωτοι αγροτες ζουσαν πλαι πλαι

Κυνηγοι-συλλεκτες και πρωτοι αγροτες ζουσαν πλαι πλαι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι στις γενετικές «ρίζες» των σημερινών Ευρωπαίων υπάρχει ένα πολύπλοκο «πάτσγουορκ», σε σημείο που ανατρέπεται η κυρίαρχη έως τώρα εικόνα πως οι βορειοευρωπαίοι αποτελούν απλώς ένα μίγμα ιθαγενών κυνηγών – συλλεκτών και μεταναστών από την Εγγύς Ανατολή, οι οποίοι έφθασαν πριν από περίπου 7.500 χρόνια. Τα γενετικά στοιχεία δείχνουν μεταναστευτικές εισβολές στο κέντρο της Ευρώπης και από την κατεύθυνση της Δύσης, πιθανότατα της Ιβηρικής χερσονήσου (σημερινή Ισπανία και Πορτογαλία).
 
Μεταξύ άλλων, η μελέτη του αρχαίου DNA δείχνει ότι οι ντόπιοι κυνηγοί – συλλέκτες της Κεντρικής Ευρώπης σιγά-σιγά εκδιώχθηκαν από τους νεοεισερχόμενους μετανάστες με προέλευση την Ανατολία της σημερινής Τουρκίας. Πριν από περίπου 6.100 χρόνια εκτιμάται ότι η γεωργία (καλλιέργειες κριθαριού, σίκαλης κ.α.) εισήχθη στη Σκανδιναβία, μια περιοχή που πρόσφατα είχε ελευθερωθεί από την τελευταία εποχή των παγετώνων.
 
Η γεωργία ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 10.500 χρόνια στην Μέση Ανατολή και, εξαπλωνόμενη γρήγορα, έφθασε στην Ευρώπη πριν από 7.500 χρόνια. Μέχρι τότε ουσιαστικά όλοι οι Ευρωπαίοι ήσαν κυνηγοί – συλλέκτες και αποτελούσαν τους απογόνους του πρώτου μεταναστευτικού κύματος του «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), που από την Αφρική πέρασε στην Ευρώπη πριν από περίπου 45.000 χρόνια. Αρχαιολογικά ίχνη αυτών των κυνηγών-συλλεκτών δεν έχουν βρεθεί σχεδόν καθόλου, όμως η γενετική ανάλυση φέρνει πλέον στο φως αυτό που δεν μπορεί να κάνει η αρχαιολογική σκαπάνη.
 
«Η νέα ανάλυση δείχνει ότι οι κυνηγοί – συλλέκτες έμεναν πολύ κοντά στους γεωργούς, είχαν επαφές μαζί τους επί χιλιάδες χρόνια και έθαβαν τους νεκρούς τους στο ίδιο σπήλαιο. Ακόμη, οι γυναίκες των κυνηγών-συλλεκτών μερικές φορές παντρεύονταν άνδρες αγρότες», δήλωσε ο καθηγητής εξελικτικής γενετικής του University College του Λονδίνου.
 
Πηγή : real.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ